ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την κατάργηση της θέσης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προανήγγειλε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί σε χθεσινή συνέντευξή του, άλλο ένα βήμα που δείχνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.
«Ακόμη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ως κανονική χώρα», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», τονίζοντας ότι η κατάργηση της θέσης σηματοδοτεί μια «σημαντική αλλαγή». Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η θέση αυτή πλέον δεν χρειάζεται καθώς η χώρα, ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα, βρίσκεται εκτός. «Για την Ελλάδα υπήρχε επικεφαλής της αποστολής, θέση συνδεδεμένη με την ύπαρξη του προγράμματος, και τώρα η διαχείριση των θεμάτων της Ελλάδας θα γίνεται από τη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων που είναι η αρμόδια υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο Ιρλανδός τεχνοκράτης που κατείχε τη θέση αυτή από το καλοκαίρι του 2014, προήχθη χθες και από επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων (Γ.Δ. ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο 51χρoνος ιρλανδικής καταγωγής Κοστέλο, όταν ανέλαβε επικεφαλής της Ε.Ε. στο ελληνικό πρόγραμμα, τα πράγματα με την Ελλάδα φαίνονταν «ήρεμα», η χώρα είχε βγει στις αγορές και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την «τρικυμία» που θα ακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου επτάμηνου του 2015 εξελίχθηκε στον πιο στενό σύμμαχο της χώρας από τους εκπροσώπους των θεσμών, έχοντας εντυπωσιακά λεπτομερή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και δείχνοντας μια ευελιξία που οι υπόλοιποι εκπρόσωποι είχαν σε μικρότερο βαθμό. Γνωστός για τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό του αλλά και τη μεγάλη του ενέργεια, ο Κοστέλο υπήρξε ο βασικός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ο βασικός διαπραγματευτής του τρίτου μνημονίου της χώρας.
Από τη νέα του θέση, την οποία αναλαμβάνει την 1η Αυγούστου, ο κ. Κοστέλο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά δεν αναμένεται να έχει την καθημερινή τριβή που είχε μέχρι στιγμής. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στον επόμενο χρόνο η Ελλάδα να έχει βγει και από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται και να περάσει στη μεταμνημονιακή εποπτεία στην οποία υπέκειντο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που βρίσκονταν σε καθεστώς μνημονίου. Πόσο γρήγορα αυτό θα συμβεί θα εξαρτηθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία που θα έχει με τους θεσμούς αλλά και την τήρηση των συμφωνηθέντων, λένε πηγές των Βρυξελλών.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr