xOrisOria News

Καταστροφική αστοχία: Εξερράγη στον αέρα το αμερικανικό «υπερόπλο» AHW

Μεγάλο πλήγμα για το αμερικανικό πρόγραμμα παγκόσμιας κρούσης αποτέλεσε η καταστροφική αποτυχία της δοκιμαστικής εκτόξευσης του προηγμένου όπλου AHW (Advanced Hypersonic Weapon).

Ο πύραυλος αυτοκαταστράφηκε από το κέντρο ελέγχου μόλις 4 δευτ. μετά την εκτόξευση όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν πρόβλημα με το σύστημα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όπως είχαμε αναφέρει ο αμερικανικός Στρατός περίμενε πολλά από τη συγκεκριμένη δοκιμή του AHW καθώς θα ήταν η δεύτερη και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του προγράμματος.

Η εκτόξευση ακυρώθηκε ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια ασφάλεια και κανείς να μην πάθει κάτι κάτι που έγινε λίγο με την εκτόξευση του πυραύλου στις 4 το πρωί τοπική ώρα της Δευτέρας από το κέντρο εκτόξευσης στο Kodiak Launch Complex της Αλάσκα, σημείωσε η Maureen Schumann εκπρόσωπος του Πενταγώνου προσθέτοντας πως από την έκρηξη σημειώθηκαν ζημιές στις εγκαταστάσεις.

«Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την εκτόξευση. Το όπλο εξερράγη και τα συντρίμμια έπεσαν κάτω στο χώρο εκτόξευσης» συμπλήρωσε.

Ο πύραυλος μετέφερε το AHW το οποίο δεν έφερε πολεμική κεφαλή και εάν όλα εξελισσόταν ομαλά το όχημα θα κτυπούσε στόχο στο πεδίο βολής Kwajalein, μια ατόλλη στο νότιο Eιρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 6 276 χλμ.

Ο φωτογράφος Scott Wight από την πόλη του Kodiak η οποία βρίσκεται 46 χλμ. περίπου από το χώρο εκτόξευσης περιέγραψε την έκρηξη ως αρκετά δυνατή και τρομακτική.

Ο πύραυλος AHW μετέφερε το προηγμένο όπλο γνωστό ως STARS, (Strategic Target System). το οποίο ουσιαστικά ένα υπεραντωτικό σώμα το οποίο ανεμοπορεί προς το στόχο του με ταχύτητα όμως που ξεπερνά τα 6 mach πραγματοποιώντας ελιγμούς με τη βοήθεια ειδικών ρουκετών.

Το AHW αποτελεί μέρος του προγράμματος παγκόσμιας συμβατικής κρούσης (Conventional Prompt Global Strike) που ως στόχο έχει την προσβολή οποιουδήποτε σημείου στον πλανήτη σε λιγότερο από 30 λεπτά από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή και θα ταυτοποιηθεί ο στόχος.

Σε αντίθεση με τη δεύτερη αποτυχημένη δοκιμή η πρώτη δοκιμή η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου του 2011 ήταν επιτυχής και το όπλο είχε κτυπήσει τον προκαθορισμένο στόχο του από την Χαβάη στην ατόλλη του Kwajalein.

Αν και η χθεσινή καταστροφή συνιστά ένα μια σημαντική απώλεια για το πρόγραμμα εντούτοις πολλοί είναι που πιστεύουν πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

Ο Riki Ellison επικεφαλής του οργανισμού Missile Defense Advocacy Alliance, σημείωσε πως δεν βλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα να οδηγείται σε ακύρωση καθώς οι τεχνολογίες που το συνθέτουν είναι πολλά υποσχόμενες. Ένας άλλος αμυντικός αναλυτής ο Anthony Cordesman σημείωσε πως οι «ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν το συγκεκριμένο όπλο για κτυπήσουν την Κίνα. Αντίθετα όμως η προσβολή χωρών όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα με αυτό θα είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση».

Το πρόβλημα όμως είναι πως και η Κίνα αναπτύσσει το δικό της υπερόπλο των 10 mach το Wu-14 και μάλιστα είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο σε μια επιτυχημένη δοκιμή του.

Όπως αναφέρει ο James Acton αμυντικός αναλυτής για το Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε πως το αμερικανικό Πεντάγωνο ποτέ δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η αποστολή του συγκεκριμένου όπλου. «Κάποιοι το βλέπουν ως όπλο κατά τρομοκρατών κάποιοι άλλοι ως όπλο εναντίον της Κίνας του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας» είπε.

Αν και τα συγκεκριμένα όπλα είναι απίθανο εάν θα είναι επιχειρησιακά εντός της δεκαετίας ο Acton είπε πως το γεγονός πως η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο τα αναπτύσσουν έχει οδηγήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στον συγκεκριμένο τομέα, αν και πρόσθεσε πως εκτιμά πως το αμερικανικό όπλο είναι πολύ πιο προηγμένο από το αντίστοιχο κινεζικό.

Use Facebook to Comment on this Post