Το επενδυτικό fund, που είχε περιορίσει τις θέσεις του σε ελληνικές εισηγμένες πριν από 5 χρόνια, επιστρέφει στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μια τυπική ανακοίνωση της Eurobank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χθες Τετάρτη το απόγευμα, σηματοδοτεί ίσως το κλείσιμο ενός πενταετούς κύκλου αβεβαιότητας των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα και αποχής των μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις συναλλαγές. Η Capital Group, η οποία συντάραξε το ελληνικό χρηματιστήριο στα τέλη του 2014 δηλώνοντας πως πουλάει Ελλάδα ενόψει αλλαγής κυβέρνησης, επέστρεψε με μεγάλη θέση σε ελληνική τράπεζα. Πρόκειται για μια επενδυτική εταιρεία με 1,87 τρισ. δολ. υπό διαχείριση, που αποτελούν κεφάλαια ιδιωτών, θεσμικών και επιχειρήσεων, και τα οποία τοποθετεί σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία ανά τις διεθνείς αγορές. Με βάση τη σχετική γνωστοποίηση που έλαβε η Eurobank από την εταιρεία The Capital Group Companies (CGC), το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της, που κατέχει πλέον η CGC, διαμορφώνεται στο 5,1302%. Περνώντας το όριο του 5%, η Capital υποχρεώνεται σε ανακοίνωση και έτσι ήρθε στο φως η θέση που έχτισε στην τράπεζα.
Οσοι έχουν μνήμη και θυμούνται τι είχε δηλώσει κορυφαίο στέλεχός της ύστερα από συνάντηση, στα τέλη του 2014, στο Λονδίνο με τον μετέπειτα υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον τότε πολλά υποσχόμενο οικονομολόγο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιό, δεν μπορούν παρά να συνδέσουν την επιστροφή της Capital με την αλλαγή κυβέρνησης.
Τι είχε συμβεί τότε; Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο προαναφερθέντες οικονομολόγοι της τότε αντιπολίτευσης και εν μέσω εκτιμήσεων πως η κυβέρνηση Σαμαρά θα έπεφτε μετά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ο Joerg Sponer, υψηλόβαθμο στέλεχος της Capital, έστειλε email σε συνεργάτες και πελάτες στο οποίο διατύπωνε την πιο αρνητική μέχρι τότε γνώμη για τη μετέπειτα κυβερνητική πλειοψηφία: Χαρακτήριζε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «χειρότερο από τον κομμουνισμό» και «ολοκληρωτικό χάος». «Οσοι συμμετείχαν στη συνάντηση θέλουν να ρευστοποιήσουν τα πάντα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Sponer, σε ένα email που ήθελε να αποτελέσει θέμα τόσο για το σύνολο του ελληνικού Τύπου όσο και στα «ευαγγέλια» των διεθνών αγορών, τη Wall Street Journal και τους Financial Times. «Αν δεν ήταν τόσο σοβαροί όταν μιλούσαν θα νόμιζα ότι είναι θεατρικό έργο ή αστείο», έγραφε στο περιβόητο email ο αναλυτής της Capital.
Η Κουμουνδούρου αντέδρασε δημοσιοποιώντας τη λίστα των συμμετεχόντων στις συναντήσεις, για να δείξει ότι ο κ. Sponer δεν ήταν ανάμεσά τους, αλλά η Capital επιβεβαίωσε το email του Sponer δηλώνοντας μόνο, διπλωματικά, πως απηχεί τις δικές του και όχι απαραίτητα τις δικές της απόψεις. Λίγες ημέρες μετά δημοσιεύθηκε βέβαια έκθεση της Bank of America, που έλεγε τα ίδια με τον Sponer, αν και με πιο πολιτικά ορθές διατυπώσεις: «Να περιμένετε πολύ υψηλότερη μεταβλητότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη και αν τελικά βρεθεί κοινός τόπος, αν χρειαστεί σχεδόν ολόκληρο το 2015 για να συμβεί αυτό, τα ρίσκα θα παραμείνουν», ήταν το συμπέρασμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε τελικά κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2015 και η Capital Group of Companies –ακολουθούμενη και από άλλους ξένους θεσμικούς– έκανε αυτό που έλεγε. Πούλησε. Το καλοκαίρι του 2015 είχε πλέον περιορίσει δραστικά ή ακόμη και μηδενίσει θέσεις της σε πολλές εισηγμένες, όπως στην Eurobank (στην οποία στα μέσα του 2015 κατείχε το 20,22%) και στη Frigoglass ή την Jumbo.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το email του Sponer, και αφού άλλαξε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, η Capital αγοράζει και πάλι.
Έντυπηkathimerini.gr