ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εξακολουθεί να επιβραδύνεται η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών κατά το β΄ τρίμηνο του 2019, παρά την είσοδο στις αγορές εταιρειών unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. δολ). Σύμφωνα με την ΕΥ, η αυξητική τάση των δημοσίων εγγραφών των εταιρειών unicorns, ωθώντας τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, συνεχίστηκε και το β΄ τρίμηνο του 2019, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα αλλά και τις εμπορικές εντάσεις. Ως εκ τούτου, το α΄ εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 507 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά κεφάλαια 71,9 δισ. δολ. Ενώ αριθμός των εγγραφών μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018, οι αποδόσεις πρώτης ημέρας στις κύριες αγορές αυξήθηκαν κατά 15,4% κατά μέσον όρο και οι αποδόσεις μετά τη δημόσια εγγραφή είχαν άνοδο κατά 28,4%. Ας σημειωθεί ότι η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη αλλά και η βιομηχανία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο δημοσίων εγγραφών κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, με συνολικά 266 εγγραφές (52% του συνόλου παγκοσμίως), οι οποίες άντλησαν συνολικά 47,8 δισ. δολάρια (66% των παγκόσμιων εσόδων).
Στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών, αλλά και των εσόδων, σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2018, φθάνοντας τις 123 εγγραφές (μείωση της τάξης του 53%) και συγκεντρώνοντας συνολικά 16 δισ. δολάρια (μείωση κατά 48%). Η Ευρώπη είχε σημαντική άνοδο στη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το β΄ τρίμηνο του 2019, με τον αριθμό των εγγραφών (48) να αυξάνεται κατά 100% και τα έσοδα (12,5 δισ. δολάρια) κατά 3,338% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019.
Τόσο η εγχώρια όσο και η διασυνοριακή δραστηριότητα επικεντρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το β΄ τρίμηνο, με 11 δημόσιες εγγραφές που άντλησαν κεφάλαια 4,5 δισ. δολάρια. Σχετικά με την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικού Συμβούλου και Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει σχολιάζοντας και τα αποτελέσματα της έρευνας ότι «η σημαντική άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, η οποία αντικατοπτρίζει τις γενικότερες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτεί μια ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Η βελτίωση αυτή του κλίματος ελπίζουμε πως θα αποτυπωθεί και στις επόμενες σχετικές έρευνες της ΕΥ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας και προσελκύοντας επενδύσεις».
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr