Θεραπευτικός φακός επαφής για αντιμετώπιση σοβαρής πάθησης στο μάτι
CREDIT: UNH/UCD
Δείτε ακόμα
- Η Microsoft Hellas στο 4ο Delphi Economic Forum – Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο 05/03 13:06
Ερευνητές του University of New Hampshire (UNH) δημιούργησαν ένα υδροτζέλ το οποίο θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί ως φακός επαφής για την καλύτερη αντιμετώπιση της τήξης του κερατοειδούς, μιας πάθησης που αποτελεί σημαντικό αίτιο τύφλωσης ανά τον κόσμο.
Η πάθηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί εξαιτίας μιας σειράς διαφορετικών αιτών, από αυτοάνοσα μέχρι χημικά εγκαύματα ή κάποιου είδους εγχειρήσεις: Ο κερατοειδής λιώνει εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παραγωγής κάποιων ενζύμων (ΜΜΡ) από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του ασθενούς. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο υδροτζέλ, το οποίο απενεργοποιεί αυτά τα ένζυμα, απομακρύνοντας τα ιόντα ψευδαργύρου.
«Τα περισσότερα από τα κατασταλτικά ΜΜΡ που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την πάθηση αυτή λειτουργούν συνδεόμενα με τα ιόντα ψευδαργύρου εντός των ΜΜΡ» είπε ο Κιουνγκ Τζάε Τζεόνγκ, επίκουρος καθηγητής χημικής μηχανικής στο UNH. «Ωστόσο, μόλις εισαχθούν στο σώμα, τα κατασταλτικά ΜΜΡ ταξιδεύουν μέσω της ροής του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες… Το υδροτζέλ μας λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, επειδή επιδρά τοπικά, μόνο στο μάτι, κι απενεργοποιεί τα ΜΜΡ αφαιρώντας τα ιόντα ψευδαργύρου από τον κερατοειδή. Και εφόσον πρόκειται για φακό επαφής, εάν υπάρχουν ζητήματα, ο ασθενής μπορεί απλά να τον αφαιρέσει».
Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ACS Biomaterials Science & Engineering, οι ερευνητές του UNH, μαζί με τον ερευνητή Γιουνκ-Τζάε Λι από το University of Colorado Denver Campus, περιγράφουν πώς το υδροτζέλ απενεργοποιεί τα ΜΜΡ-1, ΜΜΡ-2 και ΜΜΡ-9, που είναι οι κύριοι παράγοντες της τήξης κερατοειδούς. Η έρευνα έγινε in vitro και ex vivo και υποδεικνύει ότι το νέο υδροτζέλ θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της τήξης κερατοειδούς. Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του υδροτζέλ σε φακό επαφής που θα επιτρέπει πιο επικεντρωμένη τοπική θεραπεία στο μάτι, προκειμένου να αποφεύγονται παρενέργειες στο υπόλοιπο σώμα.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr