Η Huawei επιβεβαιώνει ότι ο αντικαταστάτης του Android θα έρθει το 2020
REUTERS/Francois Lenoir
FILE PHOTO: A man takes a picture of a Huawei logo at the Huawei European Cybersecurity Center in Brussels, Belgium, May 21, 2019. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Σειρά διεθνών δημοσιευμάτων ήθελαν χθες την Huawei να λανσάρει το δικό της, εναλλακτικό του Android, λειτουργικό σύστημα μέσα στον επόμενο μήνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει με την Huawei με επίσημη δήλωσή της να αναφέρει ότι επρόκειτο για δημοσιεύματα που οφείλονται σε δική της «εσωτερική σύγχυση». Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ότι το HongMeng, όπως είναι η ονομασία του νέου λειτουργικού συστήματος, θα είναι έτοιμο για λανσάρισμα στην Κίνα στα τέλη του 2019, ενώ θα είναι διεθνώς διαθέσιμο εντός του 2020. Ο κύκλος των δημοσιευμάτων ξεκίνησε μετά από δηλώσεις του Alaa Elshimy, διευθυντή του Huawei Enterprise Business Group Middle East, στην ιστοσελίδα TechRadar. Το εν λόγω στέλεχος της Huawei ανέφερε ότι η εταιρεία εργάζεται επί χρόνια στην ανάπτυξη ενός δικού της λειτουργικού συστήματος και ότι αυτό είναι πρακτικά έτοιμο ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν θέλαμε να το φέρουμε στην αγορά για να μην διαταράξουμε την καλή μας σχέση με την Google και άλλους συνεργάτες, τώρα όμως είμαστε έτοιμοι να το λανσάρουμε από τον επόμενο μήνα». Στο ερώτημα τι θα γίνει με την υποστήριξη των εφαρμογών του Android, o Elshimy υποστήριξε ότι όλες οι εφαρμογές Android θα είναι συμβατές με το HongMeng και ότι όλοι οι χρήστες θα μπορούν να τις κατεβάζουν μέσω του Huawei AppGallery. Τα προβλήματα για την Huawei ξεκίνησαν την 20η Μαΐου όταν ανακοινώθηκε ότι της επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ λίγο αργότερα δόθηκε μία μικρή παράταση έως τις 19 Αυγούστου ώστε να υποστηριχθούν ήδη υπάρχοντες πελάτες. Από την στιγμή που οι κυρώσεις τεθούν σε πλήρη ισχύ η Huawei θα αποκοπεί από κάθε τεχνολογία που προέρχεται από αμερικανική εταιρεία.
A man walks past a Huawei shop in Beijing, China, March 7, 2019. REUTERS/Thomas Peter
Πέρα από την δυνατότητα χρήσης του λειτουργικού συστήματος Android οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την Huawei και σε επίπεδο χρήσης υλικού. Ήδη οι κυρώσεις επηρεάζουν την συμμετοχή της Huawei στην SD Association (άρα την χρήση καρτών μνήμης SD) αλλά και την Wi-Fi Alliance. Ακόμη και ο επεξεργαστή Kirin που κατασκευάζει η Huawei τίθεται εν αμφιβόλω καθώς για την ανάπτυξή του χρησιμοποιούνται τεχνολογίες της βρετανικής ARM. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Huawei πρακτικά δεν θα μπορεί να λανσάρει καμία νέα συσκευή στο πολύ κοντινό μέλλον. Ο Elshimy υποστήριξε ωστόσο ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τονίζοντας μάλιστα ότι «έχουμε στην διάθεσή μας κάθε είδους chip που χρειαζόμαστε εκτός από αυτά της Intel για PC και servers». Μένει να αποδειχθεί αν και πώς θα επιβιώσει η Huawei από τον συγκεκριμένο κυκεώνα. Ήδη ο πρόεδρος Τραμπ έχει διατυπώσει την άποψη ότι η Huawei θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ουσιαστικά, αυτή η δήλωση θυμίζει μία εμπορική συμφωνία που έγινε σε μια ανάλογη περίπτωση και αφορούσε την επίσης κινεζική ZTE. Σε κάθε περίπτωση κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί σύντομα καθώς όσο το θέμα «σέρνεται» τόσο πιο άσχημη γίνεται η κατάσταση τόσο για την Huawei όσο και για τις δύο κυβερνήσεις, ΗΠΑ και Κίνας.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr