Θετικό σήμα από τον SSM για το σχέδιο «Ηρακλής»

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθούν ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας ίσης με το 120% της αξίας της εγγύησης και διάρκειας ίσης με τα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τράπεζες

Σε θετική έκβαση οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση για τη χορήγηση ή μη πρόσθετων εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να θεωρούνται μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης που θα εκδώσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής».

Η απάντηση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας (SSM) αναμένεται ώς το τέλος του μηνός και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιμείνει στην αρχική του πίεση να χρησιμοποιηθούν πόροι από το αποθεματικό ασφαλείας (cash buffer) για τα 12 δισ. ευρώ της εγγύησης που θα δώσει το ελληνικό Δημόσιο. Εναλλακτικά, ο SSM είχε προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθούν ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας ίσης με το 120% της αξίας της εγγύησης και διάρκειας ίσης με τα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.

Αν και θα υπάρξει κάποια εναλλακτική λύση, σύμφωνα με πηγές, αυτή δεν θα επηρεάζει το έλλειμμα ή το χρέος και δεν θα βασίζεται σε προϋπόθεση για πρόσθετη εγγύηση, όπως αυτή που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εργαστεί, επιχειρηματολογώντας, ο ΟΔΔΗΧ και οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης και κυρίως του ΟΔΔΗΧ εδράζονται στο γεγονός ότι αν μειωθεί, εξ αυτού του λόγου, το μαξιλάρι ασφαλείας, θα προκληθεί αρνητική επίπτωση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Το θέμα πιθανόν να απασχολήσει και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν την Τρίτη στην Αθήνα, μετά το Ecofin, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αναμένεται να παραμείνουν έως την Παρασκευή. Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεών τους περιλαμβάνεται η εφαρμογή του «Ηρακλή», η οποία εξαρτάται από την παραπάνω απόφαση για την εγγύηση στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, ώστε να θεωρούνται μηδενικού ρίσκου.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο σχέδιο αναμένεται να συμμετάσχουν τελικά όλες οι τράπεζες και δρομολογεί τη φάση εφαρμογής του. Οπως σημειώνουν στο υπουργείο, τα προβλεπόμενα στάδια που πρέπει να περάσουν οι τράπεζες για να πάρουν την εγγύηση είναι 4, όπως προκύπτει από το ιταλικό παράδειγμα και αναμένεται να διαρκέσουν 6-7 μήνες, τουλάχιστον.

Το πρώτο στάδιο αφορά την προετοιμασία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 2 μήνες. Ακολουθεί, σε δεύτερο στάδιο, ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, προκειμένου να προσδιορίσουν τη διαβάθμισή τους. Σε τρίτο στάδιο, θα γίνει η εκτέλεση της συναλλαγής, θα πουληθούν τα δάνεια στα οχήματα ειδικού σκοπού και θα εκδοθούν τα ομόλογα. Τέλος, στο τέταρτο στάδιο, θα γίνει η αίτηση για να πάρουν την εγγύηση και το risk weight από τον SSM. Oλη αυτή η διαδικασία οδηγεί στο τέλος Ιουλίου, αλλά μπορεί να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος, σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το πιο κρίσιμο κομμάτι είναι η εύρυθμη λειτουργία των διαχειριστών κόκκινων απαιτήσεων (servicers). Προβλέπουν μάλιστα ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά από περίπου 21 σήμερα σε 3-4 στο τέλος.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την εγγύηση των 12 δισ. ευρώ που δίνει το ελληνικό Δημόσιο, είναι να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων κατά 35 δισ. ευρώ. Η εκκαθάριση υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *