ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ρύθμιση όλων των ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2018, σε έως 120 δόσεις, δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών των επαγγελματιών για την περίοδο 2002-2016, αλλά και σημαντική μείωση προσαυξήσεων περιλαμβάνει το «πακέτο» της ρύθμισης οφειλών για τα Ταμεία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, η τελική επίδραση της ρύθμισης οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 59 εκατ. ευρώ το 2019, και σωρευτικά στα 159,5 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ θα μειωθεί στα 107 εκατ. ευρώ το 2023.
Ως αλλαγή της τελευταίας στιγμής θεωρείται η πρόβλεψη ένταξης στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση και των 1.644 οφειλετών που έχουν ενταχθεί τελεσίδικα στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού και εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία.
Στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είχαν αποκλειστεί από τη μετάπτωση στη νέα ρύθμιση, όμως το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τελικά ότι οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού εντάσσονται στη νέα ρύθμιση αυτοτελώς και χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές, δηλαδή τράπεζες και εφορία.
Η πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία δεν προβλέπει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς. Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2018 από νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την αλλαγή ιδιότητας. Εντάσσονται ακόμη και χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές. Στην πράξη, στην προωθούμενη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 1,3 εκατ. οφειλέτες, μεταξύ των οποίων και οι 117.772 οφειλέτες που έχουν σήμερα ενεργές ρυθμίσεις αλλά και οι 1.644 οφειλέτες που έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Εκτός μένουν μόνο όσοι έχουν οριστικά ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Διατηρούν βέβαια το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, καθώς τελικά οι ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να «τρέχουν» για όσους δεν επιλέξουν να υπαχθούν στις 120 δόσεις.
Για τους μη μισθωτούς, και τα χρέη προς τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού οφειλών. Οχι όλων. Αυτών που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016. Βάση υπολογισμού των νέων εισφορών για το συγκεκριμένα διάστημα ορίζονται τα 586,08 ευρώ, ώστε η ελάχιστη εισφορά να υπολογίζεται σε 157 ευρώ τον μήνα για ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, 222 ευρώ τον μήνα για δικηγόρους και μηχανικούς και 181 ευρώ ανά μήνα για γιατρούς.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, εφόσον δεν επιθυμεί τη μείωση της μελλοντικής του σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή θα επωφεληθεί από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και την πληρωμή του εναπομείναντος ποσού σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ τον μήνα. Αυτό ισχύει, άλλωστε, για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2001 αλλά και στη διετία 2017-2018. Οι δόσεις θα έχουν τόκο 5% ετησίως. Το συνολικό «κούρεμα» των οφειλών στους μη μισθωτούς εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι μεσοσταθμικά αγγίζει το 65%. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο υφυπουργός Κοινωνικής
Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, στο σενάριο που ενταχθούν όλοι, οι συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αναμένεται να περιοριστούν στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα περίπου 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Για τους αγρότες δεν προβλέπεται επανυπολογισμός. Καταργούνται όμως οι προσαυξήσεις («κούρεμα» 100%). Η ελάχιστη δόση για τους αγρότες ορίζεται στα 30 ευρώ.
Για τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ η ρύθμιση προβλέπει μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% και δυνατότητα πληρωμής σε έως 120 δόσεις. Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, οι προσαυξήσεις «σβήνονται».
Ανάσα αναμένεται να δώσει η προωθούμενη ρύθμιση σε περίπου 80.000 ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να συνταξιοδοτηθούν γιατί οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 15.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τις 4.000 ευρώ για τους αγρότες. Πλέον, μέσω του επανυπολογισμού και της μείωσης των προσαυξήσεων, εκτιμάται ότι θα ανοίξει και γι’ αυτούς η πόρτα συνταξιοδότησης. Εφόσον η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση μεγαλύτερων οφειλών, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν τα επιπλέον ποσά και στη συνέχεια να υποβληθεί η αίτηση. Μάλιστα, ειδικά για τους αγρότες το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών που ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ, αλλά μόνο για όσους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος, ήτοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2019.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr