Το σκόρδο παρέχει στο συκώτι ένα συγκεκριμένο ποσοστό
προστασίας από καρκινογόνα χημικά. Επιστήμονες βρήκαν ότι το σκόρδο είναι θανατηφόρο για τα παθογόνα που εισβάλλουν και για τα καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι αβλαβές για τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα του σώματος. Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα στο δοκιμαστικό σωλήνα και σε ζώα δείχνουν ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινική δράση. Μελετητές έδωσαν σε πειραματόζωα σκόρδο στη μορφή του Kyolic Aged Garlic Extract (στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια) και παρατήρησαν ότι το σκόρδο σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του δέρματος καθώς και την αρχική ανάπτυξη κακοήθων όγκων του οισοφάγου, του στομάχου και των πνευμόνων.
Σε μια άλλη μελέτη, έκαναν σε ποντίκια εβδομαδιαία 20 ενέσεις με ένα συστατικό του σκόρδου, τη diallylsulfide, και παρατηρήθηκε μείωση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου ως και 74%. Το σκόρδο και τα κρεμμύδια με τα οποία τράφηκαν πειραματόζωα μείωσαν τον αριθμό των όγκων του δέρματος. Ποντίκια με γενετική προδιάθεση για καρκίνο τράφηκαν με ωμό σκόρδο και είχαν μικρότερη συχνότητα όγκων από το αναμενόμενο. Το σκόρδο ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ζώα. Σε μια μελέτη σε ζώα το σκόρδο ήταν πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης από ότι το φάρμακο επιλογής για τον ανθρώπινο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, το BCG (bacillus Calmette-Guerin).
Μελετητές, κάνοντας έρευνα με ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια, διαπίστωσαν ότι το σκόρδο αναχαιτίζει τον καρκίνο του μαστού και του δέρματος.
Επιπρόσθετα μια χημική ένωση που βρέθηκε στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει εντυπωσιακά την αύξηση των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη στους ανθρώπους τουλάχιστον σε εργαστηριακές συνθήκες. Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι διεγείρει τη φυσική προστασία κατά των καρκινικών κυττάρων. Ο γιατρός Tarig Abdullah από τη Florida βρήκε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ανθρώπους που τρέφονταν με σκόρδο ήταν ικανά να σκοτώσουν 139% περισσότερα καρκινικά κύτταρα από ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ανθρώπους που δεν τρέφονταν με σκόρδο.
Σε ποια μορφή όμως πρέπει να λαμβάνουμε το σκόρδο, για να μας ωφελήσει; Ωμό στο φαγητό, χυμό σκόρδου, λάδι σκόρδου ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής (κάψουλα ή ταμπλέτα); Εδώ οι γνώμες διχάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1954 ένας Γερμανός ερευνητής μαζί με την Ιαπωνέζα Manji Wakunaga, ειδικό μελετητή του σκόρδου, ανακάλυψαν μια μέθοδο καλλιέργειας σκόρδου χωρίς χημικά λιπάσματα σε μια παρθένα δασώδη περιοχή του Hokkaido της Ιαπωνίας. Η Wakunaga με μια ειδική μέθοδο αφαίρεσε την αποκρουστική μυρωδιά του και ενίσχυσε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το αποτέλεσμα ήταν το Kyolic Aged Garlic Extract (kyolic από την ιαπωνική λέξη kyo που σημαίνει γεμάτος δύναμη), ένα προϊόν που διατίθεται σε μορφή χυμού, σε ταμπλέτες ή σε κάψουλες. Οι κατασκευαστές αυτού του προϊόντος ισχυρίζονται ότι σε αυτή τη μορφή το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό και πιο ωφέλιμο για την υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι προτιμότερο να τρώμε το σκόρδο ωμό στο φαγητό μας, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες από τις ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στα στοιχεία που του δίνουν την έντονη μυρωδιά του.
Κατά συνέπεια, λένε, είναι δύσκολο να ξέρουμε αν τα προϊόντα που δεν έχουν οσμή έχουν εξίσου καλή δράση. Οπότε τι πρέπει να κάνουμε; Από το δίλημμα αυτό μας βγάζει το «Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη σημασία του σκόρδου και των συστατικών του για την υγεία», το οποίο αποφάνθηκε ότι το σκόρδο σε οποιαδήποτε μορφή, είτε στο μαγείρεμα, είτε ως λάδι, είτε ως χυμός, είτε σε μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας «προάγει την υγεία μας μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό και για καρκίνο».
Labels ΥγείαArticle Source – ksipnistere.com