από εσάς τους ίδιους, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να είστε υποψιασμένοι γι’ αυτό που δείχνει καθαρό, αλλά τελικά δεν είναι…
Για παράδειγμα τα πόμολα είναι αναμφισβήτητες εστίες μικροβίων και αφετηρίες μολύνσεων αν και λάμπουν γυαλιστερά τις περισσότερες φορές και το μόνο που εσείς μπορείτε να κάνετε, αφού πρέπει με κάποιον τρόπο να ανοίγετε την πόρτα, είναι να φροντίζετε για τη συχνή απολύμανση των χεριών σας και την αποφυγή επαφής τους με το πρόσωπό σας και τις πιθανές εισόδους των μικροβίων στον οργανισμό σας.
Χώρος εργασίας
Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ισχυρίζεται ότι στο έπιπλο του γραφείου βρίσκονται περισσότερα βακτήρια από όσα μπορεί να βρει κανείς στο κάθισμα της λεκάνης μιας συνηθισμένης τουαλέτας. Φροντίστε λοιπόν, όσο τακτικά καθαρίζονται οι τουαλέτες στο κτήριο της δουλειά σας, το ίδιο τακτικά να καθαρίζετε και εσείς οι ίδιοι τη συσκευή του τηλεφώνου, το πληκτρολόγιο και την επιφάνεια εργασίας, πάνω στην οποία δουλεύετε καθημερινά.
Ακόμα μία «επικίνδυνη» και όχι τόσο αναμενόμενη εστία μικροβίων είναι η πόρτα του ψυγείου της δουλειάς. Το χειρότερο με τη λαβή του ψυγείου είναι ότι συχνά παραμελείται και δεν καθαρίζεται με την ίδια τακτικότητα, που καθαρίζονται οι τουαλέτες και δεδομένου ότι από το ψυγείο έχουν περάσει μέχρι το μεσημέρι, όλοι οι συνάδελφοι, μπορεί να υποψιαστεί κανείς τα μικρόβια που μαζεύονται.
Δημόσιες τουαλέτες
Στις δημόσιες τουαλέτες το πιο «βρώμικο» σημείο δεν είναι αυτό που φαντάζεστε, αλλά ο νιπτήρας που πλένουμε τα χέρια μας. Η υγρασία, από την οποία δεν γλιτώνει ποτέ το σημείο του νιπτήρα, ευνοεί την επιβίωση και ανάπτυξη μικροβίων και μικροοργανισμών.
Επιπλέον, κάθε φορά που στεγνώνετε τα χέρια σας προτιμήστε να το κάνετε με χαρτοπετσέτες και όχι με τον αέρα. Τρίβοντας τα χέρια σας κάτω από το ζεστό αέρα αυξάνετε οι ίδιοι κατά 45% τα βακτήρια στο δέρμα σας. Τέλος, χρησιμοποιήστε χαρτί ακόμα και για να ανοίξετε την πόρτα της τουαλέτας και αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας.
Τράπεζα
Αν λάβετε υπόψη το γεγονός ότι το συντριπτικό 95% των ατόμων πλένουν λανθασμένα τα χέρια τους, τότε δεν είναι παράλογο να θεωρήσετε πως τα χρήματα, που είναι κάτι που αλλάζει πολλά χέρια, είναι φορείς μυριάδων μικροβίων και βακτηρίων. Έχετε υπόψη σας, πως σε κάθε ένα από κουμπιά του πληκτρολογίου του ΑΤΜ, λιμνάζουν πάνω από 1.200 μικρόβια.
Πριν όμως, ακόμα από το ΑΤΜ, έχουμε αγγίξει ένα σωρό χαρτονομίσματα, το καθένα από τα οποία φέρει 26.000 βακτήρια. Κάθε φορά λοιπόν, που φεύγετε από την τράπεζα φροντίζετε να απολυμαίνετε τα χέρια σας και να αφήνετε στην τράπεζα τη διαχείριση των χρημάτων σας, αλλά και των βακτηρίων.
Σούπερ-μάρκετ
Κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσετε το καροτσάκι του σουπερ-μάρκετ, καθαρίζετε τη λαβή με αντισηπτικό χαρτομάντηλο, αφού όχι μόνο το έχουν αγγίξει χιλιάδες χέρια και μάλλον δεν έχει απολυμανθεί ποτέ, αλλά εξίσου πιθανό είναι να έχουν τοποθετηθεί στο καρότσι ωμά κρέατα κατά τη μεταφορά τους, που επίσης καταφέρνουν και συσσωρεύουν πολλά και άκρως επικίνδυνα μικρόβια.
Το ίδιο «μολυσμένες» είναι και οι εναπαχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών. Το 90%, μάλιστα, όσων χρησιμοποιούν τέτοιες τσάντες δεν τις καθαρίζουν ποτέ, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν μικρόβια απο το σουπερ-μάρκετ, στο σπίτι και τούμπαλιν. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και υγιεινή χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενες μεν, διαφορετικές δε τσάντες για τη μεταφορά των διαφόρων προϊόντων, ενώ θυμάστε πάντα να διαχωρίζετε τα κρέατα από τα λαχανικά.
Δωμάτια ξενοδοχείου
Τα δωμάτια ενός καλού ξενοδοχείου καθαρίζονται τακτικά και φαινομενικά δεν μοιάζουν να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγιεινής. Αν πάρετε όμως έναν μικροσκόπιο και μελετήσετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης και τους διακόπτες για το φως, τότε θα καταρρεύσουν πολλοί μύθοι για την υγιεινή πεντάστερων ξενοδοχείων.
Το ίδιο βρώμικο είναι και το καροτσάκι της καμαριέρας που μπορεί να μεταφέρει μεν όλα τα καθαριστικά του κόσμου, αλλά μαζί με αυτά μεταφέρει και μικρόβια από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Γυμναστήριο
Έρευνες έχουν δείξει πως στο 63% του συνολικού εξοπλισμού ενός γυμναστηρίου βρίσκονται ιοί, υπεύθυνοι για την εμφάνιση πολλών κρυολογημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό μολυσμένου εξοπλισμού βρίσκεται στα βάρη, παρά στα σύνεργα της αεροβικής άσκησης, ενώ το πρόβλημα με τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου είναι ότι επειδή ουσιαστικά χρησιμοποιείται διαρκώς, ακόμα και ημερήσιες απολυμάνσεις, δεν αρκούν για τον ολικό καθαρισμό του.
Τέλος, σταφυλόκοκκος έχει βρεθεί στα γάντια της άρσης βαρών και στις λαβές των μηχανημάτων που έχουν καλυφθεί με πλαστικό. Κάθε φορά που αλλάζετε το βάρος της άσκησης και στο μεταξύ αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπο και τα μάτια σας, θέτετε εαυτόν σε κίνδυνο μόλυνσης.