Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Αποστολάκης (δεξιά) με τον Τούρκο ομολόγό του, τον περασμένο Φεβρουάριο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ περί κυριαρχίας στις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες και το Αιγαίο, συνιστούν μια ακόμη συνεπή εδραίωση του αναθεωρητισμού της Αγκυρας, όπως αυτός εκδηλώνεται πλέον και στον θαλάσσιο τομέα. Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Ακάρ για να επαναφέρει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» δεν είναι αποσυνδεδεμένη από τη Σύνοδο Κορυφής 3+1, Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και ΗΠΑ. Για την Αγκυρα, η συγκεκριμένη τριμερής, υπό την αμερικανική ομπρέλα, γίνεται αντιληπτή ως κίνηση περικύκλωσης με την ενθάρρυνση της Αγκυρας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης αντιλαμβάνεται πολύ καλά αφενός τις απόψεις του κ. Ακάρ, αφετέρου την επικοινωνιακή τακτική πίσω από αυτό, γι’ αυτό και δηλώνει προβληματισμένος. Χθες, το άτυπο όργανο του προεδρικού παλατιού, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», είχε πρωτοσέλιδη φωτογραφία των βατραχανθρώπων που κρατούσαν στον βυθό της Σούδας τη σημαία της Τουρκίας με τίτλο «Η Μεσόγειος είναι δική μας». Η Αθήνα είχε προνοήσει ζητώντας να κατέβει η σχετική φωτογραφία από τον λογαριασμό της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ. Παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιλέγουν να διακινήσουν αυτό το φωτογραφικό υλικό από τη Σούδα, στο πλαίσιο συμμαχικής άσκησης. Επιπλέον, η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, προχθές, ημέρα συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια, υποδηλώνει τα μηνύματα που ήθελαν να κοινοποιήσουν οι Τούρκοι στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Ακάρ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε και τη Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκουν και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη θάλασσα, το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Ετσι, λοιπόν, αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».
Τις δηλώσεις Ακάρ έσπευσε να σχολιάσει και να περιγράψει ως σχεδόν παράλογες ο Ελληνας ομόλογός του. «Θεωρώ ότι δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα σε τέτοιες δηλώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούν και να ξέρουν τι λένε. Να μην πετούν ρουκέτες για εντυπωσιασμό», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης. Και συμπλήρωσε: «Οι δηλώσεις του Ακάρ, παρότι είμαστε σε περίοδο που αγωνιζόμαστε να βρούμε τρόπους για να χαμηλώσει η ένταση, μας ξαφνιάζουν με κάτι καινούργιο, με πράγματα που δεν βασίζονται στη λογική. Η αρχή της Ελλάδος είναι ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Οταν οι αρχές αυτές αμφισβητούνται, θα πρέπει να προβληματιστούμε». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως η αναφορά του στα δικαιώματα της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο συνδέεται άμεσα με την τήρηση του διεθνούς δικαίου. «Οταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, δεν θα το αμφισβητεί και δεν θα προκαλεί, δεν θα επιχειρεί μέσω της ισχύος να ξεπεράσει τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, αυτή η προοπτική μπορεί πράγματι να υπάρχει. Δεν είμαστε όμως αυτή τη στιγμή σε αυτή την προοπτική», δήλωσε (ρ/σ 24/7), μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.
Στο στόχαστρο «Πράττω» ο Κατρούγκαλος
Αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου αφήνονται από την πολιτική κίνηση «Πράττω», σχετικά με τον τρόπο εμπλοκής (ή μη) του Μεγάρου Μαξίμου στις παραιτήσεις τριών στελεχών από τις θέσεις τους στο υπουργείο Εξωτερικών. «Αν ο κ. Κατρούγκαλος δεν γνώριζε τις αποφάσεις του Μαξίμου, είναι θέμα εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Πρόβλημα δικό του, όχι δικό μας», αναρτήθηκε στον λογαριασμό της κίνησης «Πράττω», κεντρικό πρόσωπο της οποίας είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε τονίσει, επί τούτου, ότι ουδέποτε ζητήθηκαν παραιτήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά, αντιθέτως, τα τρία στελέχη του «Πράττω» παραιτήθηκαν, συντονισμένα, έπειτα από απόφαση της πολιτικής κίνησής τους. Το «Πράττω» θέτει σαφέστατα ζήτημα λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής στη Θράκη, κάτι που οδήγησε στη σύγκρουση με το Μαξίμου. «Δεν θα έκανε ποτέ ο Νίκος Κοτζιάς έναν συσχετισμό εξυπηρέτησης από την κυβέρνησή μας συμφερόντων της Τουρκίας», σχολίασε, επιπλέον, χθες ο κ. Κατρούγκαλος.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr