xOrisOria News

Καταπέλτης Γκαγκάτσης: Γίνονται δημόσιες σχέσεις με τις κλήσεις στην Εθνική

1Ποταμός… Βασίλης Γκαγκάτσης! Μίλησε για όλους και για όλα. Για την κατάσταση στην Εθνική, για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ για τον Σαββίδη, τον Μελισσανίδη, τον Πατέρα και τον Κόκκαλη…

Είπε ότι η “παράγκα” βοήθησε τον Ολυμπιακό και ότι γίνονται δημόσιες σχέσεις με τις κλήσεις στην Εθνική!

Διαβάστε όσα είπε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στον ΣΠΟΡ FM

Για την αποτυχία της Εθνικής στα προκριματικά του Euro: «Δεν είναι θέμα καταλογισμού ευθυνών. Για μένα φταίει ότι χάθηκε η οικογένεια. Όταν σε ένα πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών αλλάζεις τρεις προπονητές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δημιουργούνται τριγμοί. Κλήθηκαν 55 παίκτες στην Εθνική. Δεν πρέπει η ομάδα να είναι κέντρο διερχομένων. Δεν ήταν κορόιδα οι Ρεχάγκελ και Σάντος που την κρατούσαν ένα κλειστό κλαμπ.

Θα σας πω ένα παράδειγμα: Είχα πει κάποτε στον ομοσπονδιακό να δει τον Τοροσίδη όταν ήταν στην Ξάνθη. Μου είπε ότι θα πάω να τον δω όταν πάει σε μια μεγαλύτερη ομάδα, όταν θα παίξει σε υψηλό επίπεδο. Δεν γίνεται με 2-3 καλές εμφανίσεις ένας ποδοσφαιριστής να καλείται στην Εθνική. Η ομάδα πρέπει να είναι ένα κλειστό κλαμπ που θα εναλλάσσει το πολύ 25 παίκτες».

Για το τι άλλαξε σε σχέση με τη δική του θητεία: «Πίστευα αφελώς ότι 100 διοικήσεις, 200 προπονητές και 500 ποδοσφαιριστές να αλλάξουν, οι βάσεις που μπήκαν το 2004 θα ήταν γερές. Κι εδώ θέλω να πω ότι δάσκαλος μου γι’ αυτές τις βάσεις ήταν ο Άνχελ Ιορντανέσκου. Όταν ήρθε κανείς μας δεν ήξερε. Αυτός μας έμαθε τι πρέπει να κάνει η διοίκηση της ομοσπονδίας στην Εθνική. Ο Ρεχάγκελ δεν χρειάστηκε να κάνει την παραμικρή κουβέντα».

Για την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος: «Δεν μπόρεσα να το καταλάβω αυτό. Δεν χαλάς ένα καλό δημιούργημα που κόλλησε σε αυτό του Ρεχάγκελ. Επειδή δεν ήταν αρεστοί σε κάποιους (σ.σ. ο Σάντος και οι συνεργάτες του) προφανώς έφυγαν. Δεν ξέρω αν ο κ. Σαρρής και η παρέα του είχαν ιδέα τότε τι έκαναν -που πιστεύω ότι δεν είχαν- αλλά μάλλον θεώρησαν εύκολο τον όμιλο των προκριματικών του Euro. Στο ποδόσφαιρο όμως ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος, εμείς μετά την κατάκτηση του Euro χάσαμε στην Αλβανία».

Για την παρακαταθήκη που είχε αφήσει στην Εθνική: «Θα μπορούσαμε να μην είμαστε εμείς που πήραμε το Euro. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποκλειστεί από την Τσεχία στα ημιτελικά ή να έχουμε χάσει στον τελικό από την Πορτογαλία. Το θέμα για μένα ήταν να βρισκόμαστε στις επόμενες διοργανώσεις. Αυτή θα ήταν η παρακαταθήκη που θα άφηνα. Θυμάμαι ότι στην κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο πανηγύριζα από τη χαρά μου ότι θα πάμε. Με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων θεώρησα ότι θα πάμε, όπως και έγινε.

Το κύριο θέμα δεν είναι το οικονομικό. Είναι πως η Εθνική βρισκόταν στις θέσεις 9-15 της βαθμολογίας. Ο όμιλος που της έπεσε στα προκριματικά του Euro ήταν ο ευκολότερος από τη σύσταση της Εθνικής και αυτό οφείλεται στην πορεία της ομάδας. Την άφησα την ομάδα στη 10η θέση και τώρα είναι στην 48η. Τώρα δύσκολα θα επανέλθουμε σε ένα γκρουπ δυναμικότητας κάτω από την 20η θέση.

Η Εθνική πρέπει να ξαναγίνει οικογένεια. Εγώ δεν λέω να γίνουν όλοι φίλοι, αυτό δεν γίνεται. Πρέπει όμως να σταματήσουν, όμως, οι δημόσιες σχέσεις. Ξέρετε γιατί γύρισαν τα μυαλά των παικτών του 2004; Θα σας πω μια ατάκα του Ντέμη Νικολαΐδη, με τον οποίο δεν είχαμε και τις καλύτερες σχέσεις. Είπε ότι “καταλάβαμε πολύ γρήγορα ότι οι κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού ήταν δικές του αποφάσεις, ότι η ομοσπονδία τον άφηνε να επιλέξει”.

Οι επιλογές που έγιναν τώρα δεν μπορεί να ήταν του Ρανιέρι, δεν ήταν ορθολογικές. Είχε ακουστεί ότι βρισκόταν στο ξενοδοχείο της Εθνικής ο μάνατζερ του προπονητή. Αν είναι δυνατόν… Εγώ πήγα να μιλήσω κάποτε με τον Ρεχάγκελ και είδα έναν μάνατζερ. Έφυγε κακήν κακώς».

Για το κλίμα που υπάρχει πλέον στην Εθνική: «Θα σας πω την εμπειρία μου από δυο παίκτες της Εθνικής ομάδας. Πριν το παιχνίδι στα Νησιά Φερόε είδα δυο ποδοσφαιριστές με τις γυναίκες τους, που μου είπαν να με κεράσουν έναν καφέ. Κάτσαμε 1,5 ώρα και όλο το διάστημα βρίζανε. Για όσα συνέβησαν, για όσα συμβαίνουν. Τους λέω σταματήστε, έχουμε παιχνίδι μπροστά. Έφυγα προβληματισμένος από αυτή τη συνάντηση. Πήγα στο γραφείο μου και σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει πλέον αυτό το δέσιμο που υπήρχε στην Εθνική ομάδα».

Για τον προπονητή που πρέπει να αναλάβει: «Το θέμα είναι τι εθνικότητας θα είναι ο προπονητής; Ο Ρανιέρι, δηλαδή, ήταν μικρός προπονητής; Το θέμα είναι τι του δίνεις του προπονητή, αλλά και στους παίκτες. Από τις 55 κλήσεις κρίνω ότι κάνουν δημόσιες σχέσεις. Πώς γίνεται ένας παίκτης με μια καλή εμφάνιση να καλείται στην Εθνική; Υπάρχουν δέκα παραδείγματα. Για να καταλάβετε, ο Μάνταλος δεν είχε κληθεί την πρώτη φορά στην Εθνική, μπήκε λόγω τραυματισμού και μετά ήταν στην ενδεκάδα. Ε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Τόσοι παίκτες δεν κλήθηκαν σε ολόκληρη τη θητεία του Ρεχάγκελ».

Για τη νοοτροπία της νυν διοίκησης της ΕΠΟ: «Η κλήση 55 παικτών δεν είναι τυχαία. Έχουν αναπτυχθεί συμπεριφορές, όχι μόνο του Χολέμπας, που δείχνουν ότι δεν υπάρχει δέσιμο. Ας πούμε η συμπεριφορά στον Καραγκούνη. Έτσι έπρεπε να τελειώσει ο Καραγκούνης; Κατά την άποψή μου δεν έπρεπε να πάει από την αρχή, δεν υπήρχαν οι συνθήκες. Το διαπίστωσε αφού έφυγε. Του το είχα πει, αλλά είχε την ισχυρή δικαιολογία, που σεβάστηκα, ότι τον ήθελαν όλοι οι παίκτες.

