Η Google αναπτύσσει το χάπι που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο

44Η Google είναι ήδη στα αυτοκίνητά μας, τα σπίτια μας και στους καρπούς μας. Σύντομα, θα μπορούσε να είναι και μέσα στο σώμα μας.

Το Google X, το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας που ήδη ετοιμάζει τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, τα ειδικά αερόστατα που θα παρέχουν Internet και τα Google Glasses, αναπτύσσει τώρα ένα χάπι που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Το χάπι, το οποίο είναι γεμάτο με μικροσκοπικά νανοσωματίδια με οξείδιο του σιδήρου που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να ανιχνεύσει τα καρκινικά κύτταρα που δίνουν από νωρίς βιοχημικά σήματα όταν προσβληθεί κάποιος από την ασθένεια.

Λειτουργεί με «βαμμένα» μολυσμένα κύτταρα που ταξιδεύουν σε όλο το σώμα. Τα νανοσωματίδια είναι μαγνητικά κι έτσι μια συσκευή που φοριέται στον καρπό του χεριού και δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να αντλήσει τα σωματίδια –με τα κύτταρα που τα συνοδεύουν- προς την κατεύθυνσή της, όπου μπορούν να ανιχνευθούν και να μετρηθούν.

Τα νανοσωματίδια παρακολουθούν και ελέγχουν τα κύτταρα αντί για την παροχή φαρμάκων, δίνοντας μια προειδοποίηση για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Η Google βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια -θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να εγκριθεί ένα προϊόν από τους γιατρούς- αλλά οι επιστήμονές της λένε ότι εργάζονται προς την προληπτική ανίχνευση και όχι την αντιδραστική θεραπεία.

«Κάθε έλεγχος που φθάνει στον γιατρό θα γίνεται μέσω αυτού του συστήματος είπε ο Δρ Andrew Conrad, ένας μοριακός βιολόγος και επικεφαλής της ομάδας Επιστημόνων του Google Χ. «Αυτό είναι το όνειρό μας».

Η ομάδα ήδη εργάζεται πάνω σε «έξυπνους» φακούς επαφής για τη μέτρηση της γλυκόζης στα δάκρυα των ασθενών με διαβήτη, καθώς και σκεύη φαγητού που εξουδετερώνουν το τρέμουλο των χεριών σε ασθενείς με Πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ιατρική. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα νανοτεχνολογίας κατά την τελευταία δεκαετία – το ένα πέμπτο των οποίων σε οργανισμούς που αφορούν την υγεία.

Η ιδέα της παρακολούθησης των ανθρωπίνων κυττάρων από την Google κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσει και επικρίσεις, από όσους ανησυχούν ότι η εταιρεία εισβάλλει υπερβολικά στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Ο Δρ Κόνραντ είπε ότι η Google δεν θα συλλέγει ούτε θα αποθηκεύει καθόλου ιατρικά δεδομένα, αλλά θα παραχωρήσει την τεχνολογία σε άλλους που θα χειριστούν τις πληροφορίες και την ασφάλεια τους. «Είμαστε οι εφευρέτες της τεχνολογίας, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπορευματοποιήσουμε ή να βγάλουμε κέρδος με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε στο BBC.

«Αυτές δεν είναι συσκευές των καταναλωτών. Είναι ιατρικές συσκευές και γνωρίζουμε ότι η σχέση γιατρού-ασθενή είναι αρκετά ιδιαίτερη και δεν θα συνεπάγεται της εμπλοκή της Google με οποιονδήποτε τρόπο».

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Η αποστολή μας είναι να συμβάλουμε ώστε η υγειονομική περίθαλψη να γίνει από αντιδραστική, προληπτική. Για πάρα πολύ καιρό, η περίθαλψη αφορά σε μεγάλο βαθμό τη θεραπεία, επειδή πάμε στο γιατρό μόνο όταν έχουμε συμπτώματα.

Κρατάμε τα πιο πολύπλοκα συστήματα (π.χ. αυτοκίνητα και αεροπλάνα) σε καλή κατάσταση με δυναμική, προληπτική φροντίδα, οπότε γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και με το σώμα μας;

Η ομάδα μας συνδυάζει την τεχνογνωσία από τους τομείς της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής, της ηλεκτρολογίας, της επιστήμης των υπολογιστών και άλλων, και είμαστε συγκεντρωμένοι στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων για τους γιατρούς – και ιδίως σε νέες έξυπνες συσκευές που ενσωματώνονται εύκολα στην καθημερινή ζωή και θα μπορούσαν να αλλάξουν την ανίχνευση, την πρόληψη και τη διαχείριση μίας νόσου».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *