xOrisOria News

Κίνδυνος εκτροχιασμού από δικαστικές αποφάσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για μια δημοσιονομική βόμβα που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για παράνομες περικοπές συντάξεων και δώρων.

Εν αναμονή των αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξηγήσει, κατά την προσεχή αξιολόγηση που ξεκινάει τη Δευτέρα, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πιθανό κόστος. Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έχουν εκπονήσει μελέτη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και σχέδιο για την κάλυψη του κόστους. Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μόνιμη, αλλά εφάπαξ.

Ειδικώς, μάλιστα, για το θέμα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, η ίδια πηγή είπε ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί πως πρέπει να αποκατασταθούν, η κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αν η αναγνώριση αναδρομικών από τα δικαστήρια για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους καλύψει μεγάλη χρονική περίοδο, το κόστος, όπως προκύπτει από τα σενάρια που έχουν εκπονήσει τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία, θα είναι απαγορευτικό και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σταδιακή εξόφληση. Ειδικότερα:

• Για τις συντάξεις, το κόστος ενδέχεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 24 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, το κόστος εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που κριθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά συντάξεων από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, φθάνουν τα 9 με 12 δισ. ευρώ. Τέλος, εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τότε το κόστος εκτιμάται κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ.

• Για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος είναι 640-800 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 1,9-2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2012 θα είναι 3,8-4,8 δισ. Ακόμη υψηλότερη εκτίμηση είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων στο 1,6 δισ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός. Γι’ αυτό προφανώς και είπε χθες η υψηλόβαθμη πηγή ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί νέος νόμος.

Eίναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια δικαστική εξέλιξη που δεν θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό, αλλά ακόμη και στην πιο μετριοπαθή δικαίωση διεκδικήσεων το κόστος θα είναι και πάλι βαρύ και θα χρειαστεί να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό έχουν ζητήσει, εξάλλου, ήδη οι θεσμοί.

Ρυθμίσεις οφειλών

Σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα απασχολήσουν, επίσης, τις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι άμεσα θα έρθει αυτή που θα δίνει δυνατότητα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Με νομοθετική ρύθμιση, εξάλλου, θα δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες της εφορίας να «χτίζουν» ακατάσχετο λογαριασμό, εφόσον εξοφλούν με συνέπεια τις δόσεις τους. Κατά το β΄ εξάμηνο του χρόνου θα ενεργοποιηθεί «ολιστική» ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τράπεζες, μέσω ενός μόνιμου εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ιδιωτικοποιήσεις

Καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αναγνώρισε, εξάλλου, ο ίδιος υψηλόβαθμος παράγων, ενώ οι θεσμοί μιλούν για μηδενική πρόοδο.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι επίκειται άμεσα η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό και η υπογραφή σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πως υπάρχει πρόοδος στα ΕΛΠΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίων του υπουργείου Ενέργειας για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε εμπορία και υποδομές, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και του υπουργείου Ναυτιλίας για τα λιμάνια. Στο θέμα του κατώτατου μισθού, για το οποίο οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ανησυχίες και ο επίτροπος Μοσκοβισί συνέστησε προχθές «σύνεση», ο υψηλόβαθμος παράγων, ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομία αυξήσεις της τάξης του 5%-8%, περιορίστηκε να πει: «Κάπου εκεί».

Οι θεσμοί θα συναντηθούν με τον κ. Τσακαλώτο την Τρίτη, αφού επιστρέψει από το Eurogroup, και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή. Παρά τις πολλές εκκρεμότητες, η πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε χθες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί η δόση των ANFAs και SMPs, την οποία ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε προχθές στα 750 εκατ. ευρώ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post