Δεν ήταν οι συνθήκες που έπρεπε, αλλά εγώ λέω για τον τρόπο που σταμάτησε. Ήταν τρόπος αυτός, ένα κεφάλαιο όπως ο Καραγκούνης να κλείνει με αγωγές; Αφού δεν θέλεις να συνεχίσεις τη συνεργασία, κάνεις μια κουβέντα μαζί του και χωρίζεις φιλικά. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε μια ομοσπονδία. Για κάποιον λόγο δεν ταιριάζεις με κάποιον, αυτό είναι θεμιτό. Ο τρόπος δείχνει όμως τη νοοτροπία που επικρατεί. Μια νοοτροπία που είναι καθεστωτική. Δεν θα βγάλεις όμως το γεγονός ότι δεν αποφασίζεις εσύ πάνω στον Γιώργο Καραγκούνη. Γιατί δεν είσαι πρόεδρος, είσαι προεδρεύων.

Οι συμπεριφορές σου δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού είναι. Δεν πιστεύω ότι δεν είναι αναλώσιμοι οι πρόεδροι που πέρασαν από την ομοσπονδία. Μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Γκιρτζίκης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναλώσιμος».

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ: «Δεν θα είμαι υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές. Επειδή το πάτε εκεί. Όσο για τον γιο μου, αφήστε το παιδί εκεί που είναι, βρίσκεται στην ομάδα μας και κάνει πολύ καλή δουλειά. Σε ό,τι με αφορά -γιατί είναι μεγάλο παιδί και θα κάνει ό,τι νομίζει- θα τον συμβουλέψω να μην είναι. Δεν θα τον πιάσω από τον λαιμό να του πω ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά θα τον συμβουλέψω να μην κατέβει».

Για τη συνεργασία που υπήρχε με τον προπονητή στη δική του θητεία: «Διάβασα κάπου ένα δημοσίευμα του τύπου “όταν ο Γκαγκάτσης ετοιμαζόταν να διώξει τον Ρεχάγκελ”. Μετά το 1-0 στο Κίεβο είχα πει ότι πρώτα θα φύγω εγώ και μετά ο Ρεχάγκελ. Εγώ δεν είπα ο δημοσιογράφος να με αγαπήσει, αλλά να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Είχα πει τότε σε μια ημερίδα στην Καστοριά ότι δεν γίνεται αυτή η δουλειά που γίνεται να μη βγει στο γήπεδο. Την είχαν κρατήσει οι ντόπιοι τον Σεπτέμβρη του 2002 και μου την έστειλαν μετά το Euro».

Για το αν υπάρχουν ιστορίες από του Euro του 2004 που δεν έχει αποκαλύψει: «Πολλά δεν έχω αποκαλύψει από την εποχή του Euro. Έχω γράψει στο βιβλίο μου κάποια. Ο γιος μου είχε προβλέψει σ’ ένα παιχνίδι των προκριματικών στο Μπέλφαστ τα πάντα. Το σκορ, τη διακύμανση, τα πάντα,. Έγιναν πολλά παράδοξα τότε και είχα πει στους εκδότες ότι υπήρξαν πράγματα που δεν μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε.

Για παράδειγμα, παίζουμε με την Τσεχία και κάθεται πίσω μου ο Μάριος Λευκαρίτης. Μου λέει, λοιπόν, ο γενικός γραμματέας, ο Οικονομίδης, ότι αυτός ο ξανθός (σ.σ. ο Νέντβεντ) μας κάνει τη ζημιά. Πετάγεται ο Λευκαρίτης μου λέει “σε δέκα λεπτά θα φύγει από το παιχνίδι”. Και μετά από λίγο τραυματίστηκε και βγήκε. Έγιναν πράγματα τα οποία πραγματικά πιστεύω ότι δεν ήταν φυσιολογικά».

