Καρκίνος στο μάτι: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

58Ο καρκίνος στο μάτι εμφανίζεται σπανιότερα από άλλους τύπους καρκίνου αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή συνήθως οι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται, επειδή μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων στο μάτι. Γι’ αυτόν το λόγο θέλει και ιδιαίτερη προσοχή.

Επίσης οι άνθρωποι με ενδοφθάλμιο μελάνωμα (καρκίνο) μπορεί να μην έχουν καν συμπτώματα. Πολλές φορές, ένας οφθαλμίατρος βρίσκει το μελάνωμα κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης των ματιών. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη απώλεια της όρασης. Γι’ αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας!
Οι άνθρωποι με καρκίνο των ματιών μπορεί να εκδηλώσουν τα ακόλουθα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν παρουσιάζουν κανένα από αυτά. Σε άλλες περιπτώσεις, δε, τα συμπτώματα μπορεί να έχουν προκληθεί από μια άλλη πάθηση/ασθένεια/τραυματισμό και να μην είναι καρκίνος.
Εάν, ωστόσο, έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα παρακάτω, μην τα αμελήσετε και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για να κάνετε μια πλήρη εξέταση!
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε καρκίνο στο μάτι είναι:
-Πρόβλημα στην όραση
-Απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου
-Βλέπετε ξαφνικές λάμψεις φωτός
-Βλέπετε κηλίδες, ακανόνιστες γραμμές, ή “αιωρούμενα στίγματα” (μυγάκια)
-Έχετε ένα σκοτεινό/μαύρο σημείο στην ίριδα.
Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε για να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία του προβλήματος και να κάνει την δέουσα διάγνωση. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το πόσο καιρό έχετε το/τα σύμπτωμα/τα και πόσο συχνά. Σιγουρευτείτε ότι θα ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα συμπτώματα που έχετε, συμπεριλαμβανομένων τυχόν νέων ή μεταβολών στην ένταση παλαιότερων συμπτωμάτων.
Παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στο μάτι
Χρώμα ματιών: Οι άνθρωποι με χρωματιστά μάτια (δλδ όχι καφέ/καστανά που είναι η πλειοψηφία αλλά πράσινα, μπλε κλπ) παρουσιάζουν στατιστικά ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ηλικία και Φύλο: Ο καρκίνος στο μάτι μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (70 ετών και άνω). Επίσης εμφανίζεται ελαφρώς πιο συχνά στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες.
Κληρονομικές παθήσεις:
-Τα άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, οι οποίοι έχουν πολλές ανώμαλες κρεατοελιές στο δέρμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος του δέρματος. Αυτά τα άτομα διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα του οφθαλμού.
-Οι άνθρωποι με μη φυσιολογικές καφέ κηλίδες στον ραγοειδή χιτώνα του ματιού (είναι το μεσαίο από τα τρία στρώματα από τα οποία αποτελείται το μάτι) έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος στα μάτια.
-Το σύνδρομο καρκίνου “BAP1” είναι μια σπάνια κληρονομική κατάσταση στην οποία τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα στο μάτι, καθώς και ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα του δέρματος και το μεσοθηλίωμα. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μια κληρονομική μετάλλαξη στο γονίδιο BAP1.
-Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι η έκθεση στον ήλιο ή τις λάμπες του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) είναι πιθανός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στο μάτι.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *