που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.
Η ροδόχρους νόσος χαρακτηρίζεται από επίμονο ερύθημα του προσώπου, προσβάλλοντας συχνότερα τα μάγουλα και τη μύτη ενώ ακολουθούν σε συχνότητα τα φρύδια, τα βλέφαρα και το σαγόνι. Έχει διάφορους τύπους, τα συμπτώματα είναι παροδικά ενώ η αιτία είναι άγνωστη. Χαρακτηρίζεται από έντονο ξαφνικό κοκκίνισμα, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, μικρά κόκκινα μπιμπίκια και σπυράκια με πύον τα οποία κάποιες φορές είναι ορατά μόνο με μεγεθυντικό φακό. Επηρεάζει συνήθως άτομα άνω των 30 ετών με ανοιχτό φωτότυπο.
Αν και η νόσος απαντάται συχνότερα στις γυναίκες, οι άνδρες αντιμετωπίζουν εντονότερα συμπτώματα. Η θερμότητα, ο ήλιος, το άγχος, τα ζεστά ροφήματα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και η σωματική άσκηση μπορούν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, παρά μόνο φάρμακα και αλοιφές που μειώνουν τη φλεγμονή και μετριάζουν τα συμπτώματα.
Σύνδεση με την παχυσαρκία
Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή δερματολογίας και επιδημιολογίας Wen-Qing Li του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ ‘Αϊλαντ ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 90.000 γυναίκες σε χρονικό διάστημα 14 ετών, στη διάρκεια των οποίων 5.200 γυναίκες εκδήλωσαν τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι στις πολύ παχύσαρκες γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 35, η ροδόχρους νόσος έχει, κατά μέσο όρο, 48% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος, δηλαδή με ΔΜΣ κάτω από 25 (από 25 έως 30 ένας άνθρωπος θεωρείται υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος).
Ο κίνδυνος ροζάκιας είναι μεγαλύτερος ιδίως στις γυναίκες που έχουν βάλει υπέρμετρα κιλά μετά τα 18 τους. Αυξάνεται κατά 4% για κάθε πέντε κιλά αύξησης του βάρους. Όσο μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης έχει μια γυναίκα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου.
Ο Li είπε ότι η έρευνά του δεν ανέλυσε τους διάφορους υποτύπους της ροδόχρου ακμής. Επίσης, η μελέτη βρήκε μόνο μια συσχέτιση με την παχυσαρκία και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
“Είναι δικαιολογημένο να εξετάσουμε την επίδραση της παχυσαρκίας σε κάθε τύπο της ροζάκιας ξεχωριστά”, ανέφερε ο Λι. “Μια κλινική μελέτη μεγάλης κλίμακας θα απαιτηθεί επίσης για να επιβεβαιωθεί ότι η απώλεια βάρους βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα”.