Για το λόγο που ο Ολυμπιακός βρέθηκε απέναντί του 2012: «Εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που δέχονται παρεμβάσεις, πιθανότατα γι’ αυτό βρέθηκα απέναντι. Εγώ πήγα μόνος μου στις Ενώσεις και πήρα 20. Εγώ δεν είχα στη θητεία μου ούτε ασφάλεια, ούτε οδηγούς, ούτε τίποτα. Οι μετά από μένα κυκλοφορούν με πολυπληθή ασφάλεια. Και ρωτάω. Εγώ που έχω κάνει τόσα στραβά στο ποδόσφαιρο, γιατί δεν απειλήθηκα ποτέ; Εγώ ήμουν τρία χρόνια γραμματέας και οκτώ χρόνια πρόεδρος. Μου χρεώθηκαν τα μύρια όσα. Γιατί λοιπόν δεν ένιωθα την ανάγκη να κυκλοφορήσω με ασφάλεια; Γιατί δεν πίστευα ποτέ ότι έκανα τίποτα στραβό. Πήρε ο Ολυμπιακός έξι πρωταθλήματα επί της θητείας μου και τα πέντε τα πήρε την τελευταία ή την προτελευταία αγωνιστική».

Για το αν είχε απειληθεί στις εκλογές του 2012: «Ναι, είχα απειληθεί, δεν ξέρω από ποιούς. Τηλεφώνησα τότε στον διοικητή της ασφάλειας, ο οποίος με καθησύχασε».

Για το αν οι Μελισσανίδης-Σαββίδης του ζήτησαν να είναι υποψήφιος πρόεδρος στην ΕΠΟ: «Ναι, μου ζήτησαν να είμαι πρόεδρος και τους είπα ότι θα το διερευνήσω. Έκρινα όμως ότι δεν υπήρχε νόημα. Είχα 2-3 κουβέντες με τον κ. Μελισσανίδη και άλλες τόσες με τον κ. Σαββίδη. Και με τον κ. Αλαφούζο μίλησα. Έκρινα όμως ότι είναι μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στην ΕΠΟ. Είχα εξηγήσει ότι θα πήγαινε κάποιος πρόεδρος σε ένα συμβούλιο που είχε εκλεγεί κόντρα στην παράταξη του, με κίνδυνο στα συμβούλια να βρίσκει μόνο την ψήφο του. Είπα λοιπόν ότι δεν υπάρχει λόγος να μπει κάποιος σε μια τέτοια διαδικασία».

Για το αν οι Μελισσανίδης-Σαββίδης θέλουν όντως εξυγίανση ή να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη»: «Έτσι λένε, ότι θέλουν εξυγίανση. Δεν ξέρω αν το εννοούν, πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη. Εγώ απ’ όλους τους παράγοντες που συζητάω διαπιστώνω ότι όλοι θέλουν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο, αλλά όλοι θέλουν το 50% το δικό τους και το 50% των άλλων. Αν δεν καταλάβουν ότι δεν τους συμφέρει να κυριαρχεί ο ένας ή ο άλλος -όπως διαχρονικά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο- ότι πρέπει να σταματήσει αυτό, δεν υπάρχει σωτηρία».

Για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΠΟ στη θητεία του: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το ποδόσφαιρό μας είχε πάντοτε μόνο χορηγό τον ΟΠΑΠ. Και τώρα η Σούπερ Λίγκα ψάχνει χορηγό για το όνομα; Μα τώρα τον ψάχνεις; Κι εμείς το 2001 ξεκινήσαμε με μηδέν χορηγούς. Έρχονταν από το εξωτερικό έγγραφα των άλλων ομοσπονδιών με τους χορηγούς από κάτω και τα δικά μας ήταν κενά. Πριν πάμε στο Euro είχαμε επτά χορηγούς που ήταν τεράστιες εταιρείες. Αφού δεν είχαμε πλάνο, όπως διαβάζω, γιατί μας εμπιστεύτηκαν; Καταρτίσαμε ένα πλάνο με τους στόχους μας -προφανώς δεν είπαμε ότι θα πάρουμε το Euro, αλλά ότι θα φτιάξουμε μια ομάδα που θα κάνει περήφανους τους Έλληνες. Καθίσαμε όμως και δουλέψαμε».

