ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Tις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου για το ενδεχόμενο να μπει η οικονομία σε φάση παροδικής ύφεσης λόγω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, καθώς και για τις προεκλογικές παροχές μετέφερε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
«Χρειάζονται περίσκεψη και σύνεση, διότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επεσήμανε ότι όσο περισσότερο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η οικονομία σε μια κατάσταση παροδικής ύφεσης.
Ο κ. Φέσσας εξέφρασε τέλος ανησυχίες για τη μείωση των επενδύσεων το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά 3 δισ. ευρώ και τόνισε ότι θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως εθνικός στόχος η κινητοποίηση πολλών παραγωγικών επενδύσεων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού ύψους 100 δισ. ευρώ που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, στόχος που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να επιτευχθεί το 2025 αντί του 2039 που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός. Οι επενδύσεις ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης που παραχώρησαν από κοινού, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και οι πρόεδροι των πέντε περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας. Ο κ. Φέσσας γνωστοποίησε στη συνέντευξη την πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, μελών του ΣΕΒ, να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ στη χώρα.
Τόνισε, ωστόσο, ότι για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κάτι που θα πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος. Τα στοιχεία, ωστόσο, που παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Φέσσας ως προς την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα αλλά και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών συνδέσμων δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι επενδύσεις το 2018 στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, οι επενδύσεις στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κατά 50% κάτω από το αντίστοιχο μέγεθος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, το 2007 οι επενδύσεις στην Ε.Ε. αντιπροσώπευαν το 22,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και στην Ελλάδα το 26% (μέγεθος που σε ποσοστό 10% αντιπροσώπευε τις κατασκευές). Το 2017 το ποσοστό στην Ελλάδα υποχώρησε στο 12,9% και το 2018 στο 11,1%, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά κινήθηκαν στο 20,2% το 2017 και στο 20,5% το 2018.
Ο κ. Φέσσας έκανε λόγο για τριπλό ανάχωμα που εμποδίζει τις επενδύσεις και το οποίο εντοπίζεται στην υστέρηση του ΑΕΠ, στην πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις και μίλησε για ελλιπή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ λόγω γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα πόροι μισού δισ. ευρώ να είναι σήμερα αδρανείς. Πλείστα όσα είναι παράλληλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας, αποτέλεσμα απουσίας ενός κεντρικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και διαχρονικών ανισοτήτων. Η κ. Λένα Κολιοπούλου από τον σύνδεσμο Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, μίλησε για σοβαρή έλλειψη ενεργειακών και μεταφορικών και εξέφρασε την ανησυχία των επιχειρήσεων τόσο για την κατάσταση της ΔΕΗ όσο και για τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα θα πρέπει να διασφαλίζει τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Δημήτρης Μαθιός από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αθηνών και Πειραιώς αναφέρθηκε στο στρεβλό μοντέλο βιομηχανικής ανάπτυξης της Αττικής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ύπαρξη 70 άτυπων βιομηχανικών περιοχών που λειτουργούν άναρχα και επεσήμανε την ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων όχλησης για τις αδειοδοτήσεις στο Λεκανοπέδιο, που θεσπίστηκαν το 1984. Ο κ. Κλεομένης Μπάρλος από τον Σύνδεσμο Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδας, απέδωσε την υποβάθμιση των δύο Περιφερειών στην απουσία οδικών αξόνων, λιμανιών και σιδηροδρόμων αλλά και στην ενεργειακή απομόνωσή τους, καθώς δεν υπάρχουν φυσικό αέριο αλλά ούτε γραμμή μεταφοράς που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.
Ο κ. Αχιλλέας Νταβέλης από τον Σύνδεσμο Θεσσαλίας παρουσίασε τρία επενδυτικά σχέδια που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. Μίλησε για ένα εμπορευματικό κέντρο σε οικόπεδο της ΓΑΙΟΣΕ, τον εκσυγχρονισμό της ΒΙΠΕ Λάρισας καθώς και τη δημιουργία ενός πρότυπου ογκολογικού κέντρου που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να τονώσει και τον ιατρικό τουρισμό.
Ενα ξεχωριστό αισιόδοξο τόνο έδωσε στη συζήτηση περί επενδύσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Κουδούνης, μιλώντας για το Βιομηχανικό Πάρκο του Ασωπού, που όπως είπε θα συγκεντρώσει το 80% των επιχειρήσεων της περιοχής και θα αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης ενός δομημένου επιχειρηματικού πάρκου του μέλλοντος.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr