xOrisOria News

Θετική η έξοδος στις αγορές αλλά οι προκλήσεις είναι μεγάλες, λέει η Moody’s

H Moody’s προειδοποιεί πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και του αδύναμου τραπεζικού κλάδου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Moody’s την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στο μέτωπο της ανάπτυξης και των τραπεζών.

Οπως αναφέρει, η Ελλάδα προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων εκτός προγραμμάτων διάσωσης και είναι πιστωτικά θετική καθώς αντανακλά τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο προς την πλήρη πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ο οίκος, ο οποίος την 1η Μαρτίου αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησή του για την Ελλάδα, εκτιμά πως με τη στήριξη του μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας και της συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η χώρα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ, σημειώνει, σχεδιάζει φέτος την έκδοση ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ, και τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε με το νέο 5ετές αποτελούν το 36% αυτού του συνόλου.

Η Moody’s επισημαίνει πως το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε από EFSF και ΕSM, ωστόσο η χρονική στιγμή της έκδοσης ήταν καλή, η ζήτηση σημαντική και η απόδοση του 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για τη χώρα. Η προηγούμενη έκδοση 5ετών ομολόγων τον Ιούλιο του 2017 είχε επιτόκιο 4,625%, όπως αναφέρει, και το 3,6% αυτής της έκδοσης αντανακλά ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και τις λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και πέρασε τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με αναφορές, οι διαχειριστές κεφαλαίων, που συνήθως είναι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αγόρασαν το μεγαλύτερο μερίδιο του ομολόγου. Σύμφωνα με τον οίκο, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου καθιστά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου όταν βγήκε από το δικό της πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2016, αλλά υψηλότερο από την Πορτογαλία όταν ολοκλήρωσε το δικό της μνημόνιο.

Ωστόσο, παρά αυτό το σημαντικό βήμα, η Moody’s προειδοποιεί πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και του αδύναμου τραπεζικού κλάδου λόγω των υψηλών επίπεδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post