Για την εκτίμησή του σχετικά με τις εκλογές της ΕΠΟ το 2016: «Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση αυτόν τον χρόνο. Μπορεί να αλλάξει, αλλά χρειάζεται βούληση. Το να κάνεις μια συνάντηση με 12-13 ενώσεις δεν λέει κάτι. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι. Συμπεριλαμβανομένων και των Μαρινάκη και Μελισσανίδη. Το θέμα δεν είναι τα προσωπικά τους, αλλά το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να χωρίζεις τις Ενώσεις σε δικές μας και δικές τους. Όταν ήμουν πρόεδρος εκλέχθηκα με 28-24 και στην πορεία έγινε 44-12. Κι αυτό γιατί με εμπιστεύονταν».

Για την εποχή της «παράγκας»: «Τον κ. Θωμά Μητρόπουλο τον γνώρισα ως δικηγόρος του Ολυμπιακού. Το 1991 με εμπιστεύτηκε ο Θωμάς Βουλινός και με έβαλε στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ως δικηγόρο του ΠΑΟΚ -και είμαι περήφανος που υπηρέτησα την ομάδα που αγαπώ. Δέχθηκα τότε μια πρόταση από τον κ. Κόκκαλη μέσω του κ. Λούβαρη, να αναλάβω νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού. Μου είπε ότι θέλει να συνεργαστώ στο νομικό κομμάτι με τον κ. Λούβαρη και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα με τον Θωμά Μητρόπουλο.

Εγώ δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την ΕΠΟ. Το 1997 στις εκλογές του Νοεμβρίου μου είπαν να ασχοληθώ. Εγώ τότε είχα ένα πολύ καλό πελατολόγιο ως δικηγόρος. Με πολλή πίεση, δέχθηκα. Και δέχθηκα με κάποιες προϋποθέσεις, ότι θα γίνω πρόεδρος, γενικός γραμματέας, κλπ. Αυτό άλλαξε τρεις φορές. Έναν μήνα μετά υπέβαλα την παραίτησή μου γιατί δεν με εξέφραζαν οι συνθήκες, αλλά ο κ. Αλημίσης την έσκισε. Με παρακάλεσε να μείνω, όπως και Θόδωρος Θεοδωρίδης. Είπα στον εαυτό μου τότε ότι το πιο εύκολο ήταν να φύγω, το δύσκολο ήταν να μείνω και να παλέψω.

Είπα κάποτε στον Αλημίση ότι δεν πάει άλλο με την επιτροπή διαιτησίας, γίνονται εγκλήματα και ουδείς τιμωρείται. Κάνουμε λοιπόν ένα συμβούλιο και ένα από τα μέλη, ο Χρήστος Δημόπουλος, άργησε να έρθει. Εγώ ήξερα που είχε πάει, υπήρχε παιχνίδι Χαλκηδόνα-Εθνικός εκείνη τη μέρα όπου μπήκε ένα γκολ στο 108’ με ένα πέναλτι που έγινε πέντε μέτρα έξω από την περιοχή. Όταν ήρθε του είπα “ελάτε, κ. Δημόπουλε, να μας πείτε τι έγινε στο ματς”. Δαγκώθηκε ο άνθρωπος. Τον ρώτησα αν χρειάζεται έκθεση του παρατηρητή για να τιμωρηθεί αυτός ο διαιτητής.

Επί προεδρίας μου παράγοντας μεγάλης ομάδας είχε έρθει και μου είχε πει ότι το παιχνίδι που έρχεται θα είναι αδιάφορο, αλλά ο διαιτητής δεν θα είναι καλός. Μιλάω με τον διαιτητή, τον ρωτάω αν υπάρχει κάποιος λόγος να δηλώσει κώλυμα. Βλέπω το ματς και διαπιστώνω ότι τελικά είχε δίκιο ο παράγοντας. Και μόλις τελείωσε το ματς, τέθηκε εκτός πινάκων».

