Όσα περισσότερα μαθαίνουν οι ερευνητές για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά, τόσο περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό το μπαχαρικό.
Υπάρχουν πάνω από 5.000 μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της ρίζας για τη θεραπεία του καρκίνου, της αρθρίτιδα, του διαβήτη, και της κατάθλιψης που μπορεί να συγκριθεί κάλλιστα σε αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα.
Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον κουρκουμά διαπίστωσε ότι η λήψη μιας κουταλιάς του γλυκού καθημερινά έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής εξίσου αποτελεσματικά με τρεις προπονήσεις των 60 λεπτών την εβδομάδα στο γυμναστήριο.
Λεπτομέρειες της μελέτης
Η έρευνα διήρκεσε 8 εβδομάδες και συμμετείχαν εθελοντικά 32 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση χωρισμένες σε τρία γκρουπ, ένα γκρουπ άσκησης, ένα δεύτερο που λάμβαναν κουρκουμά χωρίς να ασκούνται και ένα τρίτο γκρουπ ελέγχου, που δεν έκαναν καμία αλλαγή στη διατροφή ή την άσκησή τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ενδοθήλιο(την εσωτερική επίστρωση των αιμοφόρων αγγείων) της κάθε γυναίκας χρησιμοποιώντας μια συσκευή υπερήχων. Πιο συγκεκριμένα, μέτρησαν την αρτηριακή διαστολή μέσω της ροής, για την αξιολόγηση της αρτηριακής ελαστικότητας, η οποία καθορίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων .
Όταν η ομάδα που λάμβανε κουρκουμά κατανάλωνε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά την ημέρα, η ομάδα άσκησης έκανε αερόβια άσκηση, 2-3 φορές την εβδομάδα συν κάποιο χρονικό διάστημα στο σπίτι με βάση το πρόγραμμα που τους είχε δοθεί, όπως ποδηλασία και περπάτημα. Κάθε συνεδρία διαρκούσε 30-60 λεπτά με την ένταση της προσπάθειας να κυμαίνεται μεταξύ 60-75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα που λάμβανε κουρκουμά και η ομάδα που γυμναζόταν βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επιπλέον, τα αποτελέσματά τους ήταν σχεδόν πανομοιότυπα, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την καθημερινή άσκηση για την πρόληψη, μείωση ή ίσως ακόμη και την αντιστροφή της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της αθηροσκλήρωσης.
Τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη
Η μελέτη ήταν εμπνευσμένη από μια άλλη μελέτη του 2012 του πανεπιστημίου Chiang Mai της Ταϊλάνδης που διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής μετά από bypass στεφανιαίας αρτηρίας κατά 56%.
Χρειάστηκαν μόλις 9 ημέρες καθημερινής λήψης κουρκουμά για τα αποτελέσματα αυτά, λήψη 3 ημέρες πριν την επέμβαση και στη συνέχεια άλλες 5 ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση. Το μπαχαρικό αυτό επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα ρυθμίζοντας τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), των MDA (plasma maondialdehyde) και των NT-proBNP νατριουρητικών πεπτιδίων .
Οι Ταϊλανδέζοι ερευνητές συμπέραναν πως: «Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των κουρκουμινοειδών μπορεί να ευθύνονται για την καρδιοπροστατευτική δράση που παρουσιάστηκε σε αυτή τη μελέτη … τα κουρκουμινοειδή μειώνουν τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες κατά την διάρκεια της καρδιοπνευμονικής χειρουργική επέμβαση bypass και μειώνουν την εμφάνιση καρδιομυοκιτικής απόπτωσης μετά απο καρδιακή ισχαιμίκή κάκωση / επαναιμάτωση σε πειραματόζωα.» Με απλά λόγια, ο κουρκουμάς είχε την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να προστατεύει τα κύτταρα του ενδοθηλίου από τη φθορά και το θάνατο .
Αν θέλετε να επωφεληθείτε των οφελών που έχει ο κουρκουμάς στην καρδιά, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταναλώνετε ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη ή να πίνετε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού κουρκουμά καθημερινά. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να αναμειγνύετε τον κουρκουμά με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και με μαύρο πιπέρι.
Αν δεν σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά, μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας συμπληρώματα κουρκουμά (σαν κάψουλες). Απλά φροντίστε να μην τις παίρνετε μαζί με άλλα φάρμακα.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι επειδή καταναλώνετε κουρκουμά, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ασκήστε και να γυμνάζεστε. Θα πρέπει να ασκούμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να μένουμε σε φόρμα και να είμαστε υγιείς. Labels Περίεργα – Απίστευτα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post