xOrisOria News

Ιός Έμπολα: Έως και 90% ο δείκτης θνησιμότητας έπειτα από τη λοίμωξη

Ο ιός Έμπολα έχει κοστίσει σχεδόν 1.000 ζωές φέτος στη Δυτική Αφρική και η λοίμωξη είναι θανατηφόρα σε ποσοστό έως και 90%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ περιγράφει τον Έμπολα ως “μία από τις πλέον μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο”. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, πρόκειται για “μια εξαιρετικά επικίδυνη και συχνά θανατηφόρα ασθένεια με δείκτη θνησιμότητας που μπορεί να αγγίξει το 90%”.

Ο δείκτης θνητότητας (CFR) αφορά στον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν διάγνωση για μια ασθένεια διά τον αριθμό των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια. Στη νέα επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ο δείκτης θνητότητας δεν έχει φτάσει το 90%.

Αυτό το ανώτατο όριο επικινδυνότητας του Έμπολα προκύπτει από την επιδημία που καταγράφηκε στο Κονγκό μεταξύ 2002 και 2003. Είναι ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή τη νόσο, αναφέρει η επιδημιολόγος Maimuna Majumder από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

“Ο μέσος όρος που αντιστοιχεί σε όλα τα κρούσματα λοίμωξης και όλους τους θανάτους από τον Έμπολα από το 1976 μέχρι και σήμερα δεν ξεπερνά το 65%. Η επιδημία στη Δυτική Αφρική αντιστοιχεί σε δείκτη θνητότητας περίπου στο 54%, όμως το ποσοστό αυτό αναμένεται να μεταβληθεί”, δηλώνει η Majumder στο σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Ο δείκτης θνητότητας διαφέρει, βέβαια, από χώρα σε χώρα: στη Γουινέα αγγίζει το 73%, ενώ στη Λιβερία δεν ξεπερνά το 55%, στη Σιέρα Λεόνε βρίσκεται στο 41% και στη Νιγηρία μόλις στο 11%.

Σύμφωνα με τη Majumder, βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της υγείας των ασθενών είναι η ετοιμότητα των τοπικών Αρχών, καθώς και η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στην περιοχή. Επίσης, ορισμένα από τα στελέχη του ιόυ είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.

Use Facebook to Comment on this Post