Τα δύο σημεία που προκάλεσαν την αντίδραση της Lamda Development είναι η γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και το γεγονός ότι ο περιβάλλων χώρος των τεσσάρων διατηρητέων (για τον οποίο υπάρχει υποχρέωση ειδικής μέριμνας) δεν προσδιορίζεται σαφώς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο πήρε η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο οργάνωσης του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι επίμαχοι όροι για τη συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού στην αδειοδοτική διαδικασία, οι οποίοι προκάλεσαν προχθές την αντίδραση της Lamda Development και ακολούθως την «απάντηση» του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.
Οι όροι «για την προστασία και ανάδειξη μνημείων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» περιλαμβάνονται στο τρίτο κεφάλαιο της κοινής υπουργικής απόφασης, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Οι διατάξεις του άρθρου προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι ο ανάδοχος θα πρέπει μέσα στην πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών να εκπονήσει μελέτες και να τις καταθέσει προς έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα διατηρητέα κτίρια στον χώρο του αεροδρομίου: τα τρία «τολ» της αεροπορίας, το κτίριο Σαάρινεν και δύο μεταβυζαντινά εκκλησάκια. Ορίζεται ότι για οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο περιβάλλον των έξι κτιρίων θα πρέπει να υποβληθεί μελέτη στο υπουργείο. Οτι πριν από κάθε τεχνικό έργο θα πρέπει να προηγείται αρχαιολογική έρευνα και, εφόσον βρεθούν αρχαιότητες, να εκπονηθεί σχέδιο για την ανάδειξή τους. Και τέλος ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα γνωμοδοτεί για το κομμάτι της αρμοδιότητάς του στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιμέρους εργασιών.
Δύο από τα σημεία αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της Lamda Development, η οποία εξέδωσε προχθές ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αιφνιδιαστική ανατροπή»: η γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και το γεγονός ότι ο περιβάλλων χώρος των τεσσάρων διατηρητέων (για τον οποίο υπάρχει υποχρέωση ειδικής μέριμνας) δεν προσδιορίζεται σαφώς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Lamda έθεσε τα δύο θέματα στην τελευταία συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, όπου για το μεν πρώτο το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι η έκφραση απλής γνώμης προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα του 2015 με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού (επομένως ο ιδιώτης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε). Για το δεύτερο θέμα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών εξήγησε στη σύσκεψη ότι υπάρχει νομολογία η οποία επιβάλλει να ελέγχονται τα έργα κοντά σε μνημεία συγκεκριμένα και κατά περίπτωση και όχι με βάση την απόστασή τους από το μνημείο (για παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο κτίριο επηρεάζει το ίδιο ένα μνημείο είτε βρίσκεται στα 50 ή στα 100 μέτρα από αυτό). Η Lamda επέμεινε στη θέση της, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δημιουργούν προσκόμματα και καθυστερήσεις και προχώρησε προχθές στην έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα.
Η εκτίμηση που υπάρχει στα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ασχολούνται με την υπόθεση του Ελληνικού, είναι ότι ο στόχος της Lamda δεν ήταν οι συγκεκριμένες διατάξεις, αλλά να μην εκδοθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση η κοινή υπουργική απόφαση για το πάρκο. Οπως εκτιμούν, η εταιρεία δεν επιθυμεί να ξεκινήσει την πρώτη φάση των έργων από το μητροπολιτικό πάρκο (όπως ορίστηκε από το διάταγμα του 2015 έπειτα από διαπραγμάτευση), αλλά από το καζίνο και άλλες πιο «εμπορικές» χρήσεις του ακινήτου. Η «Κ» επικοινώνησε με τη Lamda, προκειμένου να ζητήσει τη θέση της, ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να τοποθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται από την τελευταία της ανακοίνωση.
Κατά τα λοιπά, με την κοινή απόφαση εγκρίνεται το σχέδιο γενικής οργάνωσης του μητροπολιτικού πάρκου των 2.000 στρεμμάτων και της ευρύτερης περιοχής. Καθορίζει επτά χωρικές ενότητες και 65 κτιριακές ενότητες, τον χώρο του πάρκου, τις θέσεις στάθμευσης, το οδικό δίκτυο, το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, τη διέλευση του τραμ, τις εισόδους (κεντρικές και δευτερεύουσες) και άλλα θέματα (η «Κ» αποκάλυψε το αναλυτικό σχέδιο διάταξης όπως αυτό αποτυπώνεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις 7 Απριλίου).
Οπως αναφέρεται στην κοινή απόφαση, η ελάχιστη επιφάνεια των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων είναι 1.585 στρέμματα, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μέσα στο πάρκο είναι 350.000 τ.μ. (με κάλυψη 200.000 τ.μ.). Τα κτίρια που θα ανεγερθούν στο πάρκο θα είναι υποχρεωτικά έως διώροφα, εκτός από έναν ουρανοξύστη 200 μέτρων στο κέντρο της έκτασης. Με την απόφαση ορίζονται οι κανόνες και οι περιορισμοί που θα πρέπει να ισχύσουν από τη φάση κατασκευής ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και η όχληση στις γύρω περιοχές. Οπως αναφέρεται, ο ανάδοχος θα πρέπει να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλυτικό σχέδιο για τη χωροθέτηση και οργάνωση των εργοταξίων. Επίσης ορίζεται ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης και ανάπτυξης της βλάστησης θα πρέπει να συνδέεται με το πρόγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, «ώστε το νέο πράσινο να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασύνδεση του μητροπολιτικού πάρκου με τις παρακείμενες δομημένες περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί η διάχυση του πρασίνου στον νέο αστικό ιστό (στο Ελληνικό θα κατασκευαστεί μια πόλη 25.000 κατοίκων).
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής, ο ανάδοχος πρέπει να πραγματοποιήσει αποτύπωση και στη συνέχεια απομάκρυνση των ρυπασμένων εδαφών, καθώς και καθαρισμό του ρυπασμένου υδροφόρου ορίζοντα (προτείνονται συγκεκριμένες τεχνολογίες). Πρέπει επίσης να ληφθεί ειδική μέριμνα για την αξιοποίηση μέσα στο ακίνητο των υλικών εκσκαφής που θα προκύπτουν κατά τις κατασκευαστικές εργασίες (ο ανάδοχος έχει ήδη καταθέσει την κεντρική ιδέα, που είναι η χρήση του πλεονάσματος για τη διαμόρφωση ενός πιο ενδιαφέροντος αναγλύφου σε συγκεκριμένα σημεία).
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr