ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με ρυθμό περίπου 15% αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες, διαψεύδοντας τους φόβους για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε μονοψήφιο ποσοστό το 2019.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» το γ΄ τρίμηνο του έτους, με βάση τα οποία η συνολική αξία των συναλλαγών που έγινε μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ανήλθε στα 11,42 δισ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 14,6% ή κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Το ένα τρίτο αυτής της ανόδου οφείλεται στις αυξημένες –κατά 15,8%– δαπάνες που έγιναν μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Πρόκειται δηλαδή για συναλλαγές που έχουν γίνει από τουρίστες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και οι οποίες είναι αυξημένες κατά 495,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι δαπάνες των τουριστών ανήλθαν το γ΄ τρίμηνο του έτους στα 3,6 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών συναλλαγών με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας το ίδιο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, σημαντική είναι και η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι Ελληνες με «πλαστικό χρήμα» και κυρίως των συναλλαγών που πραγματοποιούν με τη χρεωστική τους κάρτα. Με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου, το ύψος των συναλλαγών που έγινε με χρεωστικές κάρτες ανήλθε στα 5,7 δισ. ευρώ έναντι 4,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 16,5%. Διστακτική αντίθετα παραμένει η χρήση των πιστωτικών καρτών, καθώς η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε μέσω αυτής της κατηγορίας, αυξήθηκε μόλις κατά 25 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στο 1,3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πιστωτικών καρτών έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα 2,5 εκατ. περίπου από 6,5 εκατ. που ήταν το 2008, επιβεβαιώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαθέτει πιστωτική κάρτα, είτε γιατί δεν το επιθυμεί είτε γιατί δεν μπορεί να εκδώσει με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, οι Ελληνες προτιμούν σταθερά τις χρεωστικές κάρτες, τις οποίες χρησιμοποιούν πλέον για καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ, ενώ η μέση αξία της συναλλαγής έχει μειωθεί κάτω από τα 30 ευρώ.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» δείχνουν ότι η παρατηρούμενη οικονομική ανάκαμψη στρέφει ξανά τους Ελληνες σε ταξίδια στο εξωτερικό. Η τάση αυτή καταγράφεται ξεκάθαρα στα στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποιούν με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, οι οποίες κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους είναι αυξημένες κατά 28%. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Ελληνες στο εξωτερικό με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζα του εσωτερικού, ανήλθε στα 564,3 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο αυτής της δαπάνης τα 376 εκατ. ευρώ έγιναν μέσω χρεωστικής κάρτας, καταγράφοντας άνοδο κατά 38,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 11,3% και ανήλθαν στα 188,1 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών πραγματοποιείται πλέον το 20% της ιδιωτικής κατανάλωσης και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, απέχει πολύ ακόμη από ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν περιορίσει κατά πολύ τη χρήση μετρητών.
Η σκοπιμότητα μιας γενικευμένης χρήσης του «πλαστικού χρήματος» συνδέεται στη χώρα μας με την ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής, που ειδικά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ανθεί. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των τραπεζών που δείχνουν ότι τα μισά περίπου από τα τερματικά μηχανήματα POS που εγκαταστάθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στη βάση της υποχρεωτικότητας του νόμου, παραμένουν ανενεργά.
Τα σούπερ μάρκετ
Ο κύριος όγκος των συναλλαγών εξακολουθεί να προέρχεται από τα σούπερ μάρκετ, που αντιπροσωπεύουν το 15% του τζίρου που διενεργείται με κάρτες, τα πρατήρια βενζίνης που αντιπροσωπεύουν το 6%, ενώ ακολουθούν τα φαρμακεία με 5%, τα μίνι μάρκετ και τα εστιατόρια με ποσοστό 5%. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εγκατεστημένων POS στη χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 710.000 και η δυνατότητα αποδοχής καρτών είναι καθολική στην αγορά, η χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως π.χ. τα κομμωτήρια ή η διασκέδαση, είναι περιορισμένη, ενώ εξίσου περιορισμένη είναι η χρήση της κάρτας για την πληρωμή επαγγελματιών, όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ψυκτικοί και φυσικά οι γιατροί, οι δικηγόροι κ.ά.
Έντυπηkathimerini.gr