xOrisOria News

«Κλειδιά» για τη μείωση του κόστους δανεισμού η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ικανοποίηση εξέφραζε, χθες, η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεε τη στάση των αγορών με την επικείμενη πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Οι αναλυτές, πάντως, από την πλευρά τους επεσήμαιναν το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά άλλων, συγκρίσιμων χωρών, κάτι που καταδεικνύει πως εξακολουθεί να υφίσταται θέμα εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, αυτό που θα αλλάξει τα δεδομένα, οδηγώντας τα επιτόκια σε συγκρίσιμα επίπεδα με τα αντίστοιχα των πρώην χωρών σε πρόγραμμα, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και η υιοθέτηση με συνέπεια μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Χαρακτηριστικά, ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank σημείωνε ότι η έκδοση αποτελεί θετικό βήμα για την οικοδόμηση καμπύλης αποδόσεων και γενικότερα για την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ σχολίαζε θετικά την υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού, καθώς και τη διατήρηση του επιτοκίου κάτω του 4%. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «η απόδοση του ελληνικού ομολόγου παραμένει σχεδόν διπλάσια αυτού της Πορτογαλίας και υπερτριπλάσια αυτού της Ισπανίας».

«Η θαρραλέα και συνεπής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έλεγε, «είναι κρίσιμη για την εμπέδωση μονιμότερης σχέσης εμπιστοσύνης με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ιδίως με τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές». Πηγή της αγοράς ομολόγων, εξάλλου, τόνιζε ότι ενώ «η σημασία της έκδοσης ήταν πολύ μεγάλη», θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Το βασικό εμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωνε η ίδια πηγή, είναι η κατάσταση των τραπεζών. Εφόσον υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό το 2019, συνέχιζε η πηγή, θα χρειαστούν επιπλέον 1,5 με 2 χρόνια για να επιβεβαιωθεί ότι η χώρα βαδίζει σε αναπτυξιακό δρόμο και να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίαζε χθες το πρωί στη Βουλή, πως οι όροι με τους οποίους βγήκε η χώρα ήταν καλύτεροι από εκείνους με τους οποίους είχε βγει προ κρίσης, ότι οι προσφορές ήταν «σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο και αυτό σηματοδοτεί μια ελπίδα και μια προοπτική» και πως η έκδοση συνολικά σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας και έξοδο από την κρίση.

«Το 10ετές ομόλογο είναι βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι διαψεύσθηκαν όσοι υποστήριζαν πως δεν θα βγούμε στις αγορές ή ότι θα βγούμε, αλλά όχι με 10ετές. «Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Το τουίτ του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξάλλου, την ώρα που η έκδοση ήταν σε εξέλιξη ήταν το εξής: «Εύχομαι ειλικρινά το 10ετές ομόλογο να είναι επιτυχές. Γεγονός παραμένει πως οι αγορές περιμένουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εξασφαλίσει αναβάθμιση (σ.σ. των ομολόγων) σε επενδυτικό καθεστώς μέσα σε 18 μήνες».

«Η παρούσα έκδοση, αν και με κόστος δανεισμού υψηλότερο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης (κάτι που επιβεβαιώνεται και στην τελευταία Εκθεση της Κομισιόν) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προεξοφλώντας, μεταξύ άλλων, και την πολιτική αλλαγή που σύντομα θα γίνει στη χώρα», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Οσο για τα επόμενα βήματα, χθες όλα τα σενάρια έδειχναν ανοιχτά, με πηγές της αγοράς ομολόγων να μιλούν ακόμη και για πιθανότητα έκδοσης 15ετούς ομολόγου, εφόσον αποκατασταθούν συνθήκες ομαλότητας στην Ιταλία, η οποία προβάλει και πάλι ως πηγή ανασφάλειας και ανάλογα προφανώς με τις πολιτικές συνθήκες. Εναλλακτικά αναφέρονταν οι πιθανότητες έκδοσης 3ετούς ή 5ετούς τίτλου.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη έκδοση θα συνδεθεί, προφανώς, με τον εκλογικό ορίζοντα. Ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, θα αποφασιστεί πότε θα γίνει και για ποια διάρκεια.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν, εξάλλου, ότι εφόσον συμπληρωθεί το ποσό των 7 δισ. ευρώ του φετινού στόχου του ΟΔΔΗΧ με μία ακόμη έκδοση, οι πόροι από το «μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθούν βασικά για την εξαγορά ακριβού χρέους του ΔΝΤ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post