Κυβέρνηση εμπειρίας, διεύρυνσης, τεχνοκρατών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Πολεμική» κυβέρνηση με στόχο την άμεση απόδοση έργου είναι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε χθες, υποδεικνύοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η χώρα περνά στην κανονικότητα. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι ένα μείγμα έμπειρων αλλά και νέων στελεχών της Ν.Δ., εξωκοινοβουλευτικών προσώπων και ανθρώπων της αγοράς που το καθένα έχει κατάρτιση και εξειδίκευση στον τομέα που αναλαμβάνει, ενώ εκπέμπει ισχυρό σήμα διεύρυνσης με πρόσωπα με αναφορές στον κεντρώο χώρο. Στόχος της, σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά από αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει η χώρα σελίδα, έλεγαν πηγές του Μαξίμου, προσθέτοντας ότι οι τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη) μαζί με τα έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. θα υλοποιήσουν το σχέδιο της Ν.Δ., «στο οποίο έδωσαν ισχυρή εντολή την Κυριακή οι πολίτες, προκειμένου η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την πολυετή κρίση».

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο –μετείχε ο νέος υπουργός Οικονομικών και οι υφυπουργοί του– και τους στενούς του συνεργάτες για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Μεγάλο βάρος πέφτει προφανώς στο οικονομικό επιτελείο, όπου η τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα, αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. μέχρι σήμερα δεν αποτελεί έκπληξη. Εκπληξη αποτελούν δύο από τους υφυπουργούς του που είναι εξωκοινοβουλευτικοί (Θ. Σκυλακάκης, Γ. Ζαββός). Ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη αναλαμβάνουν οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., καθώς αμφότεροι καλούνται να αναλάβουν δύσκολα και απαιτητικά χαρτοφυλάκια. O Kωστής Χατζηδάκης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραλαμβάνει τη νάρκη της ΔΕΗ, το κρίσιμο κομμάτι των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και χρήσεως γης, αλλά και τη ΛΑΡΚΟ. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, από την άλλη, με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καλείται να προωθήσει άμεσα διαδικασίες και υπογραφές, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για fast track διαδικασίες στον τομέα των επενδύσεων. Η Νίκη Κεραμέως, αρμόδια τομεάρχης μέχρι σήμερα, αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι υπουργείο κορυφαίας προτεραιότητας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης, πρώην υπουργός και τομεάρχης Εργασίας μέχρι σήμερα, το αντίστοιχο υπουργείο.

Εκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι, όμως, και του βουλευτή Κιλκίς και τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γιώργου Γεωργαντά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε θέση υφυπουργού με αρμοδιότητα την απλούστευση των διαδικασιών. Μη αναμενόμενη ήταν και η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας αντί του υπουργείου Αμυνας, όπου τελικά κατευθύνεται ο μέχρι πρότινος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την ίδια ώρα, η Ολγα Κεφαλογιάννη, μένει εκτός του κυβερνητικού σχήματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού που της προτάθηκε.

Στον τομέα των εξωκοινοβουλευτικών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (και νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής), αλλά και η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο μεν κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να αναλάβει το δύσκολο έργο αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας που αποτελεί βασική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, ενώ ο κ. Πιερρακάκης το δύσκολο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *