Με την ανακοίνωση της μεταφοράς των αυτοδιοικητών εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών το Νοέμβριο του 2019 από τον Μάϊο της ίδιας χρονιάς που επρόκειτο να διεξαχθούν “κλείδωσε” και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις εθνικές εκλογές: Μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάϊο του 2019!
Η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο στο Μαξίμου και είνααπόλυτ σύμφωνος και ο συγκυβερνήτης, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος!
Ο Μάϊος του 2019 και η διπλή κάλπη κρίθηκε για μία σειρά λόγων ότι είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να γίνουν εκλογές. Πρώτον γιατί είναι πολύ κοντά στην λήξη της κυβερνητικής θητείας της τετραετίας τον Σεπτέμβριο του 2019.
Δεύτερον οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, έχουν ιστορικά αποδειχθεί συμφέρουσες για το κυβερνών κόμμα: Μεγάλος μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας απορροφάται μα αρνητική ψήφο στην ευρωκάλπη και στην κάλπη των εθνικών ψηφίζουν το κυβερνητικό κόμμα.
Στις εκλογές του 1989 η διαφορά ήταν τρεις μονάδες πάνω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών στις οποίες και πάλι έχασε το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου, αλλά με μικρή διαφορά.
Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μετέθεσε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον Μάιο για τον Νοέμβριο του 2019: Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί (και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η νυν κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) θα έχει να αντιμετωπίσει, πριν ακόμα “σταθεί στα πόδια της” μια μεγάλη εκλογική σύγκρουση.
Αν, μάλιστα, όπως προβλέπεται κατά τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή τον όποιο νέο φορέα της κεντροαριστεράς (χθες το debate για την κεντροαριστερά το είδε το εκπληκτικό ποσοστό του 2,5% επί των ανοικτών δεκτών των τηλεθεατών, ενδεικτικό του πόσο “γραμμένους” έχει, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ και όλα αυτά τα περίεργα κόμματα του “ενός ατόμου και της παρέας του”, ο ελληνικός λαός) συγκεντρώσουν κάτω από 180 βουλευτές στις εθνικές εκλογές, τότε όλα είναι ανοικτά για νέες κάλπες τον Φεβρουάριο του 2020 με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που οι εθνικές κάλπες στήνονταν τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, το πλεονέκτημα θα το είχε η ΝΔ, η οποία θα κατήγαγε νίκη με σημαντική διαφορά, μια νίκη που θα δημιουργούσε κλίμα βέβαιης εκλογικής καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου.
Αν γίνουν ευρωεκλογές τον Μάιο και η Ν.Δ. έρθει πρώτο κόμμα έχοντας διαφορά, ας πούμε, 7 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ (τόσο το υπολογίζουν), δύσκολα σε τέσσερις μήνες αλλάζει το κλίμα και πάνε σε συντριβή στις εθνικές εκλογές.
Πάντως δεν είναι και λίγοι αυτοί που θέλουν ακόμα ενωρίτερα τις εθνικές εκλογές, σε ένα χρόνο από σήμερα, το φθινόπωρο του 2018.
Εκλογές το φθινόπωρο του 2018 θέλουν και εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η κατά έναν χρόνο νωρίτερα περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορόλογητου ισοδυναμεί με την έκδοση απαγορευτικού για κάλπες το 2019. «Είναι διαφορετικό πράγμα ο ψηφοφόρος να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα υποστεί μειώσεις και διαφορετικό να τις υφίσταται.
Η αντίδραση ανάμεσα στο και στο “θα στα μειώσω” και “στο μείωσα” είναι εντελώς διαφορετική.
Αυτά τα στελέχη έχουν τη γνώμη ότι είναι καλύτερα για τον Τσίπρα να αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει τα όποια επώδυνα μέτρα για συντάξεις, αφορολόγητο και όσα άλλα θα χρειαστούν ως πιστοληπτική γραμμή στήριξης, προκειμένου τον Αύγουστο να βγει η χώρα από το μνημόνιο.
