xOrisOria News

Κωδικός «μεσαία τάξη» η στρατηγική Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την εκλογική νίκη και να εδραιώσει το προβάδισμά του στις ομάδες που «τιμώρησαν» τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, θεωρεί ότι σύντομα και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να «ψαρέψει» από τον χώρο του Κέντρου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Εμείς είμαστε το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, είμαστε το κόμμα της μεσαίας τάξης, θα τη στηρίξουμε και θα την εκφράσουμε πολιτικά», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 21 Ιουνίου κατά την επίσημη παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Η στήριξη της μεσαίας τάξης και η στροφή προς το Κέντρο, στρατηγικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, δεν ήταν, λένε στην Πειραιώς, μόνο μια εκλογική τακτική, αλλά μια στρατηγική που ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει και την οποία θα ακολουθήσει και η Ν.Δ.

Η επιλογή αυτή αναδεικνύεται κυρίως από την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής και τις μειώσεις φόρων που βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και από το άνοιγμα της βεντάλιας της κυβερνητικής ατζέντας σε πεδία όπως το περιβάλλον, που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν «γήπεδο» της Κεντροδεξιάς. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η εκλογική του επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεσαία τάξη. Εξάλλου από αυτή –στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη την αποκαλούσαν στον δρόμο προς τις εκλογές «μέτωπο λογικής και μέτρου»– περνά ο δρόμος για την εδραίωση της πολιτικής κυριαρχίας του και σε αυτή επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα ερείσματά του μέχρι την εξάντληση της (πρώτης) τετραετίας.

Η τελευταία εξαγγελία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit και αφορούσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, μόνο τυχαία δεν ήταν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού θα εισαχθεί ένα νέο σύστημα με ελεύθερη επιλογή εισφορών, το οποίο θα αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Η ευελιξία του συστήματος θα συνίσταται στην πληρωμή εισφορών ενός μίνιμουμ που θα αφορά τον κατώτατο μισθό και στη δυνατότητα που θα δίνεται από εκεί και πάνω να ανέβει κανείς «κλάσεις». Δηλαδή, αν θέλει να έχει μεγαλύτερη σύνταξη, να πληρώνει μεγαλύτερη εισφορά, ενώ θα υπάρχει ανώτερη επιλογή κλάσης από κάποια χρόνια εργασίας κι έπειτα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ασφαλιστικό να κατατεθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα ως χωριστή ρύθμιση, ώστε να ψηφιστεί περίπου μαζί με το φορολογικό και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 μαζί με τη νέα φορολογική κλίμακα. Αν συνυπολογιστεί η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ –το σχετικό νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης το είχε χαρακτηρίσει «ταυτότητα» της νέας κυβέρνησης– και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, η σπουδή της κυβέρνησης να εφαρμόσει εμπροσθοβαρώς τα μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης δεν συνδέεται μόνο με την περίοδο χάριτος που έχει ως νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός προφανώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την εκλογική νίκη και να εδραιώσει το προβάδισμά του στις ομάδες που «τιμώρησαν» τον ΣΥΡΙΖΑ και, καθώς, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, θεωρεί ότι σύντομα και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να «ψαρέψει» από τον χώρο του Κέντρου, να εδραιώσει την κυριαρχία του πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να βρει τα αντιπολιτευτικά του βήματα. Το μήνυμα από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτιζόμενος στην ουσία με τους «μπαχαλάκηδες», δεν συνάδει με το εκλογικό ποσοστό του, αλλά με ένα κόμμα της τάξεως του 3%, δεν ήταν τυχαίο.

Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η ρητορική μετριοπάθειας και αναζήτησης συναινέσεων που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας μάλιστα την προεκλογική τακτική του να μην απευθύνεται καν στον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν πριν από τις ευρωεκλογές σημειώθηκε η έντονη προσωπική αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, στο Μοσχάτο είχαν χτυπήσει δημοσκοπικά «καμπανάκια» ότι το Κέντρο κινδύνευε να χαθεί.

Το συνέδριο

Την ίδια ώρα, δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει ο ίδιος να αναδεικνύει μέσω συναντήσεων μια ατζέντα που δεν θυμίζει «δεξιό» κόμμα και αυτή αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα –πρόσφατα συνάντησε στο Μαξίμου εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων–, τα δικαιώματα, αλλά και την τεχνολογία. Η στρατηγική αυτή υπηρετείται και αναδεικνύεται ξεκάθαρα και στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. (29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου) τόσο από τους συμμετέχοντες και βασικούς εισηγητές που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. όσο και από τις θεματικές. Μια από τις βασικές θεματικές του συνεδρίου, που «πατάει» πάνω στην εκλογική νίκη της Ν.Δ. της 7ης Ιουλίου, είναι η νίκη κατά του λαϊκισμού και το παράδειγμα της Ελλάδας. Βασικό αφήγημα που αναμένεται να αναδειχθεί είναι ότι η νίκη της Ν.Δ. είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής για στροφή προς το Κέντρο, που κρίθηκε επιτυχημένη και θα συνεχιστεί.

Αυτή αφορά τόσο τα πρόσωπα όσο και τις θεματικές που θα αναδείξει στο συνέδριο και έχουν στο επίκεντρο τις γυναίκες, την «πράσινη» ατζέντα και την ψηφιακή εποχή. Στόχος είναι, κατά την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη, το κόμμα να εξακολουθήσει να είναι παραγωγός πολιτικής και να μην είναι απλώς παρακολούθημα της κυβέρνησης. Και υπό αυτό το πρίσμα, οι επιτελείς της Ν.Δ. δεν κρύβουν ότι επιθυμία τους είναι, μέσω της ανάδειξης και εκλαΐκευσης θεμάτων που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη (όπως το περιβάλλον και η τεχνολογία), το κόμμα να παίξει και έναν παιδευτικό ρόλο.

Το «στοίχημα» της ασφάλειας

Η τάξη και η ασφάλεια δεν έχουν πολιτικό πρόσημο, επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνησή του το αποδεικνύει εμπράκτως με την προτεραιότητα που δίνει στο «να επιστρέψουν τα πανεπιστήμια και οι γειτονιές στους νόμιμους χρήστες και ιδιοκτήτες τους», όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Η ασφάλεια αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη μεσαία τάξη, ενώ, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, η κρισιμότητά του διαπερνά τις κομματικές γραμμές. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ρητορική που υιοθέτησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης, καθώς θυμίζει τις εποχές που ήταν ένα κόμμα του 3%. Δεν είναι η μόνη κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακροδεξιάς του Μητσοτάκη» που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αποδεικνύεται κενό γράμμα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι συνολικά το 81,4% των πολιτών (Marc) θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει αρκετές/πολλές ή όλες τις δεσμεύσεις της.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post