Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια της Δωρίτσας…
Υλικά συνταγής
440γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
320γρ. βούτυρο φρέσκο
210γρ. ζάχαρη
1 αυγό μεγάλο
1 κ.σ. γάλα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
2 βανίλιες
για το γλάσο και το στόλισμα
1½ φλιτζ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή νερό
150-200γρ. τρούφα πολύχρωμη (προαιρετικά)
Διαδικασία συνταγής
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε με το μίξερ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα ή ζυμώνουμε με το χέρι.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 μπάλες, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αλευρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και την ζύμη από πάνω και ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα.
Παίρνουμε κουπάτ της αρεσκείας μας και κόβουμε τα κουλουράκια. Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Ψήνουμε τα κουλουράκια μας για 15 λεπτά περίπου ανάλογα με την δύναμη του φούρνου. Να είναι σκληρά από την κάτω πλευρά. Δεν είναι απαραίτητο να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί πριν τα βγάλουμε και ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού και με μια σύριγγα (30-60cm) κάνουμε σχέδια. Αν χρησιμοποιούμε τρούφα, βάζουμε τρούφα σε πιάτο και μόλις κάνουμε το σχέδιο που θέλουμε με το γλάσο, το βουτάμε στην τρούφα. Αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Μπορούμε να τα κάνουμε δωράκια. Παίρνουμε διάφανα σακκουλάκια και κορδέλες της αρεσκείας μας και τυλίγουμε κάθε κουλουράκι χωριστά.
Use Facebook to Comment on this Post