Η πρώιμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως αυτές που παρατηρούνται σε άτομα με αυτισμό ή σχιζοφρένεια.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ διεξήγαγαν πειράματα, μετά από μια έρευνα η οποία υποστήριζε ότι υπήρχε μια σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αυξημένα ποσοστά αυτισμού στα παιδιά.
Όπως και στους ανθρώπους, περισσότερο επηρεάζονταν ο εγκέφαλος των αρσενικών ποντικιών, σημειώνει δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Επιπλέον, εκτός από τη βλάβη στον εγκέφαλο, εμφάνιζαν κακή απόδοση σε δοκιμασίες βραχυπρόθεσμης μνήμης, στην ικανότητα μάθησης και την παρορμητικότητα.
Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που απαντώνται σε μικρού μεγέθους πόλεις, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.
Τα ποντίκια που εξετάστηκαν 24 ώρες μετά την τελευταία έκθεση τους στη ρύπανση εμφάνισαν ενδείξεις επίμονης φλεγμονής σε όλο τον εγκέφαλό τους, ο οποίος διευρύνθηκε έως δύο ή τρεις φορές από το κανονικό του μέγεθος.
«Όταν εξετάσαμε προσεκτικά τις κοιλίες, μπορέσαμε να δούμε ότι η λευκή ουσία που τους περιβάλλει δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως. Φαίνεται ότι η φλεγμονή είχε καταστρέψει εκείνα τα κύτταρα του εγκεφάλου και εμπόδιζε εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου να αναπτυχθεί, ενώ οι κοιλίες απλώς επεκτάθηκαν για να γεμίσουν το χώρο» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Deborah Cory-Slechta από το πανεπιστήμιο του Rochester.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα αποδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να παίζει ρόλο στην εμφάνιση αυτισμού, καθώς και σε άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές» κατέληξε η ερευνήτρια.
Use Facebook to Comment on this Post