Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη, οδήγησε στην αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ. Η πρόεδρος της παράταξης ξεκαθάρισε ότι ευθύνη για τις αποφάσεις έχει μόνο η ίδια και αυτές θα κριθούν από τον λαό.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αντιμέτωπο με μια σοβαρή κρίση, και μάλιστα εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου ιδιαίτερα κρίσιμης για το μέλλον του, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη, οδηγώντας στην αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πυροδότησε ηχηρές «αλυσιδωτές αντιδράσεις» και πλέον η Χαριλάου Τρικούπη καλείται να διαχειριστεί τις «αναταράξεις» στο εσωτερικό της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εθνικές κάλπες.
Ολες οι πληροφορίες, αλλά και οι αντιδράσεις έκπληξης που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης, καταδεικνύουν ότι το ζήτημα διαχειριζόταν όλο αυτό το διάστημα ο στενός «πυρήνας» της ηγεσίας και αποτελεί καθαρά προσωπική επιλογή της κ. Γεννηματά. Η ίδια από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για μια κίνηση που σηματοδοτεί «προοδευτική διεύρυνση», με στόχο να κερδίσει εκ νέου τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ από το 2012, στρεφόμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά, δηλαδή, η ηγεσία ότι η πρώτη «καθαρή» ήττα της Κουμουνδούρου στα χρόνια της κρίσης, στις ευρωεκλογές, συνιστά την ιδανική χρονική συγκυρία για ανακατατάξεις στον κεντροαριστερό χώρο και «επαναπατρισμό» της παραδοσιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Ο αντίλογος είναι σαφής και εκφράστηκε πολυμέτωπα. Οι επικριτές της προέδρου τονίζουν ότι η κίνησή της –που δεδομένα είναι πολύ υψηλού πολιτικού ρίσκου– συνοδεύεται από ιδιαίτερα αβέβαιο αποτέλεσμα, θεωρώντας ότι οι απώλειες ψηφοφόρων θα είναι μεγαλύτερες των εισροών, ενισχύοντας έτσι το δίπολο Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οδηγώντας στην απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Ζήτημα «ηθικής» φύσεως
Παράλληλα, ετέθη και ζήτημα «ηθικής» φύσεως για τη μεταχείριση ενός ιστορικού στελέχους όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, βάσει του σκεπτικού της κ. Γεννηματά, «θυσιάζεται» στον βωμό ενός εγχειρήματος που μπορεί εντέλει να έχει και αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκονται, ενώ οδηγεί σε αποσυσπείρωση.
Στους επικριτές αυτούς, πέραν των πρώτων αποχωρήσεων «μικρότερων» στελεχών, εντάσσονται και σημαντικές φωνές, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημειώνεται δε ότι το «μέτωπο» με τον τελευταίο παραμένει ανοικτό, όσον αφορά τον ρόλο που θα έχει στις εθνικές εκλογές μετά και την πρωτιά του στην ευρωπαϊκή κάλπη. Ζήτημα το οποίο ενδέχεται να επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις.
Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε «βολές» και για διακριτή αντιμετώπιση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τοποθετήθηκε, όπως επιθυμούσε, στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι, εντός του ΚΙΝΑΛ, εκείνοι που συνδέουν την ήττα του – υποστηριζόμενου και από τον ΣΥΡΙΖΑ– Απόστολου Κατσιφάρα την Κυριακή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η υποψηφιότητα του τελευταίου είχε στηριχθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα από την πρόεδρο και τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και από τον κ. Καμίνη.
Η κ. Γεννηματά σε τοποθετήσεις της την Κυριακή, πάντως, πέρασε στην αντεπίθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι ευθύνη για τις αποφάσεις έχει μόνο η ίδια και αυτές θα κριθούν από τον λαό.
Ισορροπία
Από την πλευρά τους, αρκετά εν ενεργεία στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές που δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις αποφάσεις της, προσπάθησαν να διατηρήσουν μια «ισορροπία» στις δηλώσεις τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των κ. Γρηγοράκου και Μανιάτη οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απώλεια του κ. Βενιζέλου αποτελεί πλήγμα, αλλά απηύθυναν εκκλήσεις για ενότητα, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πολιτικό με μεγάλο θεσμικό μέλλον», επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί στα εκτελεστικά όργανα της παράταξης.
Εκεί, όπου σήμερα το απόγευμα (16.00), στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου, η ηγεσία είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας ενόψει εκλογών, αλλά και να στείλει ταυτόχρονα το μήνυμα ότι οι αποφάσεις είναι δική της ευθύνη.
Πάντως, βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα καταγραφούν ανοιχτά και διαφωνίες, με το συνολικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί να είναι ιδιαίτερα ρευστό.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr