ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Οι εκλογές κερδίζονται με διλήμματα» είχε πει σε μια σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός έχοντας τότε την πίστη πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. είναι πολύ κοντά σε ποσοστά, θεωρούσε πως η πόλωση, όπως καταγράφηκε και στο σκληρό σύνθημα «με τους πολλούς ή με τις ελίτ», θα πιέσει τους πολίτες και θα αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για τον ίδιο. Η παταγώδης διάψευσή του μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε εκτός από ψυχρολουσία και ένα στρατηγικό δίλημμα που έπρεπε να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Η απάντηση μόνο εύκολη δεν ήταν. Ο πρωθυπουργός έχοντας πάρει από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ και γιγαντώνοντάς τον διαρκώς από το 2012 μέχρι σήμερα, επένδυε διαρκώς στη λογική των σκληρών διλημμάτων και της πόλωσης. Το βράδυ της 26ης Μαΐου βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την απόρριψη προς το πρόσωπό του και με ένα σοβαρό αδιέξοδο: Ποιο θα είναι το… επόμενο δίλημμα των εθνικών εκλογών; Απάντηση σαφής δεν υπήρχε και όπως φαίνεται δεν υπάρχει ακόμα, αφού οτιδήποτε εμπεριείχε σκληρό διλημματικό χαρακτήρα τέθηκε –και ως εκ τούτου κρίθηκε– στις ευρωεκλογές. Το μότο «με τους πολλούς ή με τις ελίτ» δεν έπεισε και αποσύρθηκε. Η «διαφήμιση» και η συνεχής αναφορά σε κάθε προεκλογική ομιλία στα επιδόματα που δόθηκαν προεκλογικά και «οι άλλοι τα δίνουν για φιλοδωρήματα στα εστιατόρια», όπως έλεγε διαρκώς ο κ. Τσίπρας, εγκαταλείφθηκε. Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην πολιτική του διαδρομή τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε μία εκλογική διαδικασία στην οποία αναγκάζεται να παίξει σε ένα γήπεδο που δεν το ξέρει: αυτό της μετριοπάθειας.
Πράγματι, ο κ. Τσίπρας μετά τις ευρωεκλογές επιχειρεί να «μεταμορφωθεί» σε έναν πολιτικό που ποτέ μέχρι τώρα δεν ήταν. Οι πολλές αναφορές στο παρελθόν και στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν μειωθεί και όταν γίνονται εστιάζουν σε αυστηρό πολιτικό πλαίσιο. Οι «φασίστες» που εναντιώνονταν στις Πρέσπες έχουν γίνει «πολίτες με μεγαλύτερη ευαισθησία, που θα καταλάβουν μελλοντικά τα οφέλη της συμφωνίας», όπως είπε την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο «ακραίος Μητσοτάκης» έχει γίνει «πολιτικός αντίπαλος» και η πόλωση που καλλιεργήθηκε σταθερά από το 2011, επιχειρείται να μεταφερθεί σε «προγραμματική πόλωση», όπως επίσης είπε την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας.
Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας αυτή τη φανερή αλλαγή στάσης μετά τη μεγάλη ήττα της 26ης Μαΐου, λένε πως πρόκειται απλά για μία ακόμα «fake μεταμόρφωση» ενός πολιτικού που δεν διστάζει εμπρός στο φάσμα της πολιτικής του επιβίωσης να μετατρέπεται σε «ταύρο εν υαλοπωλείω», αλλά ακόμη και «σε μετριοπαθή ηγέτη», ανάλογα το πώς πηγαίνει το πολιτικό κλίμα. Αντίθετα, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκμυστηρεύονται σε συνομιλητές τους πως η στροφή του πρωθυπουργού είναι προπαρασκευαστική της επόμενης μέρας, με φόντο το ίδιο του το κόμμα. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει, υποστηρίζουν, πως ο «αγώνας είναι μάλλον απίθανο να γυρίσει στο δεύτερο ημίχρονο» όπως είχε χαρακτηρίσει τις εθνικές εκλογές και θα πρέπει την επόμενη μέρα ως αντιπολίτευση να ξεκινήσει ένας δύσκολος αγώνας για τη δημιουργία ενός «άλλου ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το «νέο κόμμα» για να μακροημερεύσει δεν μπορεί παρά να αφήσει πίσω τις παθογένειες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, όπου τρεφόταν σταθερά από την πόλωση και το ρητό «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» του Μάο Τσετούνγκ που είχε επικαλεστεί κάποτε ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, η νέα «μετάλλαξη» του κ. Τσίπρα έχει και άμεσο εκλογικό στόχο. Είναι ο μόνος τρόπος να πείσει ένα πιο μετριοπαθές εκλογικό κοινό να τον ψηφίσει ώστε να ανεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά του. «Αυτό που κοιτάμε πλέον εμείς είναι να πιάσουμε το δικό μας ταβάνι», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό στόχο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως εάν καταφέρουν να είναι πάνω από το 27%, θα είναι «επιτυχία». Αντίθετα, αν το ποσοστό είναι χαμηλότερο η αποτυχία θα είναι διπλή και ως εκ τούτου δεν είναι απίθανο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post