Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι το DNA δεν προέρχεται από τους Νεάντερταλ ή Denisovan (που είναι τα δύο αρχαία είδη που σχετίζονται περισσότερο με τους ανθρώπους), αλλά πιστεύουν ότι προέρχεται από ένα νέο άγνωστο είδος από το Νότιο Ειρηνικό, ή βορειοανατολικά της Αυστραλίας.
Υπάρχει ένα νέο «Ανθρώπινο» είδος που περιμένει να ανακαλυφθεί;
Ο Bohlender ένας επιστήμονας που μελετά το DNA και την ιστορική σημασία του, πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με τους ανθρώπους και το πώς αυτοί συνδέονται με τους Νεάντερταλ και Denisovans, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε αυτό το τρέχον σημείο η ιστορία των αρχαίων ανθρώπων δεν είναι πλήρης.
Ο Bohlender αναφέρει ότι δεν είναι στενά συνδεδεμένοι με τους Νεάντερταλ και Denisovans, αλλά ότι έχουμε μια σύνδεση με ένα άλλο είδος που είναι αγνώστων στοιχείων. Είναι κοινή γνώση ότι 100.000 χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν από την Αφρική και εισήχθησαν με άλλα είδη που ζούσαν στην Ευρώπη και παρόμοιες περιοχές.
Επίσης μια άλλη μελέτη που έγινε φέτος συνδέει το DNA από τους Νεάντερταλ με ασθένειες όπως (π.χ. κατάθλιψη, καρδιακές προσβολές, κ.λπ.) και ότι ο HPV* μεταδόθηκε μεταξύ Νεάντερταλ και Denisovans.
Μέσα από αυτές τις εξαιρετικά αξιόπιστες μελέτες ο Bohlender εκτιμά ότι αυτά που γνωρίζουμε για την ιστορία των Νεάντερταλ θα μπορούσαν να είναι αρκετά διαφορετικά. Δηλώνει επίσης ότι λόγω αυτών των διάφορων πραγμάτων που συνέβησαν στους Νεάντερταλ ίσως υπήρχαν και περισσότερες συνδέσεις που δεν γνωρίζουμε.
Εδώ είναι όπου ο Bohlender μιλά για ένα τρίτο είδος που έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στην ιστορία, αλλά δεν μπορούμε να καθορίσουμε το χρονικό διάστημα που να μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί έχουμε ένα άγνωστο DNA σε ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια δεν έχουμε αποδείξεις ότι αυτό το τρίτο είδος υπήρχε.
Μόνο λίγα δόντια, οστά και ελλείπεις συνδέσεις έχουν βρεθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα νέο διαφορετικά είδος που περιμένει να ανακαλυφθεί.
* Ο HPV (Human papilloma virus, Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA (dsDNA) και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων και ορισμένων ζώων.