Αυτή η τρύπα εμφανίστηκε πρόσφατα, όταν το έδαφος γύρω από ένα ξενοδοχείο στην Κίνα είχε αρχίσει να γίνεται θερμότερο.
ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ εμφανίστηκε οι ντόπιοι την αποκάλεσαν «πύλη της Κολάσεως» και δικαίως. Γιατί η περιοχή όπου εμφανίστηκε δεν είναι ηφαιστειογενής, αν και από την 1,5 μέτρων τρύπα που άνοιξε στο έδαφος ξεπηδούν καυτές φλόγες, των οποίων η θερμοκρασία είναι γύρω στους 790 βαθμούς Κελσίου!
Η τρύπα εμφανίστηκε στους πρόποδες ενός λόφου, κοντά σε ένα ξενοδοχείο στα περίχωρα της Ουρούμκι, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιντζιάνγκ στην βορειοδυτική Κίνα. Η περιοχή αυτή, στην οποία κατοικούν κυρίως Ουιγούροι, συνορεύει στα βόρεια με τη Μογγολία και στα δυτικά με το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.
Η μικρή τρύπα, που εμφανίστηκε πριν μια εβδομάδα, έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και ο αέρας γύρω της είναι τόσο καυτός που αν πλησιάσεις ένα κλαδί αυτό παίρνει αμέσως φωτιά.
Οι αρχές έχουν σφραγίσει την περιοχή, ενώ ειδικοί στις εξορύξεις και γεωλόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν το φαινόμενο.
Οτιδήποτε πλησιάζει κοντά γίνεται αμέσως παρανάλωμα του πυρός.
Και ενώ οι ντόπιοι έχουν τρομοκρατηθεί, ο ειδικός στις εξορύξεις Cao Jianwen λέει ότι στην περιοχή υπήρχε κατά τη δεκαετία του 1970 ένα ορυχείο άνθρακα και ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν.
«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για αυτόματη καύση άνθρακα», δήλωσε ο Cao Jianwen προσθέτοντας: «Δεν θα απέκλεια ότι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν παρόμοιες καταβόθρες στην περιοχή και στο μέλλον. Όποιος αντιληφθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρχές, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μην εισπνέουν οι κάτοικοι τις αναθυμιάσεις που θα μπορούσε να είναι επιβλαβείς».
Παρόμοιες πύλες της Κολάσεως έχουν εμφανιστεί στη Νικαράγουα, κοντά στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, στην Νταρβάζα του Τουρκμενιστάν, όπου η πύρινη τρύπα έχει άνοιγμα 70 μέτρα, στην έρημο Νταστ-ε Λουτ στο νοτιοανατολικό Ιράν, στα βουνά Έρτα Άλε της Αιθιοπίας, στη Σεντράλια της Πενσυλβάνιας, απ’ όπου ξεπηδούν δηλητηριώδεις καπνοί, και στο Νταλόλ πάλι της Αιθιοπίας, στην επαρχία Αφάρ.