Για το αν έπαιξε ρόλο η «παράγκα» στην κατάκτηση πρωταθλημάτων από τον Ολυμπιακό: «Χρειάζεται να σας το πω εγώ; Δεν το βλέπετε; Είναι δεδομένο. Το θέμα δεν είναι να καταγγείλω. Ήξερα τι γινόταν. Εγώ εκείνο που έβλεπα ήταν συμπεριφορές διαιτητών να μην τιμωρούνται. Όταν έγινα πρόεδρος το 2011 επέλεξα του Μπίκα, Τεβεκέλη και Γιαννόπουλο. Τους είπα ότι τους επέλεξα με έναν όρο. Όλοι οι διαιτητές της παράγκας να βγουν από τους πίνακες. Μου είπε τότε ο Μπίκας “πρόεδρε, είναι πολλοί”. Οι 23 από τους 26 διαιτητές έφυγαν τότε από τους πίνακες».

Για την υπόθεση Βάλνερ: «Άλλοι ειδοποίησαν τον Κόκκαλη και όχι ο Γκαγκάτσης. Ήταν δυο πρόεδροι άλλων ΠΑΕ που είχαν συμφέροντα. Και μάλιστα στη μια από τις δυο ομάδες είχε δοκιμαστεί και ο Βάλνερ. Είχε δοκιμαστεί και στη Λάρισα του Πηλαδάκη -ο οποίος δεν είχε πει κάτι. Αφού παίχτηκε το παιχνίδι Καλαμαριά-Ολυμπιακός και έμαθα ότι έγινε τέτοιο σκηνικό, πιστέψτε με, την άλλη μέρα το πρωί πήγα στο γραφείο και φώναξα τον υπεύθυνο των δελτίων. Μου είπε ότι επιτρέπονται τρεις μεταγραφές για έναν παίκτη, αλλά να παίξει σε δυο ομάδες.

Την ίδια ημέρα παίρνω την ανακοίνωση της Καλαμαριάς που είχε βγει 1 τη νύχτα. Ξέρετε τι έλεγε; “Εμείς το ξέραμε το θέμα, αλλά μας είπε η ΦΙΦΑ και η ΕΠΟ ότι μπορεί να παίξει”. Αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Το δελτίο το είχαν πάρει μια εβδομάδα πριν. Όταν εγώ έμαθα το θέμα από τα ΜΜΕ, τηλεφώνησα στον κ. Κουρίδη kαι μου είπε ότι όντως έτσι είναι.

Ο Νικολαΐδης δεν μου τηλεφώνησε. Πιθανώς λόγω των καλών σχέσεων μου με τον Κόκκαλη. Πήγε η υπόθεση στο CAS. Μα όλοι αυτοί έκαναν λάθος; Πώς ειδοποίησε ο Γκαγκάτσης αφού δεν το ήξερε καν; Μπορείτε να μου πείτε γιατί η Καλαμαριά, ενώ είχε το δελτίο μια εβδομάδα πριν, τον έβαλε στον συγκεκριμένο αγώνα; Γιατί έβγαλε ανακοίνωση ότι το ήξερε το θέμα, αλλά της είχαν πει από τη ΦΙΦΑ και την ΕΠΟ ότι μπορεί να παίξει; Και γιατί δεν το πήραν γραπτά; Ο Ολυμπιακός πήρε εκείνο το πρωτάθλημα με ένα γκολ του Μήτρογλου με τη Λάρισα στο 93’».

