xOrisOria News

Κρίσιμη αγορά τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίσθηκε ότι στις περισσότερες αγορές των βαλκανικών χωρών υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και για την εξέταση νέων συνεργασιών. ΑΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημαντική για την επενδυτική παρουσία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει η αγορά των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις παρουσιάσεις που έκαναν στη Θεσσαλονίκη στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίσθηκε ότι στις περισσότερες αγορές των βαλκανικών χωρών υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση επενδύσεων αλλά και την εξέταση νέων συνεργασιών.

Αλβανία: Η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία τα τελευταία 15-20 χρόνια. Το 2018 παρατηρήθηκε σταδιακή αποεπένδυση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και τραπεζών), πλην όμως καταγράφεται προσέλκυση μικρότερων επενδύσεων σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Στα θετικά «μηνύματα» της αλβανικής αγοράς προς το ελληνικό επιχειρείν είναι ότι τα τρόφιμα δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, με εξαίρεση τη φέτα.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν πεδία για τη δραστηριοποίηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Το 2017, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα προϊόντα που εξάγονται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι αλουμίνιο και προϊόντα αλουμινίου, δομικά υλικά, φρούτα – λαχανικά και πλαστικά.

Βουλγαρία: Στα 2,28 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία, αγορά στην οποία οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν λίγο παραπάνω από το 10% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της χώρας. Το κόστος ίδρυσης μιας εταιρείας ανέρχεται στα δύο λέβα (περίπου ένα ευρώ). Η Βουλγαρία βρίσκεται στην πέμπτη θέση ως αγοραστής ελληνικών προϊόντων και στην 11η θέση ως προμηθευτής.

ΠΓΔΜ: Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ είναι η Ελλάδα, με το συνολικό απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα αυτή να είναι περίπου 474 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα ως προμηθευτής της ΠΓΔΜ έχει την τρίτη θέση, ενώ στις εξαγωγές βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Ρουμανία: Το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ και στη χώρα είναι ενεργές περί τις 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Η Ρουμανία αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και η Ελλάδα έχει πολύ καλές προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών της σε σειρά προϊόντων, με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Σερβία: Σε 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή είναι 150. Το 2018, ο όγκος του διμερούς εμπορίου (Ελλάδας – Σερβίας) έφτασε το μισό δισ. ευρώ, επίπεδο-ρεκόρ. Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφονται σε τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία και ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων – ποτών και των κατασκευών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post