Σε μια εποχή που η χώρα μας ασφυκτιά από το προσφυγικό πρόβλημα και η κυβέρνηση σαν «γιουσουφάκι» των Ευρωπαίων ισχυρών ετοιμάζεται να αποδεχτεί και επιστροφή προσφύγων που…
περισσεύουν από χώρες όπως η Γερμανία, η γειτονική μας Βουλγαρία δείχνει το δρόμο!
Τα κέντρα προσφύγων στη Βουλγαρία είναι πλέον «σχεδόν άδεια» σύμφωνα με κρατική έκθεση. Συγκεκριμένα τα κέντρα προσφύγων στη Βουλγαρία είναι σχεδόν κενά και σημειώθηκε σημαντική μείωση στις αιτήσεις για προστασία, δήλωσε η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση στις 21 Ιουλίου.
Τα στοιχεία από την κρατική υπηρεσία για τους πρόσφυγες προέκυψαν μια μέρα μετά την έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας ενός παγκοινοτικού ψηφίσματος που εμποδίζει την κυβέρνηση να υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την επιστροφή των προσφύγων χωρίς τη συναίνεση του Κοινοβουλίου.
Το Κοινοβούλιο ψήφισε επίσης να καλέσει την κυβέρνηση να παρουσιάσει μια θέση σχετικά με μια κοινή πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση, δίνοντάς της, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, μια βουλγαρική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Συμφωνίας του Δουβλίνου για την επιστροφή των προσφύγων.
Σύμφωνα με την Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, η σημερινή κατάσταση στα κέντρα προσφύγων διαφέρει σημαντικά από το 2015 και το 2016. Στο κέντρο του Ovcha Kupel παρατηρήθηκε ότι ακόμη και η παρουσία της ασφάλειας ήταν πλέον πολύ μειωμένη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το 2016, όταν υπήρξαν διαμαρτυρίες από άτομα στη γειτονιά λόγω προβλημάτων με τους πρόσφυγες.
Από τους πρόσφυγες στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι βρίσκονται στη Σόφια και στο κέντρο του Harmanli.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Γραφείου για τους Πρόσφυγες, από τις αρχές του 2018, οι εισερχόμενες μεταφορές στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Δουβλίνου έφθασαν τις 69, ενώ υπήρχαν 31 μετκινήσεις έξω από τη χώρα.
Αυτό διαφέρει σημαντικά από το 2017, όταν υπήρχαν 417 αφίξεις στη Βουλγαρία και 148 αναχωρήσεις.
Από τα μέσα Ιουλίου του 2018, υπάρχουν 577 άτομα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Προσφύγων, κάτι που ανέρχεται σε 11% της χωρητικότητας.
Όσοι αναζητούν προστασία προέρχονται κυρίως από το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ο Ντιμίταρ Κίροφ από την κρατική υπηρεσία για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι υπήρξε «μηδενική πίεση» στα σύνορα της Βουλγαρίας την περασμένη εβδομάδα.
Από τις αρχές του 2018, συνολικά 1439 άτομα έχουν ζητήσει προστασία. Περίπου 400 αιτήσεις αυτών έχουν απορριφθεί.
Ο κ. Kirov δήλωσε ότι στα τέλη του 2014 υπήρξαν 11. 080 αιτήσεις προστασίας.
Για τους περισσότερους πρόσφυγες, το ταξίδι τελειώνει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Παρά τα προγράμματα ένταξης και τα μαθήματα βουλγαρικής γλώσσας, λίγοι από αυτούς παραμένουν στη Βουλγαρία.
Αν χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα ή ανθρωπιστικό καθεστώς, είναι επιλογή τους εάν θα παραμείνουν στο έδαφος της Βουλγαρίας ή θα μεταβούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.Σε όσους όμως αποφασίζεται άρνηση διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ανέφερε ο Κίροφ.
Δεν έχουν υπάρξει επεισόδια από την αρχή του έτους. Οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τη στέγαση των αλλοδαπών υπολογίζουν το φύλο, τη φυλή και τη θρησκεία για την υποδοχή των ανθρώπων, για να αποφύγουν τις συγκρούσεις, ανέφερε η έκθεση.
Οι αλλοδαποί στους οποίους έχει χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την ΕΕ. Αυτοί που λαμβάνουν ανθρωπιστικό καθεστώς πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση στο κράτος στο οποίο επιθυμούν να μεταβούν. Εάν η προστασία δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, οι αλλοδαποί έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας στη Βουλγαρία. Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post