Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κάσο, ανήμερα τα Χριστούγεννα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Προ ημερών, σε παρέμβασή του σε εκδήλωση του ΣΕΒ όπου συνομίλησε με τον Θεόδωρο Φέσσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος που η χρονιά κλείνει έχοντας εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε, καθώς, όπως είπε, «μέρος της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα περνά μέσα από την πολιτική μας αξιοπιστία, το ότι κάνουμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά». Για τον ίδιο, η αισιοδοξία «πρέπει να μεταφράζεται πρωτίστως σε επενδύσεις» και η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο σε αυτόν τον τομέα, που αποτελεί στοίχημα της διακυβέρνησής του.
Η υλοποίηση φιλικών προς το επιχειρείν μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επισημαίνεται και στον διεθνή Τύπο, με πιο πρόσφατο άρθρο του Politico με τίτλο «Γεννημένος στην Ελλάδα, ο ελληνικός τομέας τεχνολογίας αναζητά ανάπτυξη» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύθηκε να στηρίξει τους επιχειρηματίες και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις». Στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη περί θέσπισης νέας νομοθεσίας που θα αλλάξει τα πάντα, με στόχο τη διευκόλυνση του επιχειρείν στην Ελλάδα, ενώ περιγράφονται τα μέτρα που έχει λάβει η νέα κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Παρατίθενται ακόμη δηλώσεις του Ακη Σκέρτσου, ενώ επισημαίνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα έως το 2023.
Για τον πρωθυπουργό, κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία και θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδυτές, πέρα από το στίγμα πολιτικής σταθερότητας που δίνει με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που ο ίδιος επιμένει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ήταν το πολυνομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αίρει μια σειρά από αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά εμπόδια προς διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ισχυρό μήνυμα εκπέμπει και με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% στο 25%.
Την ίδια ώρα, το στίγμα ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σοβαρά το επιχειρείν δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω συναντήσεων με επενδυτές τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Το έκανε κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (όπου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan), όπως και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαγκάη για την Expo, αλλά και στο Λονδίνο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Επενδυτικές επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει και κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου στις 7 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά τα αντικειμενικά εμπόδια, το Μαξίμου επιμένει στο ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, όπου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το καζίνο, στο master plan για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και στην έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των τριών αιτήσεων της «Ελληνικός Χρυσός» για τροποποίηση των αδειών εγκατάστασης στις Σκουριές. Επιπλέον, πηγές της κυβέρνησης θεωρούν ότι στο μέτωπο των επενδύσεων θα συνδράμει και το επιτελικό κράτος μέσω του συστήματος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, καθώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συχνά δημιουργούνται από τις πολλές συναρμοδιότητες υπουργείων.
Έντυπηkathimerini.gr