Το ζήτημα της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι στην ατζέντα του ατλαντικού συμβουλίου το οποίο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συνέρχεται στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία αλλά δεν πρόκειται να λάβει απόφαση η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο» προς ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο ίδιος ο κ. Ράσμουσεν κάλυψε, κατά κάποιον τρόπο, τον εκπρόσωπο του δηλώνοντας απλώς ότι οι ηγέτες «θα προσφέρουν» στη Γεωργία «πολλές νέες δυνατότητες για ακόμη πιο στενή συνεργασία» με την Ατλαντική Συμμαχία.
Στη Γεωργία η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν συγκινεί περισσότερο από το 36.8% του πληθυσμού, όπως έδειξε δημοσκόπηση του περασμένου Ιουνίου. Αλλά και στις ΗΠΑ, οι οποίες προωθούσαν από εποχής Τζόρτζ Μπους τον ατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, σημειώνεται διστακτικότητα τελευταία. Αντιλαμβάνονται ότι θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και θα προκαλέσουν νέες τριβές με πολλούς Ευρωπαίους αν επιμείνουν.
Αμερικάνοι και κάποιοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι όπως γράφει η «Guardian» θέλουν «να διατηρηθεί ζωηρή η επιθυμία των Γεωργιανών» για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, προσφέρουν διάφορες «δικαιολογίες» και «εξηγήσεις». Λ.χ. ότι ετοιμάζεται πολιτική δίκη εναντίον του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι -ο οποίος κατηγορείται για κλοπή δημοσίου χρήματος -και αυτό προκαλεί αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της γεωργιανής δικαιοσύνης. Ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει ολόκληρη τη χώρα αφού δυο «επαρχίες» της (Αμπχάζια και Νότια Οσετία) έχουν περάσει σε ρωσικό έλεγχο.
(tovima)