xOrisOria News

Κατσαπούρι με δύο τυριά

Πίτα με ζυμάρι σαν μπριός, με αρκετές παραλλαγές, κυρίως στη γέμιση. Η πιο διαδεδομένη είναι με φρέσκο τυρί από την …
περιοχή Ιμερετί. Η Madona και η Nino συνδυάζουν δύο είδη τυριών, για πλούσια γεύση: φρέσκο τυρί και σουλγκούνι. Γεωργιανά μαγειρέματα στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
400 γρ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
60 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

800 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
850 γρ. τυρί σουλγκούνι, τριμμένο (αγελαδινό τυρί με ελαστική υφή) ή κασέρι
3 αυγά αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Διαλύουμε σε 200 ml από το χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική, μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια την πιέζουμε με το χέρι μας να ξεφουσκώσει, σκεπάζουμε και την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει, για άλλα 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη 1 φορά.

Γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αφήνοντας 50 γρ. σουλγκούνι στην άκρη.

Κατσαπούρι: Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε 5 κομμάτια βάρους περίπου 300 γρ. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε δίσκο πάχους 0,5 εκ. και διάμετρου 20-22 εκ. Απλώνουμε στο κέντρο κάθε δίσκου 1/5 της γέμισης και την καλύπτουμε, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο και κλείνοντας τη γέμιση στο εσωτερικό. Πιέζουμε ώστε να φτιάξουμε ένα πλακέ, στρογγυλό πιτάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε εκεί τα πιτάκια, ανά δύο ή τρία. Τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο σουλγκούνι και τα ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Use Facebook to Comment on this Post