Ιός υπολογιστή παραποιεί εξετάσεις για καρκίνο
SHUTTERSTOCK
Έναν ιό υπολογιστή που μπορεί να εμφανίζει ψεύτικους όγκους σε εικόνες ιατρικών εξετάσεων δημιούργησαν ερευνητές του χώρου της κυβερνοασφάλειας.
Όπως αναφέρει το BBC, το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ, στο πλαίσιο των δοκιμών παραποίησε 70 εικόνες και κατάφερε να παραπλανήσει τρεις ακτινολόγους, οι οποίοι πίστεψαν πως οι ασθενείς τους είχαν όντως καρκίνο. Επίσης, οι εικόνες παραπλάνησαν και συστήματα αυτοματοποιημένης εξέτασης.
Σκοπός των ερευνητών που ανέπτυξαν το συγκεκριμένο malware ήταν να αναδείξουν πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστούν τα συστήματα ασφαλείας που συναντώνται στον διαγνωστικό εξοπλισμό: Το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εμφανίσει ψεύτικους κακοήθεις όγκους σε εικόνες πνευμόνων που είχαν δημιουργηθεί από μηχανήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας.
Οι ερευνητές, του κέντρο κυβερνοασφαλείας του Ben Gurion University, είπαν πως το malware μπορούσε επίσης να απομακρύνει όγκους από εικόνες, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται στις θεραπείες στις οποίες θα έπρεπε να υποβληθούν.
Οι εικόνες που στοχεύθηκαν απεικόνιζαν πνεύμονες, ωστόσο το malware μπορεί να τροποποιηθεί για να παράγει άλλα ψευδή αποτελέσματα, όπως όγκοι στον εγκέφαλο, θρόμβοι αίματος, προβλήματα στην σπονδυλική στήλη κ.α., σύμφωνα με τη Washington Post, η οποία έγραψε πρώτη για τη συγκεκριμένη έρευνα.
Οι ερευνητές τονίζουν πως οι εικόνες και τα αρχεία των εξετάσεων είναι ευάλωτα γενικότερα, επειδή δεν φέρουν ψηφιακές υπογραφές ούτε κρυπτογραφούνται, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να μην εντοπίζονται εύκολα. Όπως υπογράμμισαν, αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κακόβουλους δρώντες σχετικά για σκοπούς παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση της υγείας κυβερνητικών στελεχών, για ασφαλιστικές απάτες, για σαμποτάζ σε ιατρικές έρευνες ή στο πλαίσιο τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης, προβλήματα ασφαλείας στους τρόπους με τους οποίους τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας προστατεύουν τα δίκτυά τους καθιστούν εύκολη την πρόσβαση σε χάκερ.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post