Κίνα και Ρωσία συνεργάζονται στην εξερεύνηση της Σελήνης
nasa
Ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζανγκ Κετζιάν, συμφώνησαν να συνεργαστούν οι υπηρεσίες τους σε σεληνιακά προγράμματα, όπως αναφέρει το Space.com, επικαλούμενο τη Roscosmos- σε μια συνεργασία μεταξύ της πρώτης χώρας που κατάφερε να προσεληνώσει σκάφος στην ιστορία και της πρώτης που το έκανε μετά τη δεκαετία του 1970.
Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κοινού data center, με έναν «σταθμό» σε κάθε χώρα, για έρευνες σχετικά με τη Σελήνη και το βαθύ διάστημα. Επίσης, συμφωνήθηκε να συνεργαστούν το κινεζικό σκάφος Chang'e 7 και το ρωσικό Luna 26, με το Luna 26 να βοηθά το Chang'e 7 να βρει σημείο προσελήνωσης. Κάθε σκάφος επίσης ενδέχεται να φέρει επιστημονικά όργανα και της άλλης χώρας, εάν διαπιστωθεί πως αυτό θα ήταν επωφελές.
Το 1966 η Σοβιετική Ένωση είχε πραγματοποιήσει την πρώτη «μαλακή» προσελήνωση κατά την αποστολή Luna 9, που έστειλε τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια της Σελήνης πίσω στη Γη. Η ΕΣΣΔ πραγματοποιούσε εξερευνητικές δραστηριότητες για μια δεκαετία, μα δεν έχει επιστρέψει από το 1976. Η Κίνα, από πλευράς της, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη για τη Σελήνη, έχοντας στείλει μάλιστα το σκάφος Chang'e 4 και το όχημα Yutu 2 στην αθέατη πλευρά της. Επίσης, έχει σχέδια για 4 μελλοντικές αποστολές, με σκοπό τη συλλογή δειγμάτων και την εξερεύνηση του νοτίου πόλου του δορυφόρου της Γης- και απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.
Όσον αφορά στα ρωσικά σχέδια, πρόσφατα ο Ρογκόζιν έκανε λόγο για αποστολή σκάφους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2024, μια αποστολή συλλογής δειγμάτων το 2028 και επανδρωμένες πτήσεις το 2029 ή το 2030.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr