Πρόκειται για το φάρμακο με την ονομασία Venetoclax, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία AbbVie στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και ανήκει σε μια νέα γενιά “στοχευμένων φαρμάκων”, τα οποία επιτίθενται σε συγκεκριμένους καρκινογενείς βιολογικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις στην κυτταρική δομή.
Σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ, ένας καρκινοπαθής ονόματι Robert Oblak, που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία, καταπολεμούσε την επανεμφάνιση μιας χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ενός καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών, όταν επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε μια δοκιμή του φαρμάκου το 2013.
“Νομίζω ότι ήμουν το 11ο άτομο στον κόσμο που το έλαβε”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Ήταν καταπληκτικό. Δεν μου προκάλεσε παρενέργειες. Τίποτα, απολύτως τίποτα. Ακόμη και όταν είναι σκοτώνει κύτταρα, εσύ νιώθεις μια χαρά”.
Μέσα σε ένα χρόνο αγωγής με το νέο φάρμακο η λευχαιμία του πέρασε και πάλι σε φάση ύφεσης. Ο καθηγητής John Seymour, του Κέντρου Καρκίνου Peter MacCallum, ήταν εκ των επικεφαλής της δοκιμής. Είπε ότι η θεραπεία αυτή λειτούργησε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες.
“Τα κύτταρα, όταν γεννιούνται, είναι μοιραίο ότι θα πεθάνουν και τα καρκινικά κύτταρα -ιδιαίτερα εκείνα της λευχαιμίας- καθυστερούν αυτόν το θάνατο χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται BCL2 (…) Το Venetoclax λειτουργεί με συγκεκριμένους αναστολείς της δράσης της ΒCL2 και επιτρέπει στα κύτταρα να πεθάνουν με τον τρόπο που προορίζονταν εξαρχής”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην μελέτη σχεδόν τέσσερις στους πέντε ασθενείς είχαν θετικό αποτέλεσμα, με πλήρη ύφεση για έναν στους πέντε ασθενείς. Μερικοί ασθενείς είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να νικηθεί ο καρκίνος
Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το Venetoclax, ο δρ David Huang και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Walter και Eliza Hall, έλαβαν φέτος το βραβείο Eureka για Καινοτομία στην Ιατρική Έρευνα.
Το Venetoclax και άλλες στοχευμένες θεραπείες είναι μόνο ένα μέρος από μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων για τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Και εκείνος ο τομέας που παρουσιάζει τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι η ανοσοθεραπεία, δηλαδή η εκμετάλλευση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.
Μέχρι στιγμής, φάρμακα ανοσοθεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία του μελανώματος. Ο Greg Lawson, που βλέπετε στην δεύτερη φωτογραφία, είναι η απόδειξη της δύναμης αυτής της νέας κατηγορίας φαρμάκων.
Όταν το μελάνωμα, που είχε ήδη νικήσει πριν από μια δεκαετία, επανεμφανίστηκε το 2014, οι γιατροί τον έβαλαν σε πρόγραμμα ανοσοθεραπείας με το φάρμακο Ipilimumab (επίσης γνωστό και ως Yervoy), το οποίο είχε μόλις πρόσφατα λάβει έγκριση στην Αυστραλία. Δώδεκα μήνες αργότερα, όλα τα μελανώματά του είχαν εξαφανιστεί εντελώς και ο ίδιος δεν είχε υποστεί σχεδόν καμία παρενέργεια.
“Είμαι τόσο ευτυχής, που η επιστημονική έρευνα έχει επιτρέψει την δημιουργία αυτού του φαρμάκου”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Lawson.
Αλλά είναι μια γλυκόπικρη αποκατάσταση για τον Greg, αφού, όπως και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, η ανοσοθεραπεία δεν λειτουργεί για όλους. Κατά τραγική ειρωνεία, η σύζυγός του, Jill, ανέπτυξε και εκείνη μελάνωμα περίπου την ίδια περίοδο με εκείνον. Αλλά, όταν ξεκίνησε ανοσοθεραπεία με ένα διαφορετικό φάρμακο, το σώμα της δεν το δέχτηκε όπως και του Greg και πέθανε πριν από δύο χρόνια.
http://www.abc.net.au
iatropedia.gr/