Φυσικά, όλοι μας έχουμε δει και γνωρίσει ανθρώπους που είναι ακατάστατοι. Ανθρώπους που το ταμπεραμέντο τους δεν τους επιτρέπει να είναι οργανωμένοι. Και η αλήθεια είναι πως η ακαταστασία συνήθως συνδέεται με την αποτυχία.
Τι καλό θα μπορούσε να προκύψει από την ακαταστασία άλλωστε; Ίσως περισσότερα απ’ όσα πιστεύετε. Έρευνες πρόσφατα ανέδειξαν μια νέα πλευρά.
Αν το γραφείο σας είναι υπερβολικά ακατάστατο και εσείς νιώθετε πως έχετε τον πλήρη έλεγχο, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν μπορείτε να βάλετε τα αντικείμενα σε προαποφασισμένα σημεία, άρα πρέπει να γίνετε δημιουργικοί για να βρίσκετε κάθε φορά νέες θέσεις γι αυτά!
Μπορεί να ακούγεται τελείως «ξένο» σε όσους προτιμούν την απόλυτη οργάνωση, όμως οι ακατάστατοι άνθρωποι μπορούν να είναι ιδιαίτερα μεθοδικοί.
Η Kathleen Vohs, ερευνήτρια ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, αποφάσισε να καταρρίψει τον αστικό μύθο και διεξήγαγε έρευνα πάνω στο θέμα της ακαταστασίας. Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα που περιλαμβάνει ένα ακατάστατο και ένα τακτοποιημένο δωμάτιο και μετά από σειρά δοκιμών, η Vohs καταλήγει πως τα ακατάστατα δωμάτια είναι συνδεδεμένα με την δημιουργική σκέψη.
Η επόμενη ερώτηση είναι: τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «δημιουργική σκέψη»; Η δημιουργική σκέψη στην πιο απλή της μορφή είναι όταν κάποιος σκέφτεται έξω από τη «συμβατική» λογική.
Ο Αϊνστάιν είχε πει: «Αν ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι ενός ακατάστατου μυαλού, τότε τι θα πρέπει να σκεφτούμε για ένα άδειο γραφείο;» Το γραφείο του Αϊνστάιν έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημιουργικότητά του. Και δεν είναι μόνο ο Αϊνστάιν. Το ίσιο ισχύει και για τον Μαρκ Τουέιν – ένα από τα πιο ευφάνταστα μυαλά της γενιάς του.
Αν τα παραπάνω παραδείγματα δεν σας πείθουν, τότε υπάρχει και ένα ακόμα που ίσως σας πείσει περισσότερο: ο Steve Jobs. Μπορεί να εφηύρε τα iBooks, αλλά είχε μεγάλο πρόβλημα να βάλει τάξη στα πραγματικά του βιβλία. Το γραφείο του ήταν σαν να είχε επιβιώσει μετά από πυρηνική έκρηξη!
Τι σημαίνουν, λοιπόν, όλα αυτά; Πως αν αφήνετε το γραφείο και τα δωμάτιά σας ακατάστατα είστε ιδιοφυίες; Όχι ακριβώς. Το να είστε ακατάστατοι δεν σημαίνει πως θα ξυπνήσετε ένα πρωί και θα είστε πιο δημιουργικοί.
Αν, ωστόσο, πιστεύετε πως είστε «ακατάστατοι εκ φύσεως», μπορείτε να αρχίσετε να πειραματίζεστε και, που ξέρετε, ίσως ανακαλύψετε πως υπάρχει κάποιος τομέας που είστε πολύ πιο δημιουργικοί απ’ όσο πιστεύετε!
Use Facebook to Comment on this Post