Τι σημαίνει σε στρατηγικό επίπεδο η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας της Ν.Δ. εναντίον του Παύλου Πολάκη σε πρόταση εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνηση; Σε αμιγώς κοινοβουλευτικό επίπεδο αποτελεί σαφέστατα μια «ντρίπλα». Αν παρέμενε η πρόταση δυσπιστίας και η συζήτηση, που αναμένεται στη Βουλή μετά τις 6 Μαΐου, επικεντρωνόταν αποκλειστικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στην επίθεσή του σε έναν άνθρωπο με τετραπληγία, τότε οι απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο πρέπει να θεωρούνταν κάτι παραπάνω από πιθανές. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα συρόταν σε μια αποπομπή του κ. Πολάκη με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την εικόνα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα άλλωστε με ασφαλείς πληροφορίες, η επίθεση του κ. Πολάκη θεωρήθηκε από ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν συνάδει με το διαχρονικό ήθος της Αριστεράς. Εις επίρρωσιν τούτου, αρκεί η τοποθέτηση του έμπειρου κομματικά Νίκου Φίλη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής σχολίασε το ζήτημα, σημειώνοντας μάλιστα πως τα όσα λέει «διερμηνεύουν τα αισθήματα και τις απόψεις των συναδέλφων». Χαρακτηριστικά είπε: «Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και αδικεί και το κυβερνητικό έργο του. Δεν εκπροσωπεί με όσα είπε, βεβαίως, το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπροσωπεί, επίσης, αλλά αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδιων των ΑμεΑ». Πράγματι, το κλίμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο, κάτι που προφανώς και «έσυρε» τον κ. Τσίπρα στην απόφαση μετατροπής της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας μια κοινοβουλευτική μάχη αποκλειστικά εστιασμένη πάνω στον κ. Πολάκη.
Η κίνηση ωστόσο του πρωθυπουργού πολιτικά εμπεριέχει ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς με την απόφασή του ουσιαστικά παίρνει πάνω του τη συμπεριφορά Πολάκη και τη μετατρέπει από ένα πρόβλημα του ίδιου σε πρόβλημα όλης της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως χθες κυκλοφόρησαν εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθώς η συζήτηση στη Βουλή, που αναμένεται στις 6 Μαΐου, συμπίπτει χρονικά με το ύστατο όριο του πρωθυπουργού και για εθνικές κάλπες.
Οι φωνές πάντως που δημοσίως έπαιρναν αποστάσεις από τον κ. Πολάκη δεν ήταν πολλές, αλλά αρκετές για να δώσουν το στίγμα του αναβρασμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πλην του κ. Φίλη και ο πρώην υπουργός κ. Μπαλάφας χαρακτήρισε (News24/7) «ατυχή τη δήλωση», λέγοντας πως ο κ. Πολάκης «θα πρέπει να την πάρει πίσω», ενώ ο κ. Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε πως «ο κ. Πολάκης έκανε λάθος». Ξεχωριστής βαρύτητας η δήλωση του κ. Αντώνη Ρέλλα, υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης αναπήρου, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν θα μπορούσα ποτέ να υπερασπιστώ την πρακτική του αν. υπουργού Υγείας να δημοσιεύσει κάτω από τη δήλωση του Στέλιου το ΦΕΚ διορισμού του». Αντιδράσεις υπήρξαν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κ. Γεννηματά να δηλώνει πως «δεν υπάρχει Ελληνας που να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό», και τον κ. Θεοδωράκη να υποστηρίζει πως «τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία δεν μπορεί να τα καταργήσει ο οποιοσδήποτε υπουργός».
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post