Ο αντίλογος του Α.Τσίπρα είναι ότι μέχρι τον Μάϊο του 2019 θα έχει γίνει σαφής η γενικότερη οικονομική βελτίωση των συνιηκών στην χώρα και ίσως προεκλογικά υπάρξει και κατάργηση των capital controls, ένα bonus, που λέγεται ότι έχει υποσχεθεί το Βερολίνο στην κυβέρνηση ως επιβράβευση της πειθήνιας στάσης πουα αυτή τήρησε μετά το φιάσκο της αποτυχημένης “δημοσιονομικής επανάστασης” του 2015.
Σε όλες τις περιπτώσεις κεντρικός σχεδιασμός είναι η στρατηγική της «δεξιάς παρένθεσης» με απώτερο όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως αποκάλυψε και το περιοδικό PRONEWS.
Ο Κώστας Λαλιώτης, άλλωστε, ο εμπνευστής της “δεξιάς παρένθεσης” το 2004 (ατύχησε και λόγω προσωπικότητας Κ.Καραμανλή και ανυπαρξίας Γ.Παπανδρέου δεν του βγήκε το 2004-2005), φημολογείται ότι είναι σύμβουλος εξ απορρήτων τυ Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, βάσει των εισηγήσεων του Κ.Λαλιώτη, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, δεν θέλει να αφήσει πολύ χρόνο διακυβέρνησης στον Μητσοτάκη, προφανώς επειδή φοβάται ότι αφενός θα ξηλωθούν τα ερείσματα που αρχίζει να αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος.
Αν άφηναν να εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019 πολύ δύσκολα μετά από τρεις-τέσσερις μήνες να στηνόταν εκλογικό σκηνικό και δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για φθορά της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (κεντροαριστεράς) και την λήψη βέβαιων επώδυνων μέτρων, ειδικά προς την κατεύθυνση της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.
Μάλιστα ο Α.Τσίπρας πιστεύει ότι εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάϊο του 2019 μπορεί ακόμα και να… νικήσει! Πιστεύει ότι το “προλεταριοποιημένο” εκλογικό σώμα, ειδικά των νέων μέχρι 35 ετών θα του δώσει κρίσιμα ποσοστά άνω του 70%.
Με χρηματικές ενέσεις ανακούφισης σε ανέργους και ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα, την κατάλληλη στιγμή, πιστεύει ότι θα δημιουργησει θετικό κλίμα στους οικονομικά “περιθωριοποιημένους” πολίτες
Στρατηγική η οποία, όπως την επεξεργάζεται το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, θα έχει ως εκλογικά διλήμματα θα απευθύνονται στο εκλογικό σώμα που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015: “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”; “Αριστερά ή Δεξιά”; “Πρόοδος ή συντήρηση”; “Με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια ή με αυτούς που μας έβγαλαν”;
Εάν πάντως η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, ο Τσίπρας τον Ιανουάριο θα πάει σε ανασχηματισμό. Οχι σαρωτικό, όμως για να μην διαλυθεί στο σύστημα.
Ηδη προετοιμάζει το κλίμα…
Ολα αυτά βέβαια θα ισχύσουν αν δεν συμβεί κάποιο ατύχημα: Εθνικό ή οικονομικό. Μια μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση που, “μπαλωμένα καρυδότσουφλα”, όπως η ελληνική οικονομία των Μνημονίων, τα συμπαρασύρει εύκολα το διεθνές τσουνάμι ή υπάρξει “θερμή” κρίση με την Τουρκία και ήττα στο Αιγαίο στην Κύπρο ή την Θράκη. Τότε, όλα αλλάζουν…
Υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο να αλλάξει ο σχεδιασμός για τις εκλογές τον Μάϊο του 2019 και αυτές να γίνουν ενωρίτερα:
Να δεχθεί το κεντροαριστερό συνονθύλευμα της Βουλής να υπερψηφίσει σην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, νέο εκλογικό νόμος για να γίνουν οι επόμενες και όχι οι μεθεπόμενες εκλογές, με σύστημα απλής αναλογικής.
Μάλιστα, αυτό το νέο σχέδιο εκλογικού νόμου δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμα και πριν από τις εκλογές στην Κεντροαριστερά (δηλαδή το διάστημα 12 και 19 Νοεμβρίου), γεγονός που θα περιπλέξει την κατάσταση.
Και αυτό διότι οι υποψήφιοι θα κληθούν να πάρουν θέση σε ένα θέμα κομβικής σημασίας που σχετίζεται και με την εκλογική πορεία και δύναμη του χώρου.
Use Facebook to Comment on this Post