Για την μεσολάβηση της ΕΠΟ τότε να παίξει η ΑΕΚ στην Ευρώπη: «Είχε πάρει άδεια η ΑΕΚ και μετά από καταγγελία που είχε κάνει ο Ατρόμητος, κλήθηκε στην UEFA. Πρόεδρος ήταν ο Ινφαντίνο. Υπάρχουν μαρτυρίες όπως του νυν διευθυντή της ΑΕΚ, Αλέξη Δέδε για το πώς χειρίστηκε η ομοσπονδία αυτή την υπόθεση. Τους ρώτησα “πήρε αδειοδότηση η ΑΕΚ από την ΕΠΟ; Αν δεν φτάνει αυτό, να αφαιρέσετε το δικαίωμα από την ομοσπονδία να δίνει αδειοδότηση”. Ο κ. Δέδες είχε τρελαθεί, έλεγε πώς τους μιλάει έτσι»;

Για το αν πρέπει να γίνεται κλήρωση ή ορισμός διαιτητών: «Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν έξι διαιτητές. Η δική μου άποψη είναι ότι επειδή στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι όπως πρέπει, πρέπει να γίνεται κλήρωση μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ τριών διαιτητών και οι άλλοι δυο να είναι επόπτες».

Για τις σχέσεις του με τον Νικόλα Πατέρα: «Δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Πατέρα. Όντως ήθελε την αποπομπή μου τότε που ήταν στον Παναθηναϊκό. Έκρινε διαφορετικά τα πράγματα, αν τον ρωτήσετε τώρα θα πει ότι έκανε λάθος. Το πιστεύω γιατί είναι άνθρωπος που ξέρει να ξεχωρίσει το σωστό και το λάθος».

Για τις δηλώσεις Τσίπρα περί κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η εκάστοτε Πολιτεία θέλει να ελέγχει το ποδόσφαιρο γιατί έτσι τη βολεύει. Προφανώς εννοούσε όλα τα δικαστικά μέτωπα που έχουν ανοίξει. Πάντως πιστεύω ότι το θέμα του αυτοδιοίκητου το χειρίστηκε σωστά η ομοσπονδία. Θέλεις τακτικούς δικαστές; Ναι, αλλά να τους ορίζει η ΕΠΟ, όχι να φτιάξεις νόμο».

Για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης»: «Καταρχάς να πω για την υπόθεση των στημένων του 2011 ότι, κατά τη γνώμη μου, ήταν μια φούσκα. Όσο για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, ο κ. Κορέας και ο κ. Ανδρεάδης έκαναν πολύ καλή δουλειά και μένει να αποδειχθεί αν, ποιος και γιατί έκαναν αυτά που υπάρχουν στη δικογραφία. Εγώ δεν μιλούσα ποτέ σε πακιστανικά τηλέφωνα. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εγώ μιλούσα με όλους τους προέδρους από το κινητό μου».

Για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη: «Πιστεύω ότι ήταν ένας πολύ καλός παράγοντας και ότι έχει αδικηθεί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Αν λειτουργούσε όπως ο αντίπαλός του, θα έπαιρνε τουλάχιστον δυο πρωταθλήματα ακόμα. Δεν ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Το 2004 πήρε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός και την επόμενη σεζόν ήταν μπροστά τρεις βαθμούς στο τέλος της σεζόν. Ήθελε πέντε βαθμούς για να το πάρει και τελικά το πήρε ο Ολυμπιακός με δυο πόντους. Πάλι ο Γκαγκάτσης έφταιγε τότε. Ο Γκαγκάτσης τα έκανε αυτά»;

Για την ένσταση του Ολυμπιακού και τα πρωταθλήματα που θα μπορούσε να πάρει ο Παναθηναϊκός: «Θα μπορούσε ο Κόκκαλης όπως συμπεριφέρθηκε στην υπόθεση του Πανσερραϊκού την επόμενη σεζόν στο Κύπελλο, να μην κάνει ένσταση. Δεν ξέρω αν θα το έπαιρνε η ΑΕΚ, γιατί θυμίζω ότι το 2004 έχασε το πρωτάθλημα από τον Ιωνικό μέσα στο ΟΑΚΑ. Κακές διαιτησίες είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Αυτά τα δυο πρωταθλήματα που κατά την άποψή μου τα άξιζε ο Παναθηναϊκός τα χάρισε με τα αποτελέσματά του στον Ολυμπιακό.

Για τις σχέσεις του με τον Σωκράτη Κόκκαλη: «Δεν θα έλεγα ότι έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις τώρα. Μια φορά το εξάμηνο μιλάμε στο τηλέφωνο».

