xOrisOria News

Κίνδυνος να χάσουν τη ρύθμιση 150.000 επαγγελματίες

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και έμπειροι φοροτεχνικοί επισημαίνουν στην «Κ» ότι η ρύθμιση κινδυνεύει να αποτύχει, ειδικά για τους επιστήμονες, παρότι υπέβαλαν αίτηση έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δραματική είναι η καθυστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του πρώην ΕΤΑΑ αλλά και του ΟΑΕΕ, να βεβαιώσουν και να εκκαθαρίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων τους, με αποτέλεσμα περίπου 150.000 οφειλέτες να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Πρόκειται κυρίως για γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι έχουν υποβάλει εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος τουλάχιστον την πρώτη, υποχρεωτική αίτηση, που τους εντάσσει αυτόματα στη διαδικασία διακανονισμού. Αναμένουν όμως χωρίς αποτέλεσμα την εκκαθάριση των οφειλών τους προκειμένου να προχωρήσουν, έως το τέλος του έτους, στη δεύτερη φάση, που θα τους εντάξει ουσιαστικά στη διαδικασία διακανονισμού.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και έμπειροι φοροτεχνικοί επισημαίνουν στην «Κ» ότι η ρύθμιση κινδυνεύει να αποτύχει, ειδικά για τους επιστήμονες, παρότι έχουν υποβάλει αίτηση έως τις 7 Οκτωβρίου 2019. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι αναμένουν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να καθοριστεί το ύψος της δόσης που θα παρακρατείται από τη σύνταξή τους. Τα προβλήματα στην περίπτωση των συνταξιούχων αφορούν κατά κύριο λόγο, όπως σημειώνει στην «Κ» ο πρώην υπουργός και ειδικός στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, την αδυναμία εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων εσόδων και συντάξεων του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικός χρόνος.

Αλλά και στην περίπτωση των επιστημόνων, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης, ενώ οι οφειλές προς το ΕΤΕΑΕΠ (π.χ. από το πρώην ΤΕΑΜΕΔΕ) εμφανίζονται κανονικά στην αρχική αίτηση του ασφαλισμένου, δεν έχουν ακόμη μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ για να γίνει η ρύθμιση. Οπότε, οι οφειλές αυτές είναι «στον αέρα».

Ζητούμενο παραμένει και το θέμα που αποκάλυψε η «Κ» και αφορά τις καταβολές που γίνονται έναντι των τρεχουσών οφειλών, σε περίπτωση που υπάρχουν σε εκκρεμότητα οφειλές παρελθόντων ετών. Ο φόβος των ειδικών είναι μήπως οι τρέχουσες καταβολές εξοφλούν τις οφειλές για τα έτη πριν από το 2016, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτες οι τρέχουσες και να χαθεί η ρύθμιση. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, αρκετοί ασφαλισμένοι κατά την είσοδό τους στην προσωπική τους καρτέλα στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ ενημερώνονται πως εκκρεμεί διαδικασία εκκαθάρισης για τα έτη 2017-2018. Ετσι, ενώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για άλλες οφειλές, δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες θα είναι οι συνολικές καταβολές, ώστε να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις επιστημόνων, το σύστημα έχει εντάξει στο υπό ρύθμιση ποσό και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΕΑΕΠ 2017 και 2018, παρότι οι εισφορές αυτές είναι ήδη ρυθμισμένες σε 36 άτοκες δόσεις.

Αλλοι αμφισβητούν οφειλές μέσω της διαδικασίας της εύλογης αμφιβολίας, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουν τις οφειλές που το ΚΕΑΟ τους παρουσιάζει για το διάστημα από το 2016 και πίσω.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να επανεκτιμήσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πραγματικά πολύ ευνοϊκή ρύθμιση με υπαιτιότητα των Ταμείων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post