Είναι απλή, είναι νόστιμη, δροσερή και χορταστική.
Ο κανόνας; Απλώς τρως μόνο καρπούζι.
Καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που ακολουθούν ιδιαίτερη διτροφή για λόγους υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Η θεραπεία γίνεται για μία μέρα ή για τρεις μέρες. Υπάρχουν κάποιοι που την ακολουθούν
για μία εβδομάδα ή και περισσότερο, αλλά αυτή η παρατεταμένη νηστεία χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης.
Έτσι, καλό θα ήταν να το κάνεις ένα 24ωρο και εάν δεις οτι σου πάει μπορείς να το κάνεις και για τρεις μέρες.
Στη νηστεία αυτή απαγορεύεται ακόμα και το νερό, αφού το καρπούζι έχει 95% περιεκτικότητα σε νερό.
Το καρπούζι έχει πολλά για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, β-καροτίνη και λυκοτένιο ( δύο έντονες αντιοξειδωτικές ουσίες). Είναι πλούσιο σε Κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης
Επιπλέον είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας καθώς πρόληψη του καρκίνου του ορθού και παχέως εντέρου.
Ακολουθεί πίνακας με τα συστατικά του καρπουζιού
Καρπούζι…το ζητά ο οργανισμός μας…το επιβάλλει το καλοκαίρι!!!!!
Θρεπτικά συστατικά Διατροφική Αξία ανά 100γρ
Υδατάνθρακες 7,55 gm
Πρωτεΐνες 0,61 gm
Λίπη 0,15 gm
Φυτικές ίνες 0,4 gm
Σάκχαρα 6,20 gm
Ασβέστιο 8 mg
Σίδερο 0.17mg
Κάλιο 116 mg
Νάτριο 2 mg
Μαγνήσιο 11 mg
Φώσφορος 9 mg
Φθόριο 1,5 mg
βιταμίνη Α 569 IU
βιταμίνη Β1 0,033 mg
βιταμίνη Β2 0,021 mg
βιταμίνη Β5 0,221 mg
βιταμίνη B6 0,045 m
βιταμίνη Β9 3 mc
βιταμίνη C 9,6 mg
Νερό 91,45 gm
Ενέργεια 30 kcal
η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο είναι μόνο 5%
μικρότερη από αυτήν του μήλου…..
ένα καρπούζι μπορεί να έχει μόνο το μισό σάκχαρο από ένα μήλο….
δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη…..
καθόλου χοληστερίνη….
και η περιεκτικότητά του σε θερμίδες αμελητέα…
ένα μικρό μπολ ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες
σε αυτά αν προσθέσουμε και:
την βιταμίνη Α….
την βιταμίνη B1…
την βιταμίνη B6…..
την βιταμίνη C….
το φολικό οξύ….
το λυκοπένιο…
το β-καροτένιο….
το κάλιο….
το μαγνήσιο….
το φώσφορο…
το νάτριο….
το ασβέστιο…
και τις διαλυτές φυτικές ίνες….
από τα οποία είναι πλούσιο το καρπούζι…….
έχουμε ένα πλούσιο και πλήρες γεύμα.
Εκτός από την θαυμάσια, την εξαίσια γεύση του καρπουζιού, την δροσιά του και την γλύκα του, η βιταμίνη Α είναι σημαντικήγια την καλή υγεία των ματιών μας, για την σωστή και καλή νυκτερινή όραση μας, ενώ παράλληλα καταπολεμά τις μολύνσεις και ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας.
Η βιταμίνη Β1(θειαμίνη) είναι σημαντική και ευεργετική για τον οργανισμό μας και κυρίως για των οργανισμό των καπνιστών και των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ.
Η θειαμίνη λειτουργεί ως συνένζυμο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και συντελεί στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, επίσης είναι σημαντική για την διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων….
Η βιταμίνη Β6 δρα κυρίως ως συμπαράγοντας ενζύμων τα οποία εμπλέκονται σε πάνω από εκατό αντιδράσεις οι οποίες επηρεάζουν των μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων.
Ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και συντελεί στην ισορροπημένη παραγωγή ορμονών, υποστηρίζει την υγεία των νεύρων και των ιστών του δέρματος καθώς και την υγεία του δέρματος, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και στο να έχουμε καλό ύπνο.
Εκτός από τα παραπάνω, το καρπούζι ενδείκνυται και για:
το άσθμα…
την οστεοπόρωση….
την ρευματοειδή αρθρίτιδα….
βοηθά στο να χάσουμε βάρος λόγω των αποτοξινωτικών και διουρητικών ιδιοτήτων του…….
οι ισχυρές διουρητικές ιδιότητές του βοηθάν στη θεραπεία…..
όλων των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος καθώς και των χρόνιων ασθενειών της ουρήθρας, όπως κυστίτιδες, ουρηρθρίτιδες.
Ερευνες έχουν δείξει ότι και ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να επωφεληθούν από το καρπούζι.
Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μία ολιγοήμερη διατροφή με καρπούζι,
η φαγούρα και η πολυουρία εξαφανίζονται.
Η δε αναλογία του σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική….
Ο χυμός του προκαλεί έντονη και ισχυρή διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει, καθαρίζοντας έτσι το αίμα από τα δηλητήρια, βοηθά στην θεραπεία της νεφρίτιδας,καθώς βοηθά τα νεφρά να απαλλαγούν από τα άλατα και το πύο συμπαρασύροντας ακόμα και μικρούς λίθους.
Βοηθά η κατανάλωση του καρπουζιού στο να έχουμε υγιή την καρδιά μας, να έχουμε υγιή και ισχυρά οστά, να έχουμε περίσσεια κολλαγόνου, να προστατευτούμε από την υπέρταση,
να έχουμε επαρκεί ενυδάτωση και εσωτερική λίπανση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις ανεπιθύμητες και αρνητικές συνέπειες της αφυδάτωσης.
Ανανεώνουμε το κάλιο και το νάτριο που εξαφανίζονται από το σώμα μας τώρα το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης παραγωγής ιδρώτα
Τονώνουμε τους μύες μας και να απαλλασσόμαστε από τις κράμπες.
Καρπούζι λοιπόν…
Ακόμα και τα κουκούτσια του είναι γεμάτα πλούσιων θρεπτικών συστατικών….
στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν μια υγιεινότατη τροφή….
ακόμα και το άσπρο μέρος της φλούδας του περιέχει μία ουσία την κιτρουλίνη για την οποία οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό – διεγερτικό.
Νομίζω οτι ανέφερα αρκετά οφέλη του καρπουζιού.
Τέλος να προσθέσω για όσους θελήσουν να δοκιμάσουν την τριήμερη καρπουζοθεραπεία, ότι μετά το πέρασμα των τριών ημερών, πρέπει να υπάρξει σταδιακή επαναφορά στις στερεές τροφές με μικρά, συχνά γεύματα.