Για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Μισέλ Πλατινί: «Στενοχωριέμαι. Είναι άσχημο και αποτελεί έκπληξη για μένα. Είναι φίλος μου και απορώ γιατί δεν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αναρωτιέμαι ποιος τον συμβούλευσε να πει ότι μετά από δέκα χρόνια πήρε την αμοιβή του. Θα μπορούσε να πει χίλιες δυό δικαιολογίες».

Για την υπόθεση της κάρτας υγείας: «Υπήρχε μια διάθεση να σταματήσει η ασυδοσία στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Ήμουν κι εγώ ερασιτέχνης για 16 χρόνια κι έπαιζα χωρίς να έχω πάει ποτέ σε γιατρό. Πήραμε την απόφαση τότε, επειδή είχαμε και οκτώ θανάτους, να βγάλουμε την κάρτα υγείας. Θα στήναμε σε όλη την Ελλάδα 60 υγειονομικούς σταθμούς και θα περνούσαν όλοι οι παίκτες έναντι ενός ποσού 60 ευρώ.

Λειτούργησε το μέτρο πιλοτικά και κάναμε 17.500 μετρήσεις, όπου βρέθηκαν 1.000 παίκτες που δεν μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Για κάποιους λόγους το μέτρο δεν συνεχίστηκε. Προσπάθησε και η επόμενη διοίκηση να το βάλει σε λειτουργία, αλλά δεν μπόρεσε. Αντί να δούμε πώς θα συνεχιστεί, φτάσαμε στο σημείο το θέμα να καταλήξει στα αστικά δικαστήρια. Κατηγορούμαι ότι μείωσα την περιουσία της ΕΠΟ κατά 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ την αύξησα κατά 8,5 εκατ.»

Για το περιβόητο ντέρμπι της Ριζούπολης: «Είχα πει τότε στον Βαρδινογιάννη μετά το παιχνίδι ότι εγώ δεν θα κατέβαινα. Εκτιμήθηκε όμως τότε ότι θα τους τιμωρούσαν και γι’ αυτό κατέβηκαν. Οι συνθήκες που περιγράφηκαν τότε δεν ήταν κατάλληλες για να παιχτεί ένας αγώνας. Σ’ αυτό το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός πήγαινε για τρία αποτελέσματα. Δεν θεωρώ ότι έπαιξε το πρόσωπο Γκαγκάτσης κάποιο ρόλο σε αυτό το πρωτάθλημα, όπως και στα άλλα».

Για την πορεία του ΠΑΟΚ: «Υπάρχει μια αισιόδοξη πλευρά φέτος. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο 1/4 του πρωταθλήματος δεν βλεπόταν. Φέτος υπάρχει ένας προπονητής που είναι… κανονικός. Υπάρχει και ο Άρνεσεν. Πρέπει πρώτα να κάνει ομάδα ο ΠΑΟΚ για να πάρει πρωτάθλημα. Την ΕΠΟ πρέπει να μην την έχει κανένας. Επί θητείας μου ο ΠΑΟΚ πήρε δυο Κύπελλα και μάλιστα κατηγορήθηκα επειδή έγινε ο τελικός στην Τούμπα, ενώ είχε οριστεί απ’ την αρχή της σεζόν.

Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε ομάδα, να στηρίξει ο μεγαλομέτοχος το συγκεκριμένο πλάνο και στην πρώτη στραβή να μη διώξουμε τον προπονητή, τον τεχνικό διευθυντή, κλπ. Αυτό το πράγμα που υπάρχει δείχνει μια υγεία και δίνει αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα πανηγυρίσουμε κι εμείς έναν τίτλο».

Για το τι κρατάει απ’ το πέρασμά του από την ομοσπονδία: «Είμαι περήφανος για τη θητεία μου στην ΕΠΟ, όχι μόνο επειδή πήραμε το Euro, αλλά επειδή είχα συνεργάτες το συγκεκριμένο τιμ και οι παίκτες με ένιωθαν σαν τον πατέρα ή τον μεγαλύτερό τους αδελφό».

Use Facebook to Comment on this Post