xOrisOria News

Η προεξόφληση του ΔΝΤ βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους, λέει ο ESM

Η προεξόφληση δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παύσει να ασχολείται με την Ελλάδα. Το Ταμείο θα παραμείνει ενεργό έως τον Ιούνιο του 2024, αναφέρει ο ESM.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ερχόμενη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Euroworking Group, αναμένεται να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF / ESM το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ύστερα από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον Σεπτέμβριο. Ηδη, όμως, ο ESM έχει διατυπώσει θετική εισήγηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία έχει γνωστοποιήσει και στα κράτη-μέλη, όπου απαιτείται έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Αυτή η στάση, άλλωστε, είχε διαφανεί και από τις τοποθετήσεις στο παρελθόν του γενικού διευθυντή του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα οφέλη, σύμφωνα με την ανάλυση του ESM, εντοπίζονται κυρίως στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα και λιγότερο στην άμεση εξοικονόμηση για την Ελλάδα, που την υπολογίζει στα 33,08 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, δίνει σημασία στην αναμενόμενη θετική ανταπόκριση από την αγορά. Ο Μηχανισμός, εξάλλου, σπεύδει να επισημάνει στα κράτη-μέλη ότι η προεξόφληση δεν σημαίνει ότι θα παύσει να ασχολείται με την Ελλάδα το ΔΝΤ, που θα παραμείνει ενεργό έως τον Ιούνιο του 2024. Η προεξόφληση αφορά ποσό 2,7 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ που λήγουν έως τις αρχές του 2021. Θα απομένουν δάνεια 5,6 δισ. ευρώ.

Στην εισήγησή του προς τα εθνικά κοινοβούλια (την οποία δημοσιοποίησε χθες το capital.gr) ο Μηχανισμός υποστηρίζει ότι η πρόωρη εξόφληση του ποσού θα βελτιώσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της χώρας, αφού τα ομόλογα που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019 και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφλησή του έχουν χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης. Ετσι, η προεξόφληση του ΔΝΤ θα μειώσει αθροιστικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ έως το 2060 (ξεκινώντας από 1,1 ποσοστιαία μονάδα φέτος). Συγκεκριμένα, ενώ το χρέος υπολογίζεται ότι θα είναι 84,1% του ΑΕΠ το 2060, αυτό κατεβαίνει στο 81,1% του ΑΕΠ μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Επίσης, μειώνονται ελαφρώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και συγκεκριμένα κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά το 2060, ξεκινώντας από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2025. Από 16,5% του ΑΕΠ το 2060, θα υποχωρήσουν στο 15,9% του ΑΕΠ μετά την αποπληρωμή.

Η ανάλυση του ΕSM αναφέρει, επίσης, ότι η συγκεκριμένη δόση είναι το πιο ακριβό κομμάτι του χρέους της Ελλάδας, αφού επιβαρύνεται με επιτόκιο 4,91%. Ο ESM συγκρίνει το επιτόκιο αυτό με το μέσο επιτόκιο στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων, που πραγματοποιούνται για να εξοφληθεί το δάνειο του ΔΝΤ και το οποίο τοποθετεί στο 3,13%. Ετσι, υπολογίζει ότι το όφελος για την Ελλάδα θα είναι 33,08 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021.

Τέλος, σημειώνει ότι οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν θετικά στην αποπληρωμή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να διατηρεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Mε αυτά τα δεδομένα, ο ΕSM κρίνει ότι η πρόωρη εξόφληση είναι προς όφελος της Ελλάδας και του ίδιου, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της. Ετσι, είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από το δικαίωμα αντίστοιχης πρόωρης εξόφλησης του δικού του δανείου στην Ελλάδα (κάτι που θα ήταν φυσικά αδύνατον, λόγω του μεγέθους του) και να επιτρέψει την προεξόφληση μόνο του δανείου του ΔΝΤ. Αυτή είναι η απόφαση που καλείται να πάρει τη Δευτέρα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post