Μου τέθηκε πρόσφατα μια προκλητική ερώτηση, η απάντηση της οποίας είναι ο τέλειος τρόπος για να τελειώσει μια καταπληκτική, ταραχώδης, σημαντική, εξαντλητική χρονιά: Πώς θα…
θυμόμαστε στο μέλλον την εποχή μας, εξετάζοντάς την μέσα από μια τεχνολογική οπτική;
Κοιτώντας εκ των υστέρων, οι τάσεις της πληροφορικής έχουν αναδυθεί σε σαφώς καθορισμένες, εξαιρετικά διακριτές εποχές. Ο κεντρικός υπολογιστής γέννησε το λογισμικό πελάτη-διακομιστή που τρέχει σε Η/Υ, γεγονός που οδήγησε στην εποχή του διαδικτύου, η οποία τροφοδότησε την εποχή του smartphone στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Αμφιβάλλω ότι ήταν απολύτως ξεκάθαρο τι συνέβαινε εν μέσω αυτών των μεταβάσεων – χρειάστηκε κάμποσος χρόνος για να εκτιμήσουμε τι κόμιζε, για παράδειγμα, το iPhone.
Μερικά πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η φωνή αναδύεται ως ο επόμενος τρόπος χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα προσπαθούν να αναδειχθούν στην επόμενη διεπαφή χρήστη υπολογιστών. Τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό τραβάνε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και τα δολάρια των επενδυτών. Τα κρυπτονομίσματα είναι ο πιο πολυδιαφημισμένος και, ταυτόχρονα, εν δυνάμει επαναστατικός παράγοντας σε όλο τον κόσμο.
Αλλά καθεμία από αυτές τις τάσεις βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Η Alexa της Amazon είναι φανταστική, αλλά προφανώς πρόκειται για προϊόν «1.0». Η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκονται σε ανοδική πορεία αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο περιθώριο. Η οδήγηση οποιουδήποτε πράγματος χωρίς οδηγό παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Και τα bitcoins είναι …τουλίπες – φούσκες, δηλαδή – μέχρι να αποδειχθεί η …αθωότητά τους.
Όχι, η γραμμή που συνδέει αυτές τις εξελίξεις και υπόσχεται να είναι το μόνο πράγμα για το οποίο θα μνημονεύεται η εποχή μας είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι η θεμελιώδης τάση πάνω στα οποία θα βασιστεί καθετί άλλο που έχει σημασία. Καθώς εγκαταλείπουμε το 2017, καλωσορίζουμε την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ζείτε σε αυτήν.