xOrisOria News

Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Τίποτα δεν με θυμώνει πιο πολύ από την άποψη ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κυρίαρχοι της τύχης μας. Εάν βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, ευθυνόμαστε πρωτίστως εμείς ως χώρα. Εγιναν τεράστια λάθη στη διαχείριση της κρίσης και από το εξωτερικό και από τους πιστωτές μας. Αλλά το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «The 2night show» στον ΑΝΤ1, εκφράζοντας την άποψη ότι αν η Ν.Δ. λάβει ισχυρή εντολή στις επερχόμενες εκλογές, αυτό «θα είναι μια ένδειξη μεγάλης ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας»

«Πρέπει να πω ότι η διαδρομή και η δική μου, αυτά τα τέσσερα χρόνια, στην ουσία από τότε που επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με κάνει να πιστεύω ότι αλλάζουν πράγματα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ δεν ήμουν το φαβορί για να εκλεγώ. Πολλοί θεωρούσαν ότι είμαι πολύ εκσυγχρονιστής, ίσως πιο φιλελεύθερος ή δεν ταιριάζω με τη Νέα Δημοκρατία έτσι όπως την ήξεραν κάποιοι. Και όμως, ήρθαν πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, με εξέλεξαν πρόεδρο γιατί πίστευαν στην ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα με αρχές και με αξίες, με ρίζες στην ελληνική κοινωνία, το οποίο, όμως, χρειαζόταν μια σημαντική δόση εκσυγχρονισμού. Σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε αντιλήψεις. Και πιστεύω ότι αυτό το πέτυχα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Και πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να λάβουμε την ισχυρή εντολή που ζητώ από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια ένδειξη μεγάλης ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Γιατι θα το έχουμε κάνει χωρίς να λαϊκίσουμε, χωρίς να οξύνουμε τα πνεύματα, με έναν μετριοπαθή λόγο, μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα και υποσχόμενοι σκληρή δουλειά, αξίες και προφανώς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Αλλά και μια επαναφορά σε μια κανονικότητα, στην οποία η πολιτική δεν θα είναι ένα συνεχές δράμα».

«Από τότε που κερδίσαμε τις ευρωεκλογές με τη μεγάλη διαφορά, την οποία φαίνεται ότι πολλοί δεν προέβλεπαν, εγώ βλέπω την αντίδραση των αγορών. Θα μου πεις οι αγορές ανεβαίνουν, κατεβαίνουν, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά υπάρχει και μια τάση που προεξοφλεί ότι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά, άρα «θα σε δανείζω με χαμηλότερο κόστος δανεισμού ως χώρα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι εσύ, ως επιχειρηματίας, θα δανείζεσαι και εσύ με χαμηλότερο κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάναμε κάτι για να αλλάξουμε…», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς αν κρατά κάτι καλό από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Με έναν τρόπο κρατώ το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτήν την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους, -το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς- θα κρατούσε ακόμη. Διότι δεν θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα».

Ο κ. Μηστοτάκης αναφέρθηκε και στη σχέση που είχε με τον πατέρα του, πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας με την απόσταση μισού αιώνα ηλικιακής διαφοράς, γιατί με έκανε στα πενήντα του. Και βέβαια με τη σκληρή πραγματικότητα ότι όταν εγώ μεγάλωνα ήταν ήδη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικούσε την Πρωθυπουργία».

«Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Δάφνη (σ.σ. κόρη του) σήμερα. Δεν πέρασα πολύ χρόνο με τον πατέρα μου μεγαλώνοντας. Και αυτό ήταν πάντα ένα μικρό παράπονο. Χτίσαμε, όμως, συν τω χρόνω, μια καταπληκτική θέση. Και πιστεύω ότι και αυτός με είδε εκεί που ήθελε να με δει και εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «θύμωσε» όταν έχασε ο πατέρας του τις εκλογές το 1993. «Αισθάνθηκα ότι δεν δικαιώθηκε και είπα ότι αυτό δεν είναι για μένα», αναφερόμενος στην ενασχόλησή του με την πολιτική. «Εξ ου και δούλεψα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, όχι με σκοπό να προετοιμαστώ να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά με σκοπό να κάνω μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, δεν θεωρώ ότι στη δική μου περίπτωση ήταν νομοτελειακά δεδομένο ότι θα ασχολιόμουν με την πολιτική. Κάποια στιγμή, ζώντας στην Ελλάδα και βλέποντας τον εαυτό μου μονίμως σε συζητήσεις για το πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν καλύτερα ή μπορούν να γίνουν καλύτερα, είπα στον εαυτό μου: “Κοίταξε να δεις έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα, μπορείς αντικειμενικά να μπεις στην πολιτική σχετικά εύκολα”. Δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομα είναι ένα διαβατήριο αναγνωρισιμότητας στην πρώτη εκλογή. Μετά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αλλά στην αρχή είναι πλεονέκτημα. Οπότε είπα στον εαυτό μου: “Κοίταξε να δεις, δεν μπορείς να λες σε άλλους ασχολήσου, πρέπει να ασχοληθείς εσύ πρώτος”. Και πρέπει να πω ότι και τώρα που προσπαθώ να πείσω κόσμο εκτός πολιτικής να ασχοληθεί με τα κοινά -πείσαμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί να χρειαστεί να πείσουμε και άλλους στη συνέχεια- το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιώ είναι ότι αν έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις και δεν συμμετέχεις, μετά δεν έχεις και δικαίωμα να ασκείς κριτική».

Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει η διαδικασία του «ρουσφετιού» στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Να αποσαφηνίσουμε τι είναι ρουσφέτι. Αν κάποιος είναι κολλημένος στην κρατική γραφειοκρατία και ζητήσει μια διευκόλυνση δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το κλασικό ρουσφέτι. Και έχουμε δυστυχώς πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου άνθρωποι είναι πελαγωμένοι, δεν ξέρουν, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τη νομοθεσία. Δικαιούνται κάτι από το κράτος και δεν το παίρνουν. Δεν μιλάω, όμως, για αυτό. Ο κλασικός ορισμός του ρουσφετιού είναι διορισμός στο Δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι, αν το κάνεις, θα έχεις αδικήσει κάποιον άλλον. Και δυστυχώς ένα από τα απόνερα αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης είναι ότι εκεί που κάποια στιγμή τα κίνητρα στην κοινωνία άλλαξαν -διότι εκ των πραγμάτων κάναμε λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο και αυτές που γίνονταν, γίνονταν κατά βάση αξιοκρατικά- ξαφνικά πάλι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αν είσαι κολλητός της εξουσίας μπορεί να διορίζεσαι μετακλητός, γιατί διορίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι με αυτό τον τρόπο.

Αν πάμε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες. Αυτό είναι λάθος, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι μόνο αυτός ο οποίος έχει πρόσβαση στην εξουσία μπορεί να αποκομίζει το όφελος».

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post