ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, η οποία θα συνεχιστεί ακόμη και αν περιοριστεί από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, σημειώνει η UBS σε έκθεσή της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τις γενικές εκλογές, στις οποίες εκτιμά ότι είναι πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω τις επενδύσεις, ενώ και η ανάπτυξη αναμένεται να δεχθεί ώθηση από την άρση των ελέγχων κεφαλαίων μέχρι το τέλος του 2019 (όπως αναμένει και η ΤτΕ). Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση του υψηλού χρέους, επομένως η δημοσιονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης θα είναι καθοριστική.
Η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν περισσότερο από την οικονομία καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν θέσει ισχυρά κίνητρα για τη δημοσιονομική συμμόρφωση της χώρας. Εάν υπάρξει σταθερή οικονομική ανάκαμψη, το χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί γρήγορα. Ακόμη και σε περίπτωση μέτριας παγκόσμιας ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 2020 (με την οικονομία της Ευρωζώνης να υποχωρεί κατά 2%), ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι αισθητά κάτω από τα σημερινά επίπεδα μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, σε ένα σενάριο σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 2020, με την οικονομία της Ευρωζώνης να μειώνεται κατά 6% -7%, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα στα επόμενα πέντε χρόνια, με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές να επιδεινώνεται, οδηγώντας, ενδεχομένως, σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM.
Σε γενικές γραμμές, η UBS εκτιμά ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση, λόγω και των κινήτρων που έχουν δώσει οι πιστωτές. Σε πιο μακροχρόνια βάση, οι προοπτικές της χώρας θα εξαρτηθούν και από τις επόμενες γενικές εκλογές του 2023, ενώ από εκείνη τη χρονιά θα ισχύει για την Ελλάδα το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr