Το σκάφος έχει όλα τα υπερπολυτελή χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα γιοτ: μπαρ, κλαμπ, πολλαπλά καταστρώματα, πισίνα, αίθουσα σινεμά, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, ελικοδρόμιο, εστιατόριο, σουΐτες VIP, ανοικτούς χώρους και όλα τα συναφή, συν το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του, δίνει τη δυνατότητα «διακριτικών» ταξιδιών, κάτω από τα κύματα.
Σε περίπτωση κατάδυσης, οι ανοικτές ζώνες καλύπτονται, ο εξοπλισμός που βρίσκεται σε αυτές αποθηκεύεται σε ειδικούς χώρους και το σκάφος λειτουργεί κανονικά σαν υποβρύχιο- μόνο που οι επιβαίνοντες (βάσει των εικόνων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα) μπορούν να παρατηρούν το βυθό από φωτιζόμενα φινιστρίνια με ειδικό, ανθεκτικό γυαλί, για μία μοναδική εμπειρία ταξιδιού κάτω από την επιφάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δυνατή και η μεταφορά οχημάτων στους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους. Το όνομά του προέρχεται από τη μόνη λευκή μεγάπτερη φάλαινα που έχει θεαθεί, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1991 στην Αυστραλία.
Το μήκος του είναι 115 μέτρα και πλάτος 11, και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 240 μέτρων, καθώς βασίζεται σε υπάρχοντα σχέδια υποβρυχίων που υπηρετούν σε πολεμικά ναυτικά, όπως η κλάση πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου Virginia του στόλου των ΗΠΑ (δεν έχει γνωστοποιηθεί ποια υποτίθεται πως θα είναι η πηγή ενέργειας που θα κινεί το Migaloo).
Όσον αφορά το κόστος του, δεν είναι γνωστό- ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia κοστίζει γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Motion code: Blue έχει ολοκληρώσει αρκετά προγράμματα παραγωγής γιωτ και σούπερ γιοτ για πελάτες σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.