Νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία δημιουργούν – σχετικά – νεόκοπες τεχνολογικές τάσεις, όπως η…
Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI). Για παράδειγμα, το οικοσύστημα, που αναπτύσσεται πέριξ της Τεχνητής Νοημοσύνης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσθέσει περίπου $1 τρις στην ινδική οικονομία. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Accenture, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να προσθέσει $957 δις στην ινδική οικονομία, αλλάζοντας τη φύση της εργασίας και δημιουργώντας καλύτερα αποτελέσματα για επιχειρήσεις και πολίτες. Η έκθεση “Rewire for Growth” εκτιμά ότι η AI έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ινδίας κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας, παράλληλα, το εισόδημα της χώρας κατά 15% το 2035.
“Η μετασχηματιστική δύναμη της AI μπορεί να συγκριθεί με την έλευση του ίδιου του υπολογιστικού συστήματος. Υπάρχουν ισχυρές πρώτες ενδείξεις ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απελευθέρωση μιας νέας κοινωνικο-οικονομικής δύναμης στην Ινδία. Με τις σωστές επενδύσεις, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα, απελευθερώνοντας κοινωνικές και οικονομικές δυναμικές”, αναφέρει η Accenture.
Η έκθεση εξετάζει τη δύναμη του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ινδίας σε σχέση με άλλες οικονομίες της ομάδας του G-20 σε πέντε βασικούς πυλώνες, μεταξύ των οποίων η Εκπαίδευση και οι Startups. “Η οικονομική ώθηση θα βασιστεί σε καινοτόμες τεχνολογίες AI, που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα το χρόνο τους, να δημιουργούν και να καινοτομούν”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.
Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η Ινδία υστερεί σε βασικούς δείκτες ανάπτυξης της ΑΙ, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια εξαιρετική – σε τεχνολογικό επίπεδο – δεξαμενή ταλαντούχων ερευνητών, υγιή επίπεδα επιχειρηματικότητας και ισχυρές επιχειρήσεις. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα μεγάλα ινδικά πανεπιστήμια έχουν πρωτοπορήσει στη θεμελιώδη έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δεν κάνουν αρκετά για να ενισχύσουν το οικοσύστημα της ΑΙ, σε αντίθεση με τους παγκόσμιους ομολόγους τους, όπως το Cambridge.
Επίσης, η έρευνα σημειώνει ότι οι νεοσύστατες εταιρείες AI έχουν σημειώσει υψηλότερη από τη μέση ανάπτυξη στην Ινδία από το 2011 και μάλιστα, το 2016 κατέκτησαν την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του G20 με βάση τον αριθμό των νεοσύστατων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην απελευθέρωση της οικονομικής αξίας της AI. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 88% των εταιρειών, που μετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι δρομολογεί μεσαίου μεγέθους, αλλά και εκτεταμένες επενδύσεις, που σχετίζονται με την τεχνολογία της πληροφορίας τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προώθηση των καινοτομιών της AI στην Ινδία.
Σύμφωνα με την έκθεση, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ΑΙ, η Ινδία χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, με τη συνεργασία πολιτικών, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα. Απαιτείται, δηλαδή, ένα εθνικό μακροπρόθεσμο όραμα και σχέδιο δράσης, που να ενώνει συνολικά το οικοσύστημα της ΑΙ, αντιμετωπίζοντας τα τεχνικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν.
Use Facebook to